ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:948/1509)

ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) 178

stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm. Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut

SMYKWKUCHNI
Ciasto śmietanowe 161

Cały czas ubijając dodawać po łyżce śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do keksówki, naciąć  na środku nożem.Piec około  50 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewę czekoladową

Moje domowe kucharzenie
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries 185

soli 2 jajka 1 ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g masła jogurt grecki do podania 500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki miód lub sos czekoladowy do polania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku(...)zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym. Podawaj natychmiast! Smacznego! Engish version Brown butter waffles with strawberries

karmelowy
Ciastko kakaowo-kawowe 116

najniższych obrotach lub szpatułką. Mąkę z proszkiem przesiać, wsypać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem, albo polać  polewą czekoladową . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babeczki kakaowe z likierem czekoladowym i kremem toffi. 184

mąkę, proszek, sodę,kakao, wiórki czekoladowe. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, likierem czekoladowym i masłem na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę.Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać mikserem. Do papilotek nakładać po kopiastej łyżce ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni około 25/30 minut do suchego patyczka. Do wysokiego naczynia wlać mleko

Sama słodycz i szczypta chili
Placuszki kukurydziane 127

maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód

psgotujemy
Sernik na zimno z truskawkami na kukrydzianym spodzie czyli trochę latazimą 222

Jedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika

Cynamonowe szczęście
niebiański sernik z jabłkami 671

ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Jabłka kroimy w cząstki, układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cynamonem i zalewamy masą serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok. 45 min. Upieczony i ostudzony sernik możemy polewać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Fondant czekoladowy i Światowy Dzień Czekolady 150

świecie od ponad 200 lat. Występuje w coraz to bardziej wymyślnych odsłonach. To już nie tylko ciasta, pralinki czy lody, ale również piwo, mydło, a nawet masaż! Trudno się dziwić temu szaleństwu, ponieważ czekolada bardzo długo czekała na swoje odkrycie. Co prawda, czekoladowym napojem raczyli się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero na początku XVI wieku przywiózł

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny cassis z różanym pudrem 208

porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej

SzczyptaSmaQ
Alla murzynek ze śliwkami 157

sąsiadkę, która poczęstuje smacznymi śliwkami z sadu. Część śliwek zjedliśmy na surowo a część wykorzystałam do ciasta. jest ono z serii ekspresowych. Składniki były wymyślone na szybko ale jak widać często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło tak jak lubię czyli wilgotne i czekoladowe. Oczywiście tak jak poprzednie moi domownicy spałaszowali migiem. Nawet gdybym piekła codziennie to Im się słodkości

Ewa w kuchni
Brownie KitKat na Halloween 222

roku to pyszne, klasyczne brownie z miłą niespodzianką  w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kolizje Smaków
KOKOSANKI 181

białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Piec ok. 15 minut,  do momentu aż się zarumienią. Wystudzone kokosanki polecam polać polewą czekoladową. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Piernik z kabaczka 158

Składniki:1,5 szklanki startego na grubych oczkach kabaczka2,5 szkl. mąki0,5 szkl. oleju1 1/3 szkl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 jajka2 łyżeczki

kolorowotorcikowo
Biscotti czekoladowe 188

Biscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je  w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć czysta robota. Ciasto trochę lepiło się do rąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania