mięso wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu * łyżeczka czerwonej papryki mielonej
Magiczne Życie Martymielonej łopatki wieprzowej, 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny, sól, pieprz, 1 kajzerka czerstwa, 1 jajko, mąka do obtoczenia, 3-4 łyżki oleju Sos: 6 pieczarek, pół pora, 200g śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz Dodatkowo: makaron tagliatelle WYKONANIE Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę
słodki bratekgolonki z indyka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka zmielonej kolendry pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli 100 ml jasnego piwa 2 łyżki oliwy 3 łyżki miodu tłuszcz(...)Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony następnie dodajemy
Niezły Młynekmielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku, by zgubiły nadmiar wody. Posypać ją obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso
Poezja Smaków - blog kulinarnymielony sól Sposób wykonania : O liwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu i soli do smaku. Posmaruj nią rozbite lekko kotlety z obu stron. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Następnie na połowie każdego kotleta ułóż po 3 suszone pomidorki, szynkę i paski papryki. Zamiast suszonych pomidorków możesz dać plasterki świeżego pomidora. Przykryj wolnym kawałkiem mięsa
Przepisy i porady kulinarneoliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i schłodzić(...)Steki z tuńczyka skropić z obu stron oliwą. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe części. Steki i szparagi ułożyć na tacce do grillowania. Szparagi piec aż zmiękną, często przewracając. Mięso z tuńczyka piec z obu stron aż białko na stekach się zetnie. Dłuższe grillowanie może spowodować przesuszenie mięsa. Zgrillowane szparagi pokroić na kawałki, a tuńczyka podzielić palcami na cząstki. Rukolę
Czerwień i błękitmielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła. Wyciągamy z tłuszczu i odstawiamy na bok. Na tłuszcz ze smażonego mięsa wrzucamy
BaRepasmielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy - jajka Mięso
Pasje Jolkimielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie plasterki. Przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą , solą , pieprzem i czosnkiem. Delikatnie oddzielić skórę od udka, ale nie zdejmując ją całkiem. Nasmarować mięso
Przepisy i porady kulinarne/2014/02/schab-z-garnka-rzymskiego.html SKŁADNIKI: --- 1 ,5 kg schabu --- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej i pół łyżeczki soli morskiej --- 1,5 łyżeczki miodu --- 1 płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego --- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry --- 1/2 łyżeczki kminku --- 2 ząbki czosnku-dałam suszony 2 łyżeczki --- 1 łyżka majeranku --- 2 liście laurowe --- 2 łyżeczki lawendy(...)sloiku i zrobiłam w garnku rzymskim...pycha. Kminek i liście laurowe tłuczemy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone mięso nacieramy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej ok. 3- 4 godzin-u mnie calą noc. Mięso sznurujemy jak baleron. wkładamy mięso do słoika, można trochę upchać.Słoik wstawiamy do wysokiego garnka
w mojej kuchnimięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego) papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona
Kuchnia w opałachDo kaczki przymierzałam się dość długo. Kaczka to moja trauma z dzieciństwa ;)Było jej zwyczajnie za dużo... Często był rosół z kaczki, piersi z kaczki,kaczka
bistro mamamielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka umyte i osuszone udka natrzeć solą wędzoną i ostawić do lodówki na 30 minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka - 0.5 kilo por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) Piersi myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie(...)obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce . Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por. Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut. Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy
Kuchnia moimi oczamiSkładniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 5 ziarenek jałowca Wykonanie: W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy oprócz soli, cukru(...)ostatnie dodajemy, wtedy gdy przyprawy w moździerzu są już w miarę miałkie, mieszamy. Karczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy b. dokładnie mięso uzyskaną mieszanką. Ponieważ mnie zostało trochę mieszanki, odłożyłam ją do słoiczka i wklepałam tę resztę w karczek trzeciego dnia leżakowania w lodówce. Natarte mięso
Kulinarne przygody Gatity