Składniki 4 pity 4 udka kurczaka 1 czerwona cebula sałata karbowana ogórek kiszony Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej sól świeżo mielony czarny pieprz Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek 3 wyciśnięte ząbki czosnku 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich sól pieprz(...)godzin. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki. Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę. Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie
R'n'G KitchenSkładniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać(...)smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę, cebulę pokrojoną w kostkę, dodac wszystko do kapusty pomidory w rozdrabniaczu rozdrobnić i wlać do kapusty, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa co jakiś czas mieszając, jeśli trzeba to dolać wody do smaku doprawić przyprawą w płynie i papryką ostrą - kapusta jest smaczna i na obiad i na kolację.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięswoim rodzaju. Choć każde curry przyrządzam w podobny sposób, to każde smakuje inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :) Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego(...)kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól
Cooking Monsterpieca. Można też jednak zrobić inaczej. Ja polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej(...)łyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia
Anioszek w kuchnibuzię skutecznie zapełniały mi chipsy. Postanowiłam wziąć się za siebie i udało mi się całkowicie zrezygnować z fast foodów i z chipsów ;) Wszystko na rzecz szpinaku, owoców i chudego mięsa. Jak tak dalej pójdzie, to na blogu pojawią się przepisy na smaczne sałatki, koktajle i puddingi (i naprawdę mam nadzieję, że w końcu wezmę się za szykowanie tych zdrowych bomb(...)Pierś kurczaka otulona wiórkami kokosa i podana na sałatce ze szpinaku i pomidorków... Smaczni i zdrowo. A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - mielony imbir - 50 g wiórków kokosowych - dwie garści szpinaku - pół garści pomidorków koktajlowych - ziołowy winegret Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy po skosie na mniejsze kawałki. Lekko rozbijamy
W poszukiwaniu inspiracjiPięć rzek Pendżabu to rzeki dorzecza Indusu: Bjas, Ćenab, Dżhelam, Ravi i Satledź. Aloo gohbi to typowe, pożywne danie z tego regionu. Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz c hlebkami naan , chapati lub roti. Można przygotowywać je z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno(...)osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie
Ostra na Słodkomiałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje mi mięsa (to już 9 miesięcy na diecie wege!), właśnie dzięki takim potrawom jak fatteh . Danie jest sycące, rozgrzewające, aromatyczne i przede wszystkim pyszne. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję od potraw jesienią(...)Malouf Składniki (na 4-6 porcji): 500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 250 ml wywaru warzywnego 1 duży bakłażan lub 3 małe, pokrojone
Chilli Czosnek i OliwaDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 3 świeże zielone sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki śmietany 18 % 2 gałązki kopru sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą , posiekać na deseczce w cienkie paski, wsypać do miski, osolić i pozostawić na 15-20 minut, aby wyszła z niej goryczka. Następnie sałatę odcedzić, dodać do niej(...)można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką ! Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 porcje schab z kością, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 2 sztuki jajka, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1/4 kostki smalec, - ile potrzeba ziemniaki gotowane w mundurkach, - w opisie surówka, 1/2 pęczka koperek siekany schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem nie za cienko razem z kosteczką płatki kukurydziane zmiksować(...)blenderze jajka roztrzepać z solą, pieprzem i odrobiną oleju - panierka lepiej się trzyma kotlety namoczyć w jajku z 30 minut, aby smaki przeszły do mięsa na gorącym smalcu smażyć obtaczane w płatkach kukurydzianych kotlety na złocisto z obu stron podać z ziemniakami w mundurkach i surówką z mojego przepisu: "TUTAJ" lub jaką lubisz, posypać koperkiem i można polać ciut tłuszczykiem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: biodrówka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżka, cebula 3 sztuki, pomidor 1 sztuka, woda 1/2 szklanki, ziemniaki młode 1/2 kg, sos sałatkowy do mizerii Prymat 1 łyżeczka, ogórek zielony 2 sztuki, pomidor 1 sztuka, jogurt naturalny 180 gram łopatkę natrzeć marynatą(...)oleju, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, kucharka schować do woreczka do lodówki na całą noc do rondla wlać ze 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso do mięsa dodać ćwiartki cebuli i podsmażać dolać wodę i dodać pomidor pokrojony - pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić z 10 minut starte zielone ogórki
W Mojej Kuchni Lubięśmietanki kremówki 1 czubatą łyżkę mąki przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła Polędwiczki myjemy i oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy je marynować. Miód rozpuszczamy w soku z pomarańczy, dodajemy posiekany imbir i tą mieszaną zalewamy mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, chociaż najlepiej zamarynować
Ratunku obiadbiałego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego 1 dynia hokkaido średniej wielkości 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości(...)teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Zamarynowane mięso smażyć na niewielkiej ilości
kolorowotorcikowoczyli mule po marynarsku to potrawa genialna w swojej prostocie. Bo do świeżych muli dodaje się tylko kilka składników, by podkreślić ich smak: drobno posiekaną szalotkę, natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz, czosnek, oliwę lub masło oraz białe wino. Jej historia zaczyna się w 1235 roku, kiedy irlandzki żeglarz Patrick Walton, uratował się z katastrofy statku płynącego do Vendée. Ponoć(...)tworzącym ciepłą atmosferę między przyjaciółmi czy członkami rodziny. Wyjadanie gