mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1141/1557)

smaczne kotlety ziemniaczano-twarogowe z sosem czosnkowym... 111

łyżeczka, jogurt gęsty 380 gram koperek 1/2 pęczka, szczypiorek 1/2 pęczka Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty. Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką. Formować(...)grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurcze pieczone z warzywami 76

pałek z kurczaka ok 1 kg ziemniaków 2 niewielkie marchewki (lub 1 duża) 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona, natka pietruszki       *** Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części(...)wielkości kawałki *** *** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i kawałkami natki pietruszki, mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego *** *** Na wierzchu układamy przyprawione pałki z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy kawałek zimnego masła *** *** Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200’C i rumienimy potrawę

Blog z Apetytem
Kociołek paprykowy z kurczakiem 110

papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę.  Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu

Kuchnia MagdaLeny
Kociołek paprykowy z kurczakiem 110

papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody 250 g makaronu typu kolanka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę.  Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy papryki oraz pomidory w puszcze. Smażymy około 5-7 min. i zalewamy sokiem pomidorowym oraz bulionem lub wodą. Wsypujemy suchy makaron i gotujemy do momentu

Kuchnia MagdaLeny
Mielone z musztardą i pietruszką 74

Dziś pomysł na nieco inne mielone, bo z dodatkiem musztardy i posiekanej natki pietruszki. Takie mielone są delikatne, ale zarazem wyraziste w smaku. Są miękkie i soczyste. Mają chrupiącą skórkę. Są takie jak lubię. Mam nadzieję, że wam też przypadną do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g szynki wieprzowej 1 małe jajko(...)mniejszej cebuli 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej + do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam małe jajko, dodałam musztardę (płaską łyżkę), posiekaną pietruszkę i płaską łyżkę bułki tartej. Doprawiłam

Waniliowe Improwizacje
Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 89

tylko na jeden sposób? W kuchni niewiele jest rzeczy "tylko na jeden sposób" - i chwała jej za to! Zależnie od przeznaczenia pasty - do pieczenia można dodać odrobinę oliwy, świeżo mielony pieprz, rozmaryn, miód, suszoną paprykę, czosnek.... w zasadzie - czego tylko dusza zapragnie! :) Nie ograniczaj się i poszukaj niecodziennych połączeń - zaufaj swojemu nosowi i kubkom smakowym! One świetnie podpowiadają(...)dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład:  zupę krem,  sos do makaronu,  sos do mięsa,  pastę do kanapek,  sos do przekąsek,  muffiny lub placek...      Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej!     Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo

Gary Bez dna
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 117

łyżki koniaku lub amaretto płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki kakao do obtoczenia Przepis na trufle z piernikami Herbatniki wkładamy do plastikowego woreczka i kruszymy tłuczkiem do mięsa na pył. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego mleko skondensowane, kakao, koniak i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie a następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i połowę startych pierników. Na talerzyku mieszamy(...)kakao. Z masy ciasteczkowej lepimy kulki i obtaczamy je w kakao piernikowym. Zostawiamy na pół godziny, żeby stwardniały i podajemy. Sernik na zimno z kawą Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią kilka kropel esencji pomarańczowej lub skórka starta z pomarańczy 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

Ugotowane pozamiatane
Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą 639

Lasagne z mięsnym sosem pomidorowym i mozzarellą.  Składniki: 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej karkówki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku ------------------------------- 20 płatów(...)makaronu lasagne 400 g tartej mozzarelli Wykonanie: Sos przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Dolewamy bulion, doprawiamy

Smak mojego domu
Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem 136

Prażonki ziemniaczane z patelni z groszkiem Prażonki ziemniaczane z patelni to bardzo prościutkie i smaczne danie . Czasami robię je jako dodatek do mięsa lub serwuję latem z kubkiem zimnej maślanki . Dzieciaki kochają tą potrawę , choć zawsze najpierw zabijają ja ketchupem lub sosem tzatzyki Przygotowanie nie jest pracochłonne , a efekt znakomity . Polecam , tym bardziej że wizualnie także zachęca do konsumpcji . Składniki(...)osoby : 5-6 ziemniaków średniej wielkości 1 cebula 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 żółte papryczki chilli ( można pominąć ) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru sól do smaku dodatkowo : olej rzepakowy do smażenia i 1 łyżeczka masła dla smaku Ziemniaki obieramy , płukamy i kroimy w cienkie , ale nie przeźroczyste plasterki. Ponownie płukamy zimną

