Rozgrzewające, aromatyczne danie pełne orientalnych przypraw, zdrowych warzyw i pożywnej ciecierzycy. Prawdopodobnie skradnie serca i podniebienia wszystkich domowników. Jeśli masz ochotę na wersję mięsną, to oczywiście ciecierzycę zastąpić możesz mięsem np. z piersi kurczaka. Składniki: 2 średnie marchewki 2 papryki w ulubionych kolorach 3 ziemniaki 1 papryczka chili 2 łodygi selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów w puszce kartonik przecieru(...)puszka ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 cebule ok. 3 cm świeżego imbiru puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju limonka 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki mielonej kolendry chili w proszku lub w paście (wedle uznania) mniej więcej pół litra wody sól do smaku Warzywa w sosie tikka masala – przepis Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kotlety ziemniaczane – kotlet serowy – Kotlety ziemniaczane z pieczarkami – Kotlety mielone z mozzarellą – Kotlety ruskie – Kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą – Kotlety z kurczaka z majonezem – Kotlety z kalafiora – Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Kotlety mielone Kotlety rybne Kotlety mielone z kurczaka Kotlet de volaille Kotlety ziemniaczane SZNYCEL Z INDYKA(...)kotletów) – 4-5 łyżek mąki pszennej – 4-5 łyżek bułki tartej – sól, pieprz – do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło – do przygotowania: folia spożywcza, tłuczek do mięsa. PRZYGOTOWANIE: Z piersi indyka odkrój grubsze plastry. Przy drobiu nie ma większego znaczenia czy kroisz wzdłuż włókien czy w poprzek, tak jak ma to znaczenie przy czerwonym mięsie. Na desce połóż jeden kawałek folii
nietylkopasta.plŚledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem Składniki na śledzie w śmietanie. 25 dkg filetów śledziowych (solone) 12 dkg winnego jabłka 12 dkg cebuli (cukrowa, biała) 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 25 dkg kwaśnej śmietany (18%) szczypta cukru świeży koperek do posypania Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Śledzie włożyć(...)sekund po czym przelać na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać pokrojone śledzie z jabłkiem, cebulą, śmietaną oraz szczyptą cukru. Wyłożyć na półmisek do serwowania, oprószyć świeżo mielonych pieprzem i drobno krojonym koperkiem. Śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem Warto wiedzieć robiąc śledzie w śmietanie. Oczywiście najlepsze będą filety śledziowe typu matias. Niestety matiasy są bardzo trudne
MeCookssól do smaku 1 woreczek ryżu białego 1 woreczek ryżu brązowego 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka według uznania 4 łyżki kukurydzy konserwowej papryka słodka mielona do smaku papryka ostra mielona do smaku bazylia suszona według uznania zioła prowansalskie według uznania oregano suszone według uznania Wykonanie pysznej potrawki: 1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy(...)głębokiej dużej patelni lub w garnku, następnie dodajemy pomidory i dusimy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będę miękkie odparowujemy nadmiar płynu. 2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 3. Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. 4. Do warzyw dodajemy odsączoną kukurydzę, ryż i mięso, dokładnie
Izabelawkuchnikonkretnym pikantnym smaku (u mnie Kcyńska pałucka) - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - sól, czarny pieprz Policzki wieprzowe myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym. Posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy w mące, gdy dajemy (ja mąki nie dawałam wcale). Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Odstawiamy do naczynia, w którym będziemy smażyć(...)piekarniku. Na patelni obsmażamy pokrojone w paski warzywa: marchew, seler, por, mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy obrane, pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Warzywa dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy musztardę, wino (gdy dajemy), wlewamy gorącą wodę (rosół lub bulion), oskrobujemy dokładnie boki naczynia i zalewamy płynem mięso i warzywa w garnku. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowelodu. 2. Pasta drobiowo-warzywna - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 500g nóżek z kurczaka, 300g warzyw (seler, cebula, pietruszka, marchew, por, czosnek), 100g soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, 2 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)pokrój w kawałki. Włóż do garnka razem z kurczakiem, solą i przyprawami, zalej wodą do przykrycia składników i gotuj do miękkości (ok. 30min.). 2. Mięso wyjmij i usuń kości. 3. Wszystko zmiksuj i włóż do małego suchego szczelnego słoiczka. Po przestudzeniu przez tydzień możesz przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji możesz przechowywać
