mięso mielone - 23354 przepisów (strona:956/1557)

Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 168

czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy

Smakowy Raj
Ratatouille 203

duszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie główne (z ryżem lub bagietką) lub dodatek do mięsa, a nawet jako ciepła przystawka.  Składniki: bakłażan cukinia czerwona papryka żółta papryka 3 pomidory cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielone 2 łyżki ziół prowansalskich tymianek świeży lub suszony oliwa z oliwek Bakłażana, cukinię, papryki i pomidory pokroić

wyzwania kuchenne
Pieczona karkówka w sosie własnym 182

ostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec  łyżeczki )  pół  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego  rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku  4 łyżki sosu sojowego   WYKONANIE  Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny

W kuchennym oknie Ewy
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 295

pysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie:  We wrzącej wodzie gotujemy pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma

Kuchnia Łukasza
Gołąbki z mięsem i fasolą 158

Rośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapuśniak z białej kapusty 234

pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz koperkiem. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 207

chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam

Wanilia i Kardamon
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami. Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka. 219

pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dodaję paprykę i pieczarki. Całość chwilkę duszę, aż papryka będzie

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną 236

takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie. Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak. Składniki : podwójna pierś z kurczaka brzoskwinie z puszki musztarda olej do smażenia jajko, bułka tarta żurawina Składniki na sos : około 10 -20 dag suszonej żurawiny 2 łyżki miodu szczypta mielonego imbiru płaska łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie sosu : Umytą żurawinę zagotować w małej ilości(...)Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką ) Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor Podawać z sosem

Proste Potrawy
Pieczone ziemniaki z piekarnika 188

dań z grilla. Palce lizać!     Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, kurkuma Dodatkowo: foliowy worek do pieczenia       *** Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości ziemniaków) *** *** Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty(...)pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i wkładamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby ziemniaczki zrumieniły się z wierzchu *** *** Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub potraw z grilla *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 223

początek won poszły przepisy zakładające mielenie czegokolwiek. Potem odrzuciłam przepisy zawierające 37 różnych przypraw, bo co za dużo to nie zdrowo. Na końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa :) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam(...)Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy

ladykitchen
DOMOWY KEBAB DROBIOWY Z PIEKARNIKA 108

mną już dawno. Dobrze przyprawione, soczyste mięso z piekarnika, idealne smakuje podane w towarzystwie świeżych warzyw lub frytek. Więc jeśli macie ochotę na domowego kebaba zapraszam do skorzystania z przepisu :)  Składniki: * 6 pojedynczych piersi z kurczaka * 1/3 szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej * 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka * 1 płaska(...)pół większego ziemniaka * 2 patyczki do szaszłyka * odrobina folii aluminiowej Wykonanie: W misce wymieszać olej ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Każdy kawałek piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół. Mięso przełożyć do marynaty, wymieszać tak, aby całe było pokryte przyprawami. Odstawić do lodówki na około 3- 4 godziny a najlepiej na całą noc. Ziemniaka przekroić na pół, jedną połówkę owinąć

Zrób to smacznie
Bigosik z kaczki 142

goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko (około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości

królestwo garów
Schabowe roladki z gruszką i miodem na ostro 178

się nimi na różne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek(...)masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości.Kiedy mięso będzie miękkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 240

pomidorki cherry  2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano  świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki szynki. Posypujemy przyprawami: pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną

Parowar Faceta