masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno. Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno. Podgrzać(...)czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć aż do zrumienienia. Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody. Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać szczyptę soli i pieprzu. Dusić przy uchylonej pokrywce godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty. Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos do smaku pieprzem mielonym . Podałam
Buniabaje w kuchniłyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 litra wody Przyprawy wymieszać z olejem w miseczce, dokładnie wysmarować tym mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut. Przełożyć mięso
Kuchnia na wzgórzuchrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;) Składniki: 4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków) 50 ml oleju słonecznikowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka mielonej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 szklanka piwa(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy
R'n'G Kitchenporcji) Składniki: 300 g pieczonej wieprzowiny (lub innego mięsa) pokrojonej w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 25 g świeżego, młodego szpinaku 6 ząbków czosnku, posiekanych 2 łyżeczki mielonego chili 2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki czerwonego wina(...)Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, dodaj cebulę, paprykę i grzyby i smaż na średnim ogniu przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj mięso i czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym wmieszaj pomidory. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut i wmieszaj śmietanę. Gotuj
karmelowykanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie też wymieszać :)) mielimy za pomocą młynka lub blendera ( u mnie nóż do kruszenia lodu) na pył. Przechowujemy
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo fajna, nie przesuszona indycza pierś. Jeśli dorobimy do mięsa jakiś sosik, możemy zjeść do obiadu. Jeśli cieniutko pokroimy, możemy wykorzystać jako drobiową wędlinę na kanapki. Jeśli zmielimy lub drobno posiekamy możemy wykorzystać jako farsz do innych dań, czy składnik sałatki. Moim zdaniem warto zrobić;) 1 pierś indyka mielona słodka papryka zioła prowansalskie około 3/4 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki(...)małej miseczce mieszamy przyprawy. Nie podaję dokładnych ilości – ja dawałam „na oko”. Dodajemy miód, sok z cytryny oraz olej, mieszamy do połączenia. Marynatą nacieramy dokładnie mięso. Odkładamy go na około 1-2 godziny do lodówki. Wyjmujemy z niej na około 40-50 minut przed pieczeniem. Indyka wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wkładamy do nagrzanego
Smaki Na Talerzupotęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso razem i upiec też razem. Tylko z innymi dodatkami. Być może dzięki wspólnemu pieczeniu mieliśmy porcję naprawdę doskonałego mięsa, które bardzo szybko znikło - śmiałam się, że się narobiłam, a jedzenia na jeden dzień: śniadanie + kolacja :) Ta pierwsza porcja była w zasadzie próbą moich umiejętności. Kolejne były już pokaźnych(...)oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z podanych składników gotujemy zalewę (w ok. 3l wody). Studzimy i zanurzamy w niej dokładnie umyte kawałki boczku i szynki - mięso musi być całe zanurzone, aby z każdej strony naszło smakiem (jeśli nie jest można dolać
Kolorowy Przepisownikmięsie świetnie rozprowadza po nim smak i nadaje soczystości. Gulaszu nie należy też zbyt długo gotować, gdyż mięso bardzo mocno się porozpada i wyjdzie z niego gęsta zupa. Mięso na gulasz przed smażeniem najlepiej obtoczyć w mące, która podczas gotowania pięknie zagęści gulasz. W sezonie pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Gulasz z pieczarkami dobrze smakuje podany z ziemniakami, grubą kaszą(...)selera papryka czerwona natka pietruszki 3 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżeczka mielonego łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić gulasz z pieczarkami? Mięso umyć i pokroić na kawałki o boku minimum 3 cm. Mięso
Gotuj w domunajlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli
Moja Delicjanajlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli
Moja DelicjaMięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery nie może mieć konsystencji mięsa na pulpety, czyli byćspoiste i zwięzłe. Powinno być kruche po usmażeniu, zatem nie można go długo wyrabiać. Krok 2 Uformuj z mięsa cztery kule(...)większy niż średnica bułki, w której będzie hamburger. Krok 3 Posól i popieprz dobrze mięso z obydwu stron. Następnie z jednej strony posmaruj każdy krążek łyżką musztardy, rozprowadzając po całej powierzchni. Krok 4 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Patelnia musi być mocno rozgrzana, żeby mięso w kontakcie z gorącą powierzchnią natychmiast zaczęło się smażyć. Wyłóż na patelnię hamburgery stroną posmarowaną
Niedzielny kucharzMięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery nie może mieć konsystencji mięsa na pulpety, czyli byćspoiste i zwięzłe. Powinno być kruche po usmażeniu, zatem nie można go długo wyrabiać. Krok 2 Uformuj z mięsa cztery kule(...)większy niż średnica bułki, w której będzie hamburger. Krok 3 Posól i popieprz dobrze mięso z obydwu stron. Następnie z jednej strony posmaruj każdy krążek łyżką musztardy, rozprowadzając po całej powierzchni. Krok 4 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Patelnia musi być mocno rozgrzana, żeby mięso w kontakcie z gorącą powierzchnią natychmiast zaczęło się smażyć. Wyłóż na patelnię hamburgery stroną posmarowaną
Niedzielny kucharzSzanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa
Smakowity Blog KulinarnyMarynata : 1 łyżka Przyprawy Gyros Skworcu 1 łyżka Papryki mielonej Skworcu 1 łyżeczka czosnku mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki soli Skworcu 2 łyżki Sosu Sojowego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Filety myjemy. Kroimy wzdłuż Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy mięso i przekładamy do lodówki na ok godzinę. Jabłko obieramy
Gotowanie Patkidodatkiem i okazało się to być strzałem w dziesiątkę. Danie posmakowało każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie
Pieprzyć z Fantazją