Z notatnika dietetykasmaku nie ustępuje swojemu mięsnemu pierwowzorowi. Można zjeść samodzielne albo jako dodatek do makaronu czy ryżu. Pełne aromatu, rozgrzewające, zimowe danie. Na pewno nie zabraknie Wam w nim mięsa. Wegetariańskie ragu z soczewicą i grzybami Czas wykonania: 1 godzina 40 minut. 150 g zielonej soczewicy 100 g pęczaku ok 7 sztuk suszonych prawdziwków (można pominąć) 2 cebule 2 marchewki(...)łyżki oleju 300 g grzybów (mogą być leśne albo pieczarki) 3 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego 2 łyżeczki pasty miso 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżki harissy 500 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Zagotować wodę w czajniku. W misce umieścić soczewicę i pęczak - zalać wodą żeby wystawał kilka
Smaczny zeszytmięsne kuleczki ze słodkimi pomidorkami to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w pomidorach i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami. Składniki: 400g fileta z kurczaka 500g mięsa z szynki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka(...)dijon 20 sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości
Szalona Kuchnia Ewelinymielonego cynamonu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka suszonej kolendry 1/8 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 1/8 łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki(...)paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy. Do miski przekładamy mięso wraz z warzywami, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min 12 godzin. Po tym czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim
R'n'G Kitchengrzanego wina, piwa albo cydru. A może lepiej bezalkoholowo - do gorącego soku jabłkowego? Można polać nim lody, bitą śmietanę lub inne desery. Można nawet użyć jako glazury do pieczonego mięsa. Dlaczego nie? A najlepszym pomysłem będzie podzielenie się nim z innymi i przeznaczenie na kulinarne świąteczne upominki. Trzeba tylko zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednio dużą ilość buteleczek! :) Składniki: 3 łyżki(...)goździków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 laski cynamonu (pokruszone) 2 szklanki brązowego cukru 2 szklanki wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie: Pierwszych pięć składników syropu umieścić w muślinowym woreczku lub dużym sitku od zaparzacza. Pozostałe składniki umieścić w garnku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i miodu. Włożyć do garnka
zadanie-gotowanieOpis Tatar z łososia: Tatar z łososia to przystawka, którą jedni kochają a inni są jego zdecydowanymi przeciwnikami. Jeżeli lubicie tatar z ryb, ale boicie się używać surowego mięsa, możecie wtedy przygotować tatar z wędzonego łososia. Przygotowanie tej przystawki nie jest trudne do przygotowania, ani też nie wymaga wielkich umiejętności kucharza. Składniki: 200 g świeżego łososia Kapary(...)cytryny Sól, pieprz 1 cebula Gałązki koperku Sposób przygotowania: Łososia myjemy i dokładnie obsuszamy papierowym ręcznikiem. Z ryby musimy również usunąć skórę oraz wszystkie ości. Jeżeli mamy maszynkę do mielenia o dużych oczkach to możemy jej użyć. Jeżeli takiej maszynki nie posiadamy, rybę musimy drobno posiekać. Posiekanego łososia wrzucamy do miski. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem
CookMagŁosoś w sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy(...)ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce
Calzonella.comwołowiny -2 łyżki oleju -1 duża cebula -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli -0,5 szklanki mleka -200g startego żółtego sera Wykonanie(...)piórka, seler w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez
Smakuj życie!jedynie w ostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar(...)chili 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kuminu 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz oliwa do smażenia Sos: kilka czerwonych, suszonych papryczek namoczonych w wodzie (ilość zależy od tego jak bardzo ostry sos chcecie
Codzienne GotowanieOczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Ananasy z puszki Vegeta Sól Papryka słodka - mielona Papryka ostra – mielona 1 łyżka oleju Patyki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ok. 3 / 3 cm, wkładamy do miski i przyprawiamy, łyżeczką vegety, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką słodkiej(...)ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewy