mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1117/1557)

Makaron chow mein z kaczką po azjatycku 237

chow mein 450 g mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości(...)warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Smażyć do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne (gdy używacie solonych, zmniejszcie ilość sosu sojowego).  Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do mięsa i warzyw. Wymieszać do momentu połączenia się składników

Fabryka pomysłów
Szaszłyki z łososia 263

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym

mojewypiekiinietylko
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 287

ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent - klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą(...)bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem 220

patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem (u mnie pieprz biały i nieco świeżo mielonego kolorowego) i ziołami prowansalskimi (ziół należy nasypać bardzo dużo). Wymieszać i włączyć palnik na lekki ogień. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej się wody(...)saszetek). Gotować około 10 minut, tak żeby ryż był jeszcze nieco twardy. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, umyty por pokroić w krążki. Wszystko przełożyć do patelni z mięsem i cebulą, smażyć jakiś czas. Lekko jeszcze twardy ryż wraz z odrobiną wody przelać na patelnię z wszystkimi składnikami (wody powinno być na tyle by cukinia i ryż się w niej

Passions hobbies life
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami 200

Przepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK .Składniki:6-8 białych kiełbasek6

Kuchnia domowa Ani
Farfalle w pesto z brokułami i kulkami z polędwiczki 243

zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,   sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą(...)ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso.  Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy   malutkie kuleczki.  Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy

Moniki Smakołyki
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 233

Pulpety to jedno z tych dań, które nie ogranicza nas smakowo. Wszystkie tradycyjne wersje już mi się znudziły, dlatego postanowiłam stworzyć coś nowego.  Por w roli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem  jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo(...)porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część

Fabryka pomysłów
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 196

puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Mieszankę przypraw zmiel na proszek w młynku . Czosnek(...)dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli nie jadacie mięsa- możecie śmiało z niego zrezygnować. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 230

potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej(...)przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 233

pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję to wszystko na malutkim ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.   Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła(...)został biały- szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco.   Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej

Karo in the Kitchen
Super pasztet w galarecie 258

Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli

SzczyptaSmaQ
Shakshuka (Szakszuka) 159

łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie papryki czerwonej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże jajka mogą być 4 jajka 1 łyżeczka mielonego kuminu lub kminku 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie świeże pomidory opcjonalnie sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki chilli do smaku Dodatkowo zielona kolendra(...)klasycznej wersji, to tylko wskazówka i podstawa do przygotowania czegoś wyjątkowego. Dodajcie tofu zamiast jajek, jeśli jesteście na diecie wegańskiej. Jeśli natomiast jesteście mięsorzerni, dorzućcie troszkę ostrej kiełbaski, siekane mięso lub fasolkę. Do szakszuki koniecznie podajcie domowe pieczywo! Serek z jogurtu Bagietka ekspresowa Bagietka wieloziarnista 📖 Przepis Print Shakshuka (Szakszuka) .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepsze

SprawdzonaKuchnia.pl
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 210

porcje): 800 g polędwiczek wieprzowych 200 g kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 g czereśni 12 młodych marchewek 2 szalotki tymianek (użyłem suszony) za'atar* świeżo mielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek masło Sos kurkowy: Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć(...)włókien na 4 cm plastry. Każdy plaster ugnieść delikatnie rękoma, aby uzyskać o połowę cieńsze medaliony. Polędwiczki skropić oliwą z oliwek, posypać suto pieprzem i utłuczonym w moździerzu tymiankiem. Mięso smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego

Food Square
Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim 233

godziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy do zimnej solanki, dociskamy talerzem, tak, aby kurczak(...)Kurczaka wkładamy do garnka, przykrywamy i umieszczamy w zimnym piekarniku. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy mięso przez 15 minut. Garnek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło

Kulinarne przygody Gatity
Smażony makaron z kurczakiem – na szybko 634

kurczakiem po chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein(...)Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp. Często gotujemy na dwa, a nawet trzy dni, dlatego porcje produktów są dość duże, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby

KasiaiKrzysiu.pl

Proponowane wyszukiwania