Zielone stir fry z wołowiną 253służyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego(...)Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika
Karo in the Kitchen
Udka duszone z pieczonymi ziemniakami 186Składniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia 2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz(...)rondlu wkładamy przyprawione udka, smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym
kgwjanczewo
Mielone z ogórkiem kiszonym w sosie musztardowym z koperkiem 260Składniki: 50dag łopatki 1 kajzerka 1 małe jajko sól, pieprz, mielona słodka papryka 3 ogórki kiszone 1 cebula musztarda (użyłam sarepską) 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody koperek (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Łopatkę i namoczoną kajzerkę zmielić. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wbić jajko i dobrze wymieszać(...)Ogórki i cebulę pokroić w słupki. 3. Na gruby woreczek (do zwykłego śniadaniowego może się przyklejać) nałożyć porcję mięsa, rozłożyć na dość gruby placek, posmarować musztardą, położyć ogórki i cebulę, a następnie z pomocą woreczka zwinąć. 4. Przygotowane mięso warto obtoczyć delikatnie w mące aby się nie przyklejało. 5. Gotowe mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu "na czerwono". 6. Usmażone przełożyć
A Ty Smakuj Mnie
Biała kaszanka- domowy przepis 205przepis. Składniki: 400 g grubej kaszy jęczmiennej 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy tandori masala 2 łyżki oleju Cienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2,5-3 metry Sposób przygotowania: Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć(...)kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki
Gosia gotuje
Roladki z indyka w sosie serowym 255romantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale tak samo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy go w czasie, gdy mięso będzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle(...)świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz Sos serowy: 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony
Poezja smaku
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 286Pierś można wykonać na wiele sposobów, więc żeby nie jadać ciągle kotletów z kurczaka panierowanych w jajku i bułce, wypróbujcie tego przepisu. Jeśli mięso chcecie podać dzieciom, ser pleśniowy zastąpcie na przykład żółtym serem, a jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, dodajcie pieczarkę pokrojoną w plasterki. Danie jest ciekawe, smaczne, a przede wszystkim pierś z kurczaka nie jest sucha, jeśli oczywiście(...)się jej za długo w piekarniku. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ser pleśniowy u mnie niebieski 2 pomidory suszone w oleju (mogą być suszone) przyprawy: sól, bazylia, oregano, mielona czerwona papryka Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka rozdzielam na 2 pojedyncze. W każdej wykrawam nożem kieszonkę, dość dużą aby zmieścił się plasterek sera oraz pokrojony w kosteczkę pomidor suszony
upichcic
Kotleciki z kurczaka i pieczarek 346sera żółtego 25 dag pieczarek świeżo skrojony koper 2 jajka 2 - 3 łyżki mąki bułka tarta 2 ząbki czosnku olej pieprz, sól przyprawa do kurczaka Myjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce(...)żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy go w bułce tartej i kładziemy go na rozgrzany wcześniej olej. Smacznego
Kuchnia moimi oczami
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 226pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie(...)miękka. Jeżeli zauważymy, że skórka zbyt szybko się przypieka, możemy całość przykryć folią aluminiową błyszczącą skórą do góry. 4. Golonki wyciągamy z kapusty i przy pomocy ostrego noża odkrawamy mięso od kości. Podajemy z upieczoną kapustą kiszoną. Smacznego
My Culinary Art
Karkówka zapiekana po cygańsku 216Karkówka zapiekana po cygańsku Karkówka to pyszny kawałek mięsa . Zawsze soczysta , krucha i smaczna . Nie przysparza zbyt wielu problemów , chyba że jest bardzo tłusta . Ten przepis też jest bardzo prosty , a do tego niezwykle smaczny . Doskonały na niedzielny obiad lub na każdy inny dzień tygodnia . Można ją przygotować wcześniej , gdyż odgrzewanie wychodzi jej tylko na dobre Pyszne kruche mięsko(...)pieczonych warzyw ( zawsze mam własną , ale jak nie macie można pominąć ) 3-4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka mielonej , słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka cukru lub miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : smalec wieprzowy do smażenia mąka do oprószenia karkówki Karkówkę osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy słodką papryką, kminkiem , cukrem i oprószamy
Ogrodnik w podróży
Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna 282łyżki oleju roślinnego 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne 500 ml wody 150 ml passaty (opcjonalnie) 200 g fasoli(...)gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze kolejne kilka minut. Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli
karmelowy
Kurczak w aksamitnym sosie z brzoskwiniami 315kurczaka 4 połówki brzoskwiń z syropu 1 cebula dymka 3 łyżki oleju kokosowego 125 g serka mascarpone 2 żółtka 1/3 szklanki wody 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny pieprz cayenne (chilli) natka pietruszki lub kolendra do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, umieścić w misce i dodać wszystkie przyprawy. Dobrze(...)brzoskwiniami podawać z ryżem, posypując posiekaną zieleniną. U mnie to była pietruszka, ale kolendra też by się tutaj sprawdziła. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko , Wykorzystanie żółtek Tagged: brzoskwinie , filet z kurczaka , mascarpone , olej kokosowy
https:KKuchniaMniam
Pieczeń z szynki, obiadowa klasyka 116kanapki ): 1,5-2 kg szynki bez kości i skóry tzw. kulka 12 goździków roztartych w moździerzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu, może być nawet z mniszka 2 cebule 1 szklanka rosołu, bulionu (można zastąpić kostką rosołową jeśli trzeba lub nie ma wyjścia) sól, ostra(...)lodówki, umieść w woreczku do pieczenia, wyścielonym siekaną cebulą. Wlej do niego bulion, szczelnie zamknij, nakłuj, piecz w temperaturze 170 C przez około 2 godziny ( 1 godzina na kg mięsa, mniej , więcej ;)) z termo obiegiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynka powinna pozostać soczysta , a jednocześnie miękka i sprężysta. Serwuj na gorąco, pokrojoną w cieniutkie plastry z sosem, który zrobisz blendując wywar
Ogrodnik w podróży
Pierożki chinkali 130wyglądem nie było tragedii! Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 500g mąki do pierogów 250ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Farsz: 300g mielonej wołowiny 200g mielonej wieprzowiny 1 posiekana drobno cebula 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 pęczek posiekanej pietruszki ¾ szklanki bulionu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej(...)ciasto szklaną miską lub przekładamy do woreczka i pozwalamy odpocząć minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie, długo wyrabiamy, tak by mięso "wpiło" cały bulion. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy okrągłe kółka o średnicy ok 12cm. Na każdy krążek nakładamy po odrobinie farszu, a następnie zlepiamy do góry
Kuchnia w czekoladzie
Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis 124Golonka z indyka pieczona w piekarniku to szybki przepis na smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków czy klusek śląskich i ulubionej surówki. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z chrupiącą skórką. Przygotowanie takiego dania zajmie dosłownie 5 minut, resztę załatwi piekarnik. Składniki na golonkę z indyka pieczoną w piekarniku (4 porcje): 4 golonki z indyka(...)Marynatą smarujemy umyte i osuszone golonki. Golonki przykrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na około 12 godzin. Można przygotować marynatę wieczorem, a na drugi dzień mięso upiec w piekarniku. Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, a na niej golonki wraz z marynatą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarne