także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól morska i świeżo mielony(...)awokado: 2 dojrzałe awokado 1 łyżeczka mielonego kminu 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy
Smakowity Blog Kulinarny200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła listki szałwii Mąkę przesiać(...)ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi
Obiad gotowypęka w szwach od wspaniałych przepisów. O tym, jakie jest mięso pieczone w niskiej temperaturze przekonałam się dość dawno, podczas pieczenia wołowiny . Tym razem na blat kuchenny trafił schab pieczony w niskiej temperaturze. Składniki: - ok. 2 kg kawałek schabu bez kości Marynata: - 40g soli peklowej - 3 łyżki mielonej ostrej papryki - 1 łyżka mielonej papryki wędzonej - 4 ząbki(...)Dodatkowo: - olej rzepakowy - 1 łyżka mielonej ostrej papryki - siatka wędliniarska Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej papryki, pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w garnku (dałam w gęsiarce), zalewamy marynatą, przykrywamy odwróconą pokrywką, aby mięso było dokładnie zanurzone. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkoczosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki do podania Instrukcje Do dużego garnka wlewamy 4 litry zimnej wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in
Kulinarna Pokusatomahawk steak . To mój kolejny pomysł na wykorzystanie steku wieprzowego . Stek wieprzowy z kością zamiast tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego, każdy kto nas zna powie, że najbardziej ze słodyczy uwielbiamy MIĘSO! Znów kupiłam piękne steki wieprzowe z kością, każdy ważył po 300 g, z myślą, że zrobię pikantny tomahawk steak z dodatkiem domowego sosu sweet chilli . Takie steki wieprzowe z kością(...)kością. 2 ząbki czosnku siekamy. Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy kotlety solą, grubo mielonym pieprzem ( u mnie młotkowany z kolendrą), posiekanym czosnkiem i smarujemy sosem sweet chili i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprz, ziele angielskie czy goździki przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Kiedy przyprawy są już bardzo rozdrobnione, dodajemy również te w proszku oraz olej i jeszcze chwilkę ucieramy, aby powstała jednolita masa. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłuwamy je wykałaczką po kilka razy z każdej strony. Następnie mięso z każdej strony
e-PrzepisyKulinarnePyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę 100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę* 2 cebule, drobno posiekane 1 marchewka, pokrojona w plastry 1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry 1 czubata(...)koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru 3 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania natka pietruszki pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub wysoką patelnię. Wrzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron; przekładamy na talerz. Do garnka wrzucamy słoninę i wytapiamy około
My Culinary Artpieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej(...)Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut
Szefowa kuchnimało . Zachęcam do wypróbowania tej metody przygotowania zdrowych wędlin dla naszych dzieci . Nie zabiera to ani czasu , ani energii a efekt jest spektakularny i świadomość 100% mięsa w mięsie , a nie soji ,śladowych ilości orzechów arachidowych, E coś tam .. , oleju palmowego … itp ..świństw . Zawsze fajnie podać półmisek z wędliną i móc powiedzieć , „a ta jest mojego wyrobu(...)noszona pończocha ( jakaś tania podkolanówka za 1 zł za dwie pary ) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry Schab oczyszczamy z wszelkich nad bagażowych spraw , typu tłuszcz, błony itp. Ma być ekstra , samo mięcho Płukamy . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Tak przygotowany , zasypujemy solą . Sól ma dokładnie oblepiać mięso , od spodu z wierzchu i z boków , jeśli kilogram to za mało , użyjcie więcej
Ogrodnik w podróżymarynowania mięsa. Schab, który proponuje marynowałam w nim zaledwie 2godz. mięso było bardzo kruche i soczyste. Jeśli chcecie marynować w sposób tradycyjny to najlepiej zostawić na noc. SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu środkowego MARYNATA: 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego(...)oleju z winogron 3 łyżki masła 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie w naczyniu odstawić, w mięsie zrobić kilka kieszonek, w każdą kieszonkę włożyć półkrążek cebuli i jabłka, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć mięso, polać marynatą
Kuchnia Beatyboczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietany mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia Mięso z szynki kroimy w małą kostkę . Cebulę obieramy , drobno siekamy . Pieczarki dzielimy na kawałki . Na patelni
Ogrodnik w podróżynajbardziej popularne mają nie wiele mięsa w sobie. Te bogate w mięso są bardzo drogie, no cóż jakość kosztuje. Dlatego będę Was przekonywać, że warto samemu zrobić szyneczkę, czy upiec pyszne mięsko. SKŁADNIKI: 1.6 kg. karkówki po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka, ostra 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy(...)moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy
Kuchnia Beatyzieloną pierzynką ;-) Składniki: około 1 kg schabu 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego piwa Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, rozmarynem i musztardą. Odstawiamy
Czerwona Porzeczka