mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1141/1557)

Pulpety z sosem pomidorowym 84

Dzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 500 g chudej wieprzowiny cebula jajko kajzerka ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka średnia marchewka bulion sos 2

Pomysłowa kuchnia
Hamburgery z mięsa drobiowego 247

 Znowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej

zielonacukinka
Kasza jaglana z warzywami w curry 238

Kasza jaglana z warzywami w curry to wegetariański zdrowy obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1/3

KuchniaWeDwoje.pl
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 209

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Gęsta, zdrowa, pożywna i sycąca. Naładowana rozgrzewającymi przyprawami. Idealny posiłek na jesień i zimę. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko

Moja Delicja
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 129

Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 223

Jeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i

Pasja Smaku
Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu 668

kurczaka 2 małe cukinie 1 mała puszka kukurydzy MARYNATA: 2 cebule 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz czarny Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry(...)godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :) RADA. To danie to sposób na wykorzystanie już ugotowanego ryżu, ale można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego

https:KKuchniaMniam
Kurczak z papryką i chorizo / Chicken with chorizo and pepper 218

połówki garść oliwek, pokrojonych w plasterki olej roślinny 100 ml płynnego miodu 100 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sos sojowy, sól, pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż(...)zgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec duszenia dodaj oliwki. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with chorizo and pepper (6 servings) Ingredients: 6 chicken legs

karmelowy
Roladki z karkówki z kapustą w sosie grzybowym 306

olej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego(...)przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE

https:KKuchniaMniam
Paella z kurczakiem i warzywami: jak przyrządzić hiszpański klasyk w domu 86

jest paella? Paella to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej, które wywodzi się z Walencji. Tradycyjnie przygotowywana z szafranem, który nadaje jej charakterystyczny złoty kolor, oraz różnorodnych składników, takich jak mięsa, owoce morza i warzywa, paella jest serwowana prosto z szerokiej, płaskiej patelni zwanej paellera. Składniki na paellę z kurczakiem i warzywami 300g ryżu do paelli lub ryżu arborio 2 filety(...)pokrojona w paski 1 średnia cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 400g pomidorów z puszki, bez skórki około 1 litr bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek opcjonalnie: zielony groszek, kawałki czerwonej papryki do dekoracji posiekane, świeże zioła

Moja Książka Kucharska
Kluski wołyńskie 128

niekoniecznie nudno. Po przeglądzie kuchni stwierdziłam, że mogę zrobić kluski wołyńskie. Kluski wołyńskie są dość uniwersalne - można jeść je na słodko (np. z truskawkami), na wytrawnie jako dodatek do mięsa czy gulaszu, ale mogą także same w sobie stanowić posiłek (np. polane masełkiem). Kluski wołyńskie - przepis na 4 porcje Do przygotowania klusek będziesz potrzebować: 200g mąki gryczanej, szklankę mleka, 300g(...)wsyp powoli przesianą mąkę i energicznie mieszaj. 3. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek zdejmij z palnika i dalej mieszając dodawaj na zmianę po jednym żółtku i mielony twaróg, po czym odstaw do ostudzenia. 4. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do masy mieszając. 5. W garnku zagotuj wodę z solą

Z notatnika dietetyka
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad 858

mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego.   Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki(...)pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę   Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie miel i my wraz z twarogiem w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę, a twaróg rozgnieść widelcem – jeśli nie przeszkadzają nam większe grudki sera

e-PrzepisyKulinarne
Konfitura z czerwonej cebuli 141

bardzo duża. Dzięki temu konfitura będzie miała doskonałą teksturę. Konfitura z czerwonej cebuli - do czego podawać Konfitura z czerwonej cebuli rewelacyjnie podkreśla smak wszelkiego typu pasztetów, pieczonych i grillowanych mięs, w tym steków oraz wędlin. Doskonale pasuje też do pieczonej kaczki lub gęsi. Można ją dodawać do pizzy, tostów, hamburgerów i wytrawnych tart oraz jako uzupełnienie deski serów. Konfitura(...)czerwonej cebuli, po obraniu pozostanie około 500 g 2 ząbki czosnku pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki soli około 3 cm kawałek laski cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki chili w płatkach 4 łyżki cukru trzcinowego z melasą Dark Muscovado 40 ml octu balsamicznego z Modeny 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina Uwaga: ocet najlepiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle ziemniaczane 128

owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Gotujemy je w wodzie. Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu. Jest to danie dosyć sycące, więc najlepiej unikać ich w upalne dni. Jednak w chłodniejsze dodadzą nam bardzo dużo siły i energii. Klasyczne knedle ziemniaczane możecie podawać z dodatkiem(...)główne . Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Wcześniej ugotowane i obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, mielimy maszynką lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do tego mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Następnie całość zagniatamy ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką 676

Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek(...)polecam. Składniki: około 125 g pieczarek (można dać więcej) 1 pełna łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka suszonej cebuli płatki szczypta granulowanego czosnku *   czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami) *polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku

Słodkie okruszki
Prawdziwe spaghetti alla carbonara. Już nigdy nie dodasz śmietanki [PRZEPIS] 130

alla carbonara Składniki: 250 gramów makaronu spaghetti, 200 gramów pancetty (włoskiego rolowanego boczku dojrzewającego, można go zastąpić boczkiem wędzonym surowym), ząbek czosnku, trzy jaja, 100 gramów parmezanu, sól, świeżo mielony czarny pieprz, świeża natka pietruszki. Zrób tak: idealna carbonara to połączenie dobrej jakości składników i odpowiedniej techniki gotowania. Wystarczy mały błąd, a zamiast kremowego sosu wyjdzie wam jajecznica. Zaczynany(...)odlewamy małą szklankę wody (to jeden z kluczowych składników sosu), potem odcedzamy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na głębokiej patelni, w trakcie dając ząbek czosnku przekrojony na pół. Gdy mięso się zrumieni, a tłuszcz wytopi, usuwamy czosnek. W międzyczasie jedno całe jajko i dwa żółtka roztrzepujemy z prawie całym parmezanem (zostawiamy trochę do posypania gotowego makaronu). Na patelnię z boczkiem

Kulinarna Polska
Filety pieczone w piernikowej marynacie na kanapki 310

wszystkim domowo.   MARYNATA  🌲 woda 1 szkl.  🌲 peklosól 18 g.  🌲 ziele angielskie 2 szt.  🌲 liść laurowy 2 szt.  🌲 kumin rzymski 1/3 łyżeczki 🌲 papryka słodka mielona 1 łyżeczka 🌲 papryka słodka wędzona 1/2 łyżeczki 🌲 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 🌲 cynamon 1/2 łyżeczki  🌲 przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki  🌲 tymianek suszony 1/2 łyżeczki  🌲 pietruszka suszona(...)Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy filety, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie filety odsączamy. Robimy mieszankę przypraw i nacieramy filety. Mięso zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 35-40 minut. Pod koniec pieczona odwijamy filety i przypiekamy jeszcze 5 minut

Kuchnia Paulettes
Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii 144

cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc nie było dylematu ,co zrobić w pierwszej kolejności . Sos opisany w poniższym przepisie , jest słodkawy , pikantny i niezwykle aromatyczny . Doskonały do kanapek , frytek , mięsa , a nawet jako baza do pizzy . Polecam , szczególnie, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go długo przechowywać , nawet dwa lata . Składniki : 5 średnich cukinii , takich bez dużych komór(...)szklanki octu 1 szklanka cukru ,czubata 3 łyżki soli 2 główki czosnku 1 łyżka pieprzu -płaska 2 opakowania chilli – można mniej , jeśli nie lubicie ostrego 2 opakowania słodkiej,mielonej papryki 2 opakowania suszonej bazylii 1/2 opakowania tymianku 1/2 opakowania oregano 1 szklanka oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Jeśli używacie

Ogrodnik w podróży
Okrągła faszerowana cukinia 250

pieczona cukinia jest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa. Składniki (na 2-4 porcje): 4 okrągłe cukinie 400g mielonej wołowiny 100g ryżu puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej bazylii łyżka siekanej pietruszki 50g żółtego sera sól(...)cukinii, a następnie za pomocą łyżki wydrążamy środek cukinii – uwaga aby nie uszkodzić skórki i pozostawić około 4mm warstwę miąższu. Odstawiamy.   Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso – smażymy mięso na dużym ogniu, często mieszając i rozdrabniając, aż będzie dobrze przyrumienione. Mięso ściągamy z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia.   Cebulę obieramy i drobno siekamy

Smaczna Strona
KETO WRAPY – TORTILLE (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy) 422

Składniki na 1 średniej wielkości tortillę: 20 g mąki kokosowej 2 g ł upin babki jajowatej 2 g mąki konjac 40 ml wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony czosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy(...)Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec. Wrapy podawać z ulubionym mięsem, warzywami i sosami. Tortille można przechowywać w lodówce np w bawełnianej ściereczce. Jeszcze nie testowałam mrożenia ale zamierzam sprawdzić przy okazji Smacznego! — BTW 1 placka tortilli

Ola la LCHF
Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką Kalifornijską marynowaną w kawie i musem chrzanowym 137

oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 pęczek natki pietruszki 24 jajka przepiórcze  Etap I - jajka przepiórcze Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka(...)mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap III Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać. Etap IV Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy

Wylizany Rondel
Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką Kalifornijską marynowaną w kawie i musem chrzanowym 184

oprószenia foremki 200 ml mleka 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 jajka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 pęczek natki pietruszki 24 jajka przepiórcze  Etap I - jajka przepiórcze Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka(...)mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroic natkę pietruszki. Etap III Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczona bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka dobrze wymieszać. Etap IV Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bulką tartą. Do foremek przełożyć 1/2 masy

Wylizany Rondel
Gryczotto z kurczakiem, porem i marchewką 203

kurczaka 1 por (biała część) 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól świeżo mielony czarny pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy słodką papryką, oregano i solą. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawimy do lodówki na 30 minut. Pora kroimy(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej pora, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, czosnek i marchewkę. Smażymy chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodajemy kaszę gryczaną i mieszamy z pozostałymi składnikami. Stopniowo dodajemy bulion warzywny i smażymy, aż kasza wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy solą

My Chcemy Jeść
Klopsiki cielęce w sosie grzybowym z pesto makaronem 207

jakies urozmaicenie musi być. Klopsiki na obiad Składniki: 6-8 porcji 1 kg mielonej cielęciny 1 duża cebula 150 ml śmietanki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego 1 łyżeczka papryki w proszku ½ łyżeczka kajeńskiego pieprzu 50 g masła do smażenia Sos grzybowo śmietankowy 500 g grzybów, u mnie pieczarki białe i brązowe 1 łyżka masła(...)pietruszki 300 ml słodkiej śmietanki, 36% lub mniej Do podania makaron z pesto rukola Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj śmietankę, sól i przyprawy, wymieszaj. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Zwilż dłonie zimną wodą i formuj małe kuleczki o wadze około 30-35 gramów. Rozgrzej masło na patelni i zrumień klopsiki. Wyjmij klopsiki na talerz

codojedzenia
SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA Z RYŻEM JAŚMINOWYM! 176

kuchnia jest najlepsza. Bo przecież to te najprostsze dania zyskały sławę na cały świat, jak chociażby kuchnia włoska - to przecież prosta kuchnia rolników, którzy posiłki przygotowywali z tego co mieli, trochę mąki, trochę pomidorów i sera i tak powstała pizza, makarony z wszelakimi dodatkami również.  Dziś mam dla Was również bardzo prosty pomysł na obiad i równie pyszny! Proste(...)jaśminowy, ale gotowany w mleku kokosowym i karmelizowaną kapustę pak czoi. Prosto ale nietuzinkowo! Prosto ale zaskakująco pysznie! Spróbuj! PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Mięso maczamy w sosie i naprzemiennie

SMYKWKUCHNI
Tacos z ciecierzycą 136

razem tacos w wersji dla wegan i wegetarian. Mięsożercy również mogą wypróbować t ą  odsłonę, myślę ż e również j ą  polubią😊 Mięso w tacos zastąpiłam bardzo sycąc ą  i aromatyczn ą  ciecierzyc ą . Tacos w tym wydaniu jest równie smaczne jak wersja mięsna. Do tacos dodałam również słynną meksykańską salsę pico de gallo, która(...)osoby, które gustują w ostrych i wyrazistych daniach. Mi ł ego kuchcenia 😗 Składniki:  ciecierzyca pół szklanki, cebula 1/4 szt, czosnek 1 ząbek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, garam masala pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, olej do smażenia, salsa pico

kulinarne odsłony pati
Pieczony maślany kurczak z warzywami 187

samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek) 1 kg ziemniaków(...)zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki

Obiad gotowy
Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym 226

konserwowania żywności za pomocą dymu z drewna drzew liściastych. Setki lat temu stosowały ją koczownicze plemiona z północnej i centralnej Europy. Metoda ta przetrwała do dziś, a tak przygotowane mięso czy ryby są ciekawą odmianą w codziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki(...)łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika Sos 1 mały jogurt grecki 1 szalotka 2 łyżki startego żółtego sera odtłuszczonego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz drobno mielony Do jogurtu greckiego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i stary żółty ser. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Pestki

My Chcemy Jeść
Sałatka z bulgur i serem mozzarella. Bulgur salad & Mozzarella 165

tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, doskonale smakowała z posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur powoduje, że sałatka jest smaczna może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.Ta sałatka przypomina trochę turecką sałatkę Kisir. Kısır Tarifi to sałatka sporządzana z drobnoziarnistej bulgur, przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów, świeżych ogórków, papryki lub pasty z pieczonej z papryki, cebuli(...)pokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, opakowanie – ser mozzarella, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki pasta paprykowa Przygotowanie: Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 398

ViolaPassion  Schabowy ,mielony ,mielony ,schabowy. Dość !!!!! Jesteście znudzeni jak ja? Czas na wspaniałe danie. Przedstawiam wam karkówke miękką i soczysta. Doskonałe danie które  można podać z ziemniakami . Składniki : 1 kg kartkówki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam(...)umyć,oczyścić i Zamarynowac na całą  noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik do 200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec

