Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej
moj przepis naDawno nie pojawiały się na blogu ciasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier, masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę
PychotkaaaSernik amerykański Jeśli macie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu
na moim stole...każdej ruchliwej ulicy. Jest to przysmak śniadaniowy podawany zwykle z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Postanowiłam przygotować go z dodatkiem wanilii i podać z sosem karmelowym. Świetna opcja dla fanów Tłustego Czwartku, bo może służyć jako szybka alternatywa dla pączków, faworków itd. Zapraszam. Składniki: na ciasto: 200 g masła 500 ml wody szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego (przepis
Wielki apetytrzepakowego 2 jajka pigwy w spirytusie kropla aromatu migdałowego i waniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć. Niespodziankę
MarciochaKucharzykażdą polewaną warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu. Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło(...)jajka- 6 szt. (oddzielnie białka i żółtka) * cukier puder- 150 g * mąka pszenna- 70 g * mąka ziemniaczana- 70 g * zmielone migdały- 70 g * aromat rumowy- 1 łyżeczka Polewa czekoladowa: * czekolada mleczna- 100 g * czekolada gorzka- 50 g * mleko- 3 łyżki * olej- 1 łyżka Sękacz: Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać
Kraina Miodem Płynącasztywno. Gdy będą dobrze ubite, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je dokładnie w cukrze pudrze i układać
Kuchnia w opałachnagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia - upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić - ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy(...)podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować - gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy - polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji PRZEŁOŻENIE MAZURKA - ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg
Smakołyki Berenikijedno z lepszych fit ciast jakie zrobiłam! Za sprawą bananów jest dla mnie wystarczająco słodkie, więc nie posiada już dodatkowego cukru. W dodatku dzięki tym owocom, tak jak lubię, jest mocno wilgotne. Sam środek zaś skrywa w sobie kawałki gorzkiej czekoladowy, które tylko podkreślają smak kakao. To idealny deser na weekend lub drugie śniadanie, gdyż można go jeść bez wyrzutów(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenie. Wyrównać. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić. Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej, polać po cieście. Można też rozgnieść banany widelcem i wymieszać wszystko ręcznie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówciemnego kakao 1 łyżeczka oleju Wkładka orzechowa: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka miodu 180 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 3 żółtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią (16g) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 500 ml mleka(...)mocny ostudzony napar z herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt i piec w 180*C przez 30 - 40 minut. Całkowicie ostudzić. 2. Zrobić ciasto na wkładkę orzechową. Białka ubić ze szczyptą soli, potem partiami dodać cukier, a na końcu miód i zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz posiekane orzechy i delikatnie zamieszać. Upiec
Kuchnia domowa Anikogo: dla szukających przepisu na szybkie ciasto dla nieposiadających piekarnika dla wszystkich, którzy wzięli udział w moim urodzinowym spisku Składniki: 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 duże banany 150g masła mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g paczka ciastek Digestive z czekoladą lub Ciastek Holenderskich z czekoladą (180-200g) wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady(...)spoista i jak najmniej się kruszyła. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu blachy z lodówki, na spód ciasta wykładamy masę krówkową. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na masie kajmakowej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na banany
Mania WypiekaniaMega smaczne ciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym krem budyniowy 2 opakowania(...)cukier i ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na ciastka przekładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało na kilka godzin a najlepiej
Smakowite Daniapołączeniu przybierają formę lejącego ciasta, które smaży się z odrobiną tłuszczu na gorącej patelni. Usmażony naleśnik powinien być cienki, po to aby można było go wypełnić nadzieniem i zwinąć w rulon bądź złożyć z trójkąt. Naleśniki podawać można zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Na słodko naleśniki podać można z dżemem, kremem czekoladowym, serkiem waniliowym, twarożkiem, owocami, bitą śmietaną(...)których gorąco Was zachęcam. Jest to danie jarskie , które sprawdzi się podane na obiad jak i na deser . Te naleśniki są proste do przygotowania, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto naleśnikowe zrobiłam z podstawowych tylko składników, które po połączeniu smażyłam w formie cienkich placków na maśle. Nadzienie serowe przygotowałam z twarogu, który najpierw zmieliłam, a później połączyłam z cukrem, skórką
MeCookswarstwy idealnie do siebie pasują. Kruchy spód nie wyszedł twardy i super kakaowy. Serowa masa kokosowa wyszła lekka i puszysta. A następnego dnia smakował jeszcze lepiej. Do tego polewa czekoladowa w fajnych proporcjach: nie za dużo i nie za mało. Rozpisałam się o walorach smakowych ale musze jeszcze dodać, że sernik jest naprawdę prosty w wykonaniu. Nie ma przy(...)waniliowego (proszek) 50 g wiórek kokosowych Polewa czekoladowa: 70 g czekolady gorzkiej 70 ml śmietanki kremówki wiórki kokosowe + płatki migdałów do posypania WYKONANIE: Kakaowy spód. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy mikserem na wolnych obrotach lub zagniatamy rękami do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki. Palcami go rozgniatamy
Relaxtimeoprócz klasycznego uwielbiamy też ten z dodatkiem dyni 💛 Doskonale smakuje w cynamonowych klimatach, więc aby dodać mu nietypowego wyglądu dodałyśmy do niego cynamonowy popcorn wraz z orzechowym karmelem! Czekoladowe reniferki wykończyły go wizualnie i smakowo 😉 Składniki (20 cm średnicy): Spód -80g mąki kukurydzianej -30g mąki kokosowej -20g skrobi ziemniaczanej -20g oleju rzepakowego(...)Cynamonowy popcorn -olej rzepakowy -garść kukurydzy Nutura -sól - cynamon Nutura SPÓD 1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem. 2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche. 3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem. 4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości
Candy Pandas