Ogrodnik w podróży
SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 252

talerzu olej MCT , olej z awokado , olej lniany 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub 1 szczypta chilli suszonego lub w proszku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanej kolendry Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić(...)wydrążyć z pestek i drobno posiekać lub użyć suszonej. Posiekany czosnek i papryczkę podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii. Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża

Ola la LCHF
Toskański gulasz z kurczaka z grzankami 147

szalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku ostra papryka mielona , także do smaku grzanki : 4 kawałki czerstwego chleba 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy(...)patelni , podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę , jak zmięknie , dodajemy pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę . Dokładamy pieczarki , pokrojone w plasterki , nadal smażymy , aż wszystko delikatnie się zrumieni . Następnie , wkładamy mięso , mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy na małym ogniu około 6 minut . Po tym czasie , wlewamy passatę , cynamon, ostrą paprykę , doprawiamy solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się

Ogrodnik w podróży
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 198

SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczka soli  1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju  1 szklanka piwa(...)PRZYGOTOWANIE :   Peklówka - wszystkie składniki zalewy mieszamy w gorącej wodzie, mieszamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i ostudzoną zalewę, wkładamy mięso i odkładamy na minimum 12 godzin.  Mięso wyjmujemy, dobrze odsączamy. Przyprawy mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso.  Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie

Kulinarne Fantazje Marioli
Czosnkowa kiełbasa, drobiowa ,parzona 168

główka czosnku – mała , lub 1/2 dużej 1 mała cebula biała 1 płaska łyżeczka ,mielonej , białej gorczycy ( można zmielić samemu , w młynku do kawy ) 1 płaska łyżeczka, mielonego pieprzu czarnego ( biały byłby mniej widoczny , ale daje dziwny zapach ) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki soli 2 łyżki żelatyny w proszku 2 m osłonki do wędlin , termokurczliwej ( można kupić(...)przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety , tylko tyle ,żeby naruszyć ,zewnętrzne włókna mięsa ) . Posypujemy je solą , cukrem , pieprzem ,wyciśniętym praską czosnkiem oraz startą, na tarce o drobnych oczkach ,cebulą . Całość mieszamy i pozostawiamy na noc , pod przykryciem w lodówce . Następnego dnia , dodajemy

Ogrodnik w podróży
Jak przygotować tatara? 242

Nie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
lekki bigos z młodej kapusty z papryką... 196

ększe, woda 1 litr, łopatka bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuki/większe, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka łopatkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju rzepakowym na rumiano, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, wsypać papryki w proszku, 1 kostkę(...)minut pokrojoną kapustę w garnku zagotować z wodą, kapustę dodaję porcjami, gdyż pod wpływem gotowania kapusta się kurczy i więcej do garnka jej się zmieści do kapusty przelać usmażone mięso, wymieszać, dodać kucharka i 1 kostkę rosołową, wszystko gotować z 30-40 minut na średnim ogniu kapusta najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą, można podać do pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię
PASTA POMIDOROWA 132

oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C.  Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę(...)wzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam! SKŁADNIKI: 3kg pomidorów 3 duże cebule po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) 2 łyżki cukru sól do smaku ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie zmiażdżony czosnek - ewentualnie PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie

Moja Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczane. 266

Kotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze  dodać

Dieta moja pasja
Lin w śmietanie i "Złota dama" 150

cierpliwości niż w przypadku innych ryb w usunięciu łusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku na dwa liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać(...)ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach, a czosnek nie przypalił. Zmniejszyć moc palnika i dodać śmietanę. Podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania

Weekendy w domu i ogrodzie
Jarskie kaszotto z warzywami 163

Sycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by najeść się do syta. Jednym słowem smaczny obiad! Składniki: 100 g kaszy pęczak owsianej 20 dag świeżych pieczarek 1 mały por 1 marchewka 4 -5 sztuk suszonych pomidorów 1 trójkąt serka topionego ziołowego(...)wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów zioła prowansalskie do smaku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Por kroję w pół krążki, obraną marchewkę ścieram na tarce, umyte pieczarki kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam klarowane masło, wrzucam warzywa, przesmażam

Wanilia i Kardamon
Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem 171

dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe.   Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania(...)suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.  W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml  gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem

Moniki Smakołyki
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 199

kurierem do mniejszych miejscowości. Wystarczy wpisać na stronie kod pocztowy, aby dowiedzieć się czy poza podstawowymi produktami mogą dostarczyć nam świeże produkty lub wymagające szczególnych warunków transportu, takie jak mięso czy mrożonki. Po zrobionych zakupach nie pozostaje nam nic innego, tylko korzystać z uroków wiosny. Pięknej pogody Wam życzę! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka(...)oliwy 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku (może być mrożony) 200 g ricotty 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Do podania: oliwa tarty parmezan świeżo mielony pieprz listki szałwii Przygotowanie: Ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy żółtka, oliwę. Zagniatamy ciasto mocząc palce w wodzie i dodając

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 120

bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym(...)listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Szwedzkie klopsiki 167

Klopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno(...)pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie

Atlas Smaków
Paprykarz węgierski 145

małym ogniu dusiłam 2 minuty.  Wrzuciłam mięso, dokładnie wymieszałam, dusiłam pod przykryciem ok. 30 minut, podlewając wodą od czasu do czasu ( w sumie ok.1/2 szklanki). Kiedy mięso było prawie miękkie, posoliłam je lekko, posypałam pieprzem ziołowym i wrzuciłam podgotowane ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę papryki i pomidora pokrojonego w kostkę (sparzonego i obranego ze skórki). Gotowałam dalsze 10 minut(...)rozrobiłam dokładnie śmietanę z mąką, dodałam do niej kilka łyżek sosu z garnka, żeby się nie zważyła, wlałam zawartość miseczki do garnka z paprykarzem, wymieszałam delikatnie, doprawiłam solą, pieprzem, mielonym kminkiem i jeszcze jedną łyżką papryki słodkiej. Zagotowałam i po 3 minutach zdjęłam z ognia.  Ja podałam z białym pieczywem, ale tradycyjnie podaje się z  haluszkami

Kuchnia Prezydentowej
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 276

straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego(...)pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę a boczniaki w paseczki. 2. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową

Tajskie smaki
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 191

rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana  2 łyżki sok jabłkowy  1 szklanka sól, pieprz, papryka  olej do smażenia Przygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane(...)Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki.  Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku.  Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu

głodny alergik
Bazyliowe kopytka 169

Trochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę, sól

Zainspirowana w kuchni
Najszybsze kluski ziemniaczane 282

Proste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części.  Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką

prawdziwe jedzenie
Czerwone kokardki :) 333

Farfalle z sosem mięsno pomidorowym Składniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili  oregano bazylia pieprz świeżo mielony sól oliwa z oliwek sos sojowy dodatkowo parmezan 400g makaronu  kokardki Makaron gotujemy w dużej ilości wody - prawidłowo na 100g makaronu trzeba zagotować 1l wody. Do garnka wlewamy wodę(...)Gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu (najlepiej "na ząb").  Wołowinę mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki możemy pokroić na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory i chwilę zagotowujemy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek

Sajkofanka smaku
Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken 381

puszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, pokrojona w plasterki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości(...)cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce

karmelowy
Wędlina parzona z indyka z suszonymi pomidorami 130

Nie ma to jak domowe wędliny, są o wiele zdrowsze od sklepowych i o wiele smaczniejsze. Dziś mam dla was wędlinę z indyka, która może przygotować

Swojskie jedzonko
Knedle ze śliwkami 183

Trochę mi zeszło z ich zrobieniem i chociaż uwielbiam je jeść ale już robić troszkę mniej, bo są odrobine pracochłonne :) Składniki: - 1 kg

Zainspirowana w kuchni
Spaghetti sycylijskie 217

Spaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów

sierotka maRysia w kuchni
Ditetycznie: hamburger na diecie? oczywiście! 188

Wychodzą przepyszne. Składniki: 250g mielonego udźca indyka 2 płaskie łyżki serka wiejskiego light 2 gałązki tymianku (dziewczyny polecają tymianek cytrynowy ale ja wykorzystałam zwykły) 1/2 łyżeczki musztardy skórka z 1/2 cytryny sól pieprz DODATKI: 4 bułki pełnoziarniste kilka listków sałaty domowy ketchup pomidor kiełki Twarożek odsączamy z serwatki, rozdrabniamy widelcem i łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, listki tymianku(...)ząbek czosnku 1 cebula garść listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego   sól i pieprz Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę i voilà. Gdybyśmy mieli ochotę na ketchup pikantny dodajemy 1-2 suszone chili

Brzuszki Łakomczuszki
Biała Kapusta Stir Fry 82

łyżek Koncentrat pomidory 3-5 łyżek Syrop z Agawy 3-5 łyżek Sos ze sfermentowanej fasoli 3-5 łyżek Biała Kapusta 0.5 główki Marchewka 1sztuka Cebula 1sztuka Mielona wieprzowa 400 gram Olej roślinny 3-5 łyżek Przyprawa 5 smaków 3-5 łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Platki cchili do smaku Chili Prażony Sezam Przygotowanie(...)skomplikowanego, oczywiście należy wymieszać wszystkie składniki razem. Po pierwsze warzywa pokrój na cienkie paseczki. Po drugie rozgrzej woka lub wysoką patelnię, wlej olej i wrzuć mięso, dopraw, wymieszaj i smaż, aż się pięknie zarumieni, przełóż na talerzyk. Po trzecie w razie potrzeby dolej oleju i wrzuć warzywa, wymieszaj i dość mocno je podsmaż. W międzyczasie przygotuj nudle, według instrukcji

RafalCook
Sos z orzechów ziemnych 72

czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam, specjalnie(...)Składniki: 3/4 szklanki  masła orzechowego pół szklanki wody  2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 rozdrobniony ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody.  Artykuł Sos z orzechów ziemnych pochodzi

Kardamonovy
Wegańskie fajitas z piekarnika 88

Magda Meksykańskie fajitas to zwyczajowo danie mięsne – jest to grillowane mięso podawane w tortilli, z rozmaitymi dodatkami. Pyszne, nie ma co przeczyć, ale może skusicie się na wegański odpowiednik tego dania? Na pewno nie pożałujecie – bogactwo warzyw, pachnące przyprawy i masa dodatków sprawi, że każdy kęs będzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. Składniki(...)porcje): 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia 1 duża czerwona cebula puszka ciecierzycy łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta chili 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry sól i pieprz do smaku około 5-6 łyżek oliwy Guacamole: połówka awokado ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny – użyłam

Smaczna Strona
GULASZ RYBNY Z DORSZA 151

warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe. Składniki: 500 g filetów(...)ząbki czosnku ok. 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojony 1/2 szklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ RYBNY Z DORSZA 151

warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne i wartościowe. Składniki: 500 g filetów(...)ząbki czosnku ok. 300 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojony 1/2 szklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z buraczków, jajek i ogórków kiszonych. 150

szybką w wykonaniu. Gotujemy tylko jajka, a reszta ze słoików lub puszek, a i jeszcze świeże jabłko. Można podać ją ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Doskonale sprawdzi się dla niespodziewanych gości, bo z gotowaniem jajek wykonamy ją w pół godzinki. Bardzo lubię takie sałatki. Jeśli macie ochotę na taką sałatkę to kupcie składniki, zróbcie(...)jajka pół puszki zielonego groszku pół puszki kukurydzy 4 ogórki kiszone 1 kwaśne twarde jabłko ( duże ) około 20 dag buraczków tartych ( w occie ) sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 kopiaste łyżki majonezu Wykonanie pysznej sałatki z buraczków, jajek i ogórków: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, usuwamy

Izabelawkuchni
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 125

selera 450 g groszku mrożonego lub świeżego 300 g ryżu jaśminowego 2 łyżeczki czosnku suszonego łyżeczka chili 2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka curry lub kurkumy łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie) mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy Pieprz i sól (ilość według upodobań) łyżeczka ziół prowansalskich do posypania warzyw łyżeczka soli do wody 750 - 800 ml wody(...)przygotować kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami? Podudzia kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, natrzeć solą i oprószyć z każdej strony czosnkiem, pieprzem, papryką, chili, majerankiem, curry i kuminem. Mięso z wierzchu delikatnie nakłuć nożem, aby przyprawy dotarły pod skórę. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami.  Brytfankę wysmarować oliwą

Kuchcik gotuje
Sos z orzechów ziemnych 117

cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam, specjalnie nie miksowałam na gładką masę. Wy zróbcie/użyjcie jakiego(...)Składniki: 3/4 szklanki  masła orzechowego pół szklanki wody  2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 rozdrobniony ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody

Kardamonovy
Kiełbasa szynkowa 438

wyciśnięty przez praskę 2 ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw -zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska(...)gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy zgodnie z gramaturą szynki i golonki. Dokładnie wyrabiamy. Po 48 godz. mielimy golonkę na sitku 4 mm i następnie ponownie na 2,5 mm. Do zmielonej golonki dodajemy 200 mil zimnej wody i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Później łączymy oba mięska. Mieszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Udziec z sarny z dodatkiem sosu z jagody drzewa jałowca i oliwy z czarnej trufli 171

mnie na rodzinny obiad wspaniała dziczyzna . ViolaPassion \ Składniki: 4 osoby 1 kg udźca z sarny bez kości 6 łyżek smalcu gęsiego 50 ml oliwy truflowej sól,pieprz grubo mielone S os: garść  najlepiej świeżej jagody z drzewa jałowca może być suszona ale karmelizowana . (wykluczamy wysuszony owoc jałowca ,gdy nie mamy dostępu do takiego produktu możemy zastąpić zwykła(...)ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1 łyżeczka miodu 20 ml czerwonego wytrawnego wina albo ocet balsamiczny o smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy  wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład  dzięki temu zachowamy piękny kształt  i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli

Viola cooks with passion
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 840

Składniki: 1 puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasolki duży słoik pieczarek marynowanych  2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny 6 jajek  1 brokuł sól, pieprz, papryka mielona ostra  Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu  3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%  5 ząbków czosnku  sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł gotujemy w posolonej wodzie(...)kosteczkę, posypujemy ostrą papryką i smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :) Z tych składników wychodzi spora miska sałatki

Proste Potrawy
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 179

łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie do pieczenie /u mnie(...)termoobieg, włożyć udka i piec bez przykrycia 15 minut, następnie na 150 C piec 30 minut sprawdzić czy kość się luzuje, jeżeli tak to jest upieczone mięso - udka są chrupiące, wypieczone...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami 147

rzepakowego, ponadto: 100 g serka kremowego pesto i rukola, ok. 500 kg młodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.   Rolada(...)myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż,  tak aby uzyskać dwie duże, płaskie części (na kształt serca).  Delikatnie oprószamy solą i pieprzem.  Na jednej z części mięsa nakładamy 2 łyżeczki serka kremowego, a następnie 3 łyżeczki przygotowanego pesto. Przykrywamy czystym płatem kurczaka i przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem.  W miejscu przecięcia układamy liście lubczyku. Filet

Moniki Smakołyki
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 218

sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę. Nie za drobną, żeby nie zrobiła się w sałatce(...)Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez

potrawyregionalne
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 372

Już od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno na przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości(...)przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak po węgiersku 472

height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 łyżki tartego sera twardego 1 płaska łyżka cukru sól do smaku olej do natarcia kurczaka 1 cebula -duża 1 duża, świeża ,czerwona papryka Kurczaka płukamy , porządnie oczyszczamy(...)wkładamy pastę ajwar , starty ser , łyżeczkę ostrej papryki , jedną łyżkę słodkiej papryki – mieszamy wszystko . Tą pastę wkładamy pod skórę , tak jak na zdjęciu wsuwając palce pomiędzy nią , a mięso – jest to bardzo proste i naprawdę nie obawiajcie się tej czynności . Jak już napakujemy nią miejsca na udach ( lekko nacinamy skórę , żeby zrobić otwory , przez które zapakujemy nadzienie " class