Viola cooks with passion
Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym 166

Składniki 4 pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól   świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz(...)godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę. Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie

R'n'G Kitchen
kapusta z łopatką... 186

Składniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać(...)smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę, cebulę pokrojoną w kostkę, dodac wszystko do kapusty pomidory w rozdrabniaczu rozdrobnić i wlać do kapusty, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa co jakiś czas mieszając, jeśli trzeba to dolać wody do smaku doprawić przyprawą w płynie i papryką ostrą - kapusta jest smaczna i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie curry z kurczaka 231

swoim rodzaju. Choć każde curry przyrządzam w podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego(...)kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól

Cooking Monster
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 277

pieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej(...)łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój.  Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia

Anioszek w kuchni
Kokosowy kurczak na sałatce ze szpinaku 191

buzię skutecznie zapełniały mi chipsy. Postanowiłam wziąć się za siebie i udało mi się całkowicie zrezygnować z fast foodów i z chipsów ;) Wszystko na rzecz szpinaku, owoców i chudego mięsa. Jak tak dalej pójdzie, to na blogu pojawią się przepisy na smaczne sałatki, koktajle i puddingi (i naprawdę mam nadzieję, że w końcu wezmę się za szykowanie tych zdrowych bomb(...)Pierś kurczaka otulona wiórkami kokosa i podana na sałatce ze szpinaku i pomidorków... Smaczni i zdrowo. A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - mielony imbir - 50 g wiórków kokosowych - dwie garści szpinaku - pół garści pomidorków koktajlowych - ziołowy winegret Przygotowanie:  Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy po skosie na mniejsze kawałki. Lekko rozbijamy

W poszukiwaniu inspiracji
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 220

Pięć rzek Pendżabu to rzeki dorzecza Indusu: Bjas, Ćenab, Dżhelam, Ravi i Satledź.   Aloo gohbi to typowe, pożywne danie z tego regionu. Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz c hlebkami naan , chapati lub roti. Można przygotowywać je z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno(...)osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie

Ostra na Słodko
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 234

miałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje mi mięsa (to już 9 miesięcy na diecie wege!), właśnie dzięki takim potrawom jak fatteh . Danie jest sycące, rozgrzewające, aromatyczne i przede wszystkim pyszne. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję od potraw jesienią(...)Malouf Składniki (na 4-6 porcji): 500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone

Chilli Czosnek i Oliwa
Świeża sałatka z jajkiem do obiadu. 187

Diana Taliun - Fotolia.com Składniki : 3 świeże zielone sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki śmietany 18 % 2 gałązki kopru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, dodać do niej(...)można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa.  Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką !  Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
schabowy z kosteczką w panierce kukurydzianej... 177

Składniki: 2 porcje schab z kością, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 2 sztuki jajka, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1/4 kostki smalec, - ile potrzeba ziemniaki gotowane w mundurkach, - w opisie surówka, 1/2 pęczka koperek siekany schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem nie za cienko razem z kosteczką płatki kukurydziane zmiksować(...)blenderze jajka roztrzepać z solą, pieprzem i odrobiną oleju - panierka lepiej się trzyma kotlety namoczyć w jajku z 30 minut, aby smaki przeszły do mięsa na gorącym smalcu smażyć obtaczane w płatkach kukurydzianych kotlety na złocisto z obu stron podać z ziemniakami w mundurkach i surówką z mojego przepisu: "TUTAJ" lub jaką lubisz, posypać koperkiem i można polać ciut tłuszczykiem

W Mojej Kuchni Lubię
marynowana biodrówka na obiad... 160

Składniki: biodrówka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżka, cebula 3 sztuki, pomidor 1 sztuka, woda 1/2 szklanki, ziemniaki młode 1/2 kg, sos sałatkowy do mizerii Prymat 1 łyżeczka, ogórek zielony 2 sztuki, pomidor 1 sztuka, jogurt naturalny 180 gram łopatkę natrzeć marynatą(...)oleju, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, kucharka schować do woreczka do lodówki na całą noc do rondla wlać ze 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso do mięsa dodać ćwiartki cebuli i podsmażać dolać wodę i dodać pomidor pokrojony - pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić z 10 minut starte zielone ogórki

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste polędwiczki wieprzowe 321

śmietanki kremówki 1 czubatą łyżkę mąki przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła Polędwiczki myjemy i oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je marynować. Miód rozpuszczamy w soku z pomarańczy, dodajemy posiekany imbir i tą mieszaną zalewamy mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż najlepiej zamarynować

Ratunku obiad

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję