wilgotne ciasto piernikowe, które można wykonać nawet na ostatnią chwilę. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Składniki: 50g masła 1 pełna łyżka kakao 1 pełna łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki miodu pół szklanki mleka 2 jajka 120g mąki 100g cukru 1 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: ok 50ml słodkiej(...)zdejmujemy całość z palnika *** *** Dodajemy mleko i wbijamy jajka, mieszamy *** *** Mąkę mieszamy wraz z proszkiem i sodą *** *** Wsypujemy do masy kakaowej i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej blaszki lub keksówki *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-40 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy piernik wystygnie
Blog z ApetytemDziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki. *blaszka(...)cukru dodatkowo: 400 g gęstych powideł śliwkowych 2 łyżki polewy czekoladowej (opcjonalnie, można pominąć) Blaty miodowe: sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby(...)Składniki Ciasto:⠀ 3 jajka⠀ 1 łyżka miodu ⠀ 110 g cukru trzcinowego ⠀ 6 łyżek oleju 1 średnia marchewka 230 g mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika⠀⠀ 1 łyżeczka proszku do pieczenia⠀ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 40 g posiekanych orzechów włoskich⠀ 70 g rodzynek⠀ ⠀ Polewa czekoladowa:⠀ 1 łyżka miękkiego masła
Kulinarne przygody Gatitydrugi dzień rodzynki osączyć, a alkohol zachować. Składniki na ciasto biszkoptowe: ok. 1 szklanki mąki 6 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie Przygotowanie ciasta: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku- utrzeć Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać do masy jajecznej Piec w formie(...)masy dodawać ją do masła i ucierać Przygotowanie polewy czekoladowej z rodzynkami: Masło rozgrzać i rozpuścić w nim czekolady ( najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu. Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi
Proste Potrawyrazem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka(...)szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania:Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao
Słodkości i nie tylkoTanie, smaczne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z kaszą manną. Idealne na każdą okazję. Składniki Masa ciemna 1 l mleka 1/2 kostki margaryny 4 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny Masa jasna 1 l mleka 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 1 szklanka kaszy manny Polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo(...)przykryć następną warstwą herbatników, lekko docisnąć. Kolejny litr mleka zagotować z pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, wsypać szklankę kaszy manny i gotować aż zgęstnieje. Wylać gorące na ciasto, znowu poukładać herbatniki i docisnąć. Wystudzić. Tabliczkę czekolady połamać, wrzucić do garneczka, dodać 3 łyżki mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto, rozsmarować i schłodzić. Autor przepisu
Wasze Przepisyskładniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane) Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszków można je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze
Swojskie jedzonkociasto biszkoptowe przełożone konfiturą morelową, masą budyniową z odrobiną kawy oraz warstwą rodzynek moczonych przez noc w rumie, a następnie połączonych z roztopioną czekoladą. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Z wiadomych względów, tylko dla dorosłych Inspiracja na to ciasto pochodzi z jednej z książek kulinarnych siostry Anastazji. Jest to druga propozycja na blogu na tego typu ciasto z rodzynkami(...)połączenia. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy przestudzoną kawę, miksujemy do połączenia Składanie ciasta: Biszkopt kakaowy smarujemy konfiturą morelową, Wykładamy masę z dodatkiem kawy Przykrywamy biszkoptem jasnym. Wykładamy masę budyniową jasną. Na wierzchu rozprowadzamy rodzynki w czekoladzie. Odstawiamy do schłodzenia. Polewa czekoladowa z rodzynkami: Obie czekolady rozpuszczamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Łączymy z odsączonymi rodzynkami. UWAGI
Smaki Na TalerzuBłyskawiczny deser przygotowany z dwóch składników – pokruszonych ciasteczek Oreo wymieszanych z serkiem śmietankowym. Ciasteczka można uformować w kuleczki lub w wielkanocnym klimacie, na kształt pisanek
Smaki Na Talerzuskładników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 38/32cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wyłożyć na blaszkę i wyrównać powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 10-12 minut. Następnie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy wraz(...)roladę delikatnie rozwijamy i wykładamy równomiernie krem i jagody zostawiając jednocentymetrowy odstęp od brzegów ciasta. Ponownie całość zwijamy roladę. Zawiniętą w papier do pieczenia lub folię spożywczą roladę wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Roladę można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewa czekoladową. Smacznego
Andzia PichciPrzepyszne, chrupiące, kruche, delikatne, wyraźnie maślane, nie dominuje w nich jednak posmak masła z orzechów. Całość dopełniają groszki czekoladowe. Znalazłam w lodówce krem z nerkowców - szukałam musztardy. Przeleżał zapomniany od grudnia. A dziś - na czerwono wpisana w kalendarz kuchenny, zaplanowana kawa z teściami, preludium do zbliżającego się święta dziadków. Prezent od wnuczki spakowany, ciasteczka eksperymentalne stały się(...)Odkładamy mikser, przesiewamy na raz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy groszki czekoladowe i mieszamy całość łyżką bardzo dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gęstą, zwartą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam podkładki silikonowej ), z ciasta formujemy w dłoniach kuleczki, wielkości mniejszego orzeszka włoskiego ( nadanie kształtów nerkowców jest niewykonalne, choć
Kronika PiekarnikaKoszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może(...)zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa
zdrowo i aktywnieKoszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił się na właśnie tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może(...)zajrzenia na ich stronę www.polskiemlyny.pl Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła zimnego 3 jajka szklanka słodzika/cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany masa 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 1 galaretka cytrynowa mała puszka brzoskwiń lub 3 świeże Przygotowanie: ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Jedna większa
Zdrowie i pysznie na talerzuIdealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych - niebo w gębie! Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu "przez żołądek do serca"... A najprościej trafić tam, przygotowując szwedzkie ciasto miłości
Vegan Taste