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z wołowiny 144

kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry(...)Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso z resztą składników. Dokładanie wymieszać, by marynata pokryła wszystkie kawałki. Dodać świeże zioła i marynować kilka godzin pod przykryciem. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno cebulę, mięso, boczek i paprykę. Grillować na niewielkim ogniu (żeby

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 244

około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki(...)Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 242

czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masęi dorzucić na patelnię.Ważne by mięso wcześniej rozkruszyć bo kiedy zetną się na patelni duże grudy mięsa trudniej będzie je rozdzielić. Wszystko podsmażać przez(...)nabrało koloru. Nastawić nagrzewanie piekarnik z funkcją grilla Do mięsa dodać na koniec połowę posiekanej kolendry i odsączoną fasolkę.W razie gdy mamy mrożonkę musi być wcześniej odmrożona. Zamieszać mieso z warzywami i ostatnią chwlę jeszcze podduszać by wszystko nabrało jednakowej temperatury. Powstałą masę przełożyć do niskej formy do zapiekania. Na powierzchni rozłożyć chipsy tortilli lekko wciskając je w masę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony królik 219

Mięso królika po prostu uwielbiam :) Zawsze kojarzy mi się z miłym czasem w dzieciństwie. Mama wtedy często piekła w prodiżu królika lub baraninę. Tej ostatniej nie znoszę ;) Królicze mięso jest delikatne i soczyste, jeśli pozwolimy mu leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu(...)dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego pieprzu liść młodego lubczyku 3 ząbki czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 212

pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy(...)obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku 328

skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy  Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem(...)kapustę pekińską w kostkę, ogórka w półksiężyce, cebulkę w piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 150

pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 marchewki- pokroić w talarki 1 korzeń pietruszki- pokroić w talarki 1/4 selera - pokroić w kosteczkę 250 g pieczarek- pokroić w plasterki 3 ząbki czosnku- posiekać(...)kostkę 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego 2 litry wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę i dodać wszystkie składnik (z wyjątkiem ananasa i groszku

ClauditteMissCooking
KASZOTTO MARCHEWKOWE 222

jestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku, nie radzę. W potyczkach słownych jestem całkiem poważnym przeciwnikiem. KASZOTTO MARCHEWKOWE(...)porcje 1 szklanka kaszy gryczanej (niepalonej!) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka białego wina wytrawnego ok. 400-500 ml bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 178

mój błąd. Stanąłem i przez to wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa. Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko. Składniki: -0,5kg wołowiny mielonej -1,5kg ziemniaków -masło -kapusta włoska ćwiartka -szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz -białe wino półwytrawne -śmietana 12% -mleko -mozzarella -parmezan -pomidory koktajlowe Ziemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany(...)Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek. Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem. Na górze układamy pomidory

BaRepas
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 170

Składniki: 800 g karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli: 250 g fasoli korczyńskiej gałązka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Karp:  Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze(...)kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty karpia obtaczamy w mące, w jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry

Smakowity Blog Kulinarny
kapuśniak z kaszą i kurkumą.... 180

włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 5 sztuk, kapusta kiszona 1/2 kg, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku, kurkuma mielona 1,5 łyżeczki kości schabowe zagotować w małej ilości wody i wylać na sito, do garnka wlać odpowiednią ilość wody, włożyć kości, dodać ziele, liście laurowe, jałowiec i gotować(...)rozdrabniaczu włoszczyznę, kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz, zupa ma ładny kolor, jest syta i smaczna......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 156

mięsa itd... Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 250

dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek(...)czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m): 250 g truskawek; 1 łyżka mielonego siemienia lnianego; 1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z przestudzonym siemieniem lnianym

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania