czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy
Smakowy Rajduszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie główne (z ryżem lub bagietką) lub dodatek do mięsa, a nawet jako ciepła przystawka. Składniki: bakłażan cukinia czerwona papryka żółta papryka 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielone 2 łyżki ziół prowansalskich tymianek świeży lub suszony oliwa z oliwek Bakłażana, cukinię, papryki i pomidory pokroić
wyzwania kuchenneostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki ) pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny
W kuchennym oknie Ewypysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma
Kuchnia ŁukaszaRośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz koperkiem. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martychili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam
Wanilia i Kardamonpieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dodaję paprykę i pieczarki. Całość chwilkę duszę, aż papryka będzie
Kuchnia z widokiem na ogródtakiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie z puszki musztarda olej do smażenia jajko, bułka tarta żurawina Składniki na sos : około 10 -20 dag suszonej żurawiny 2 łyżki miodu szczypta mielonego imbiru płaska łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie sosu : Umytą żurawinę zagotować w małej ilości(...)Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką ) Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor Podawać z sosem
Proste Potrawydań z grilla. Palce lizać! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma Dodatkowo: foliowy worek do pieczenia *** Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty(...)pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się z wierzchu *** *** Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub potraw z grilla *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z Apetytempoczątek won poszły przepisy zakładające mielenie czegokolwiek. Potem odrzuciłam przepisy zawierające 37 różnych przypraw, bo co za dużo to nie zdrowo. Na końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa :) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam(...)Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy
ladykitchenmną już dawno. Dobrze przyprawione, soczyste mięso z piekarnika, idealne smakuje podane w towarzystwie świeżych warzyw lub frytek. Więc jeśli macie ochotę na domowego kebaba zapraszam do skorzystania z przepisu :) Składniki: * 6 pojedynczych piersi z kurczaka * 1/3 szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej * 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka * 1 płaska(...)pół większego ziemniaka * 2 patyczki do szaszłyka * odrobina folii aluminiowej Wykonanie: W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać tak, aby całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ziemniaka przekroić na pół, jedną połówkę owinąć
Zrób to smaczniegoździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko (około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości
królestwo garówsię nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek(...)masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości.Kiedy mięso będzie miękkie
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorki cherry 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki szynki. Posypujemy przyprawami: pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną
Parowar Faceta