czosnkowy lub surówkę. Pomysły na ziemniaki… ** Ziemniaki z patelni ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Kluski śląskie ** Pyzy z mięsem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g ziemniaków 200 g cienkiej kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej cebula średniej wielkości przyprawy: szczypta soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, łyżeczka ziół prowansalskich Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój(...)piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Placki ziemniaczane ze szpinakiem Złociste placki z pieczarkami Paprykowe krążki nadziewane mięsem Kotlety rybne siekane Łatwe kotlety jajeczne
Kulinarne S.O.S.czosnkowy lub surówkę. Pomysły na ziemniaki… ** Ziemniaki z patelni ** Ziemniaki faszerowane mięsem ** Kluski śląskie ** Pyzy z mięsem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g ziemniaków 200 g cienkiej kiełbasy np. śląskiej, podwawelskiej cebula średniej wielkości przyprawy: szczypta soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, łyżeczka ziół prowansalskich Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój(...)piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Placki ziemniaczane ze szpinakiem Złociste placki z pieczarkami Paprykowe krążki nadziewane mięsem Kotlety rybne siekane Łatwe kotlety jajeczne
Kulinarny S.O.S.ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się
Szybko Szybkowarpieczarek, pęczek natki pietruszki, duża garść posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól, pieprz świeżo mielony, ciemny sos uniwersalny Łowicz, odrobina wody. #lowicz Przygotowanie: Pieczarki obieram, kroję w ćwiartki (końcówki w grubsze plasterki), natkę siekam. Podsmażam razem na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso kroję na ćwiartki, następnie każdy kawałek na pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki. Kiedy
JejKuchniaziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się
Szybko Szybkowarsmakowała, i to bardzo!!!! Nie raz robimy w domu steki, najczęściej jednak wybieramy troszkę tańsze mięso, ale muszę powiedzieć, że tak dobrych steków jeszcze nie jadłam. Nawet w restauracji;) Mięso wyszło mięciuteńkie, choć ciemne. Gdy po rozkrojeniu zobaczyłam, że nie jest różowe mina mi zrzedła i miałam lekkie obawy… wróciłam z talerzem do rodziny, pytam(...)suszonego estragonu 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Ziarenka pieprzu oraz liście herbaty mielimy w młynku na proszek. Łączymy z pozostałymi przyprawami. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie, do połączenia. Na około pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki i nacieramy dokładnie marynatą. Steki grillujemy na mocno nagrzanym grillu przez około 6-10 minut
Smaki Na Talerzustale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już w sosie kaparowym i w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy(...)łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso z obu stron skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy świeżo zmielonym
W SMAKsosie vinaigrette. Sosu trzeba zrobić więcej, gdyż świeże warzywa polane nim są cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego(...)pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananas obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennamielonego pieprzu, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, oleju. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania jego najważniejszego elementu, to jest mięsa. Od piersi kurczaka oddzieliłem polędwiczki i oczyściłem mięso z wszelkich błon. Posypałem je z obu stron niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżeczką suszonego oregano. Przez praskę przecisnąłem dwa ząbki czosnku(...)lekko posiekane listki z całego pęczka świeżej bazylii (po pozostawieniu kilku listków do dekoracji). Do miski dodałem także garść świeżej rukoli. 2 łyżki oliwy wymieszałem ze szczyptą soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym
Wyprawy kulinarnełyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka
karmelowyJagnięcina - pyszne mięso. Składniki: 500 g combra jagnięcego 500 g ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szczypta suszonego koperku 1 szczypta mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie: Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem(...)Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc ) Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu ( w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretkę ). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory. Włożyłem do brytfanny. Wlałem
R'n'G Kitchenłyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej słodkiej pieprz sól Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Fileta z kurczaka pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą. Powinna dokładnie pokryć mięso. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Po tym czasie wlać rozmącone jajko i wymieszać. Płatki
https:KKuchniaMniamsuszonego rozmarynu, ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy
Moniki SmakołykiOdkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej(...)pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną kostkę. Marchewkę obieramy
Kolizje Smakówdomowego mięsa typu kebab o niebo lepszego jakie jest podawane w wielu barach szybkiej obsługi, czy restauracjach :) U mnie z piersi kurczaka, podany z frytkami, polany sosem czosnkowym, doskonale smakuje i dużym i małym, dzieciaki wprost za nim przepadają :) Polecam :) Składniki - 2 duże piersi z kurczaka - 3-4 łyżki przyprawy kebab-gyros - 1 łyżeczka czosnku mielonego - pół szklanki(...)kurczaka kroję w wąskie paski, przekładam do miski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając, aż mięso będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa
Kuchnia z widokiem na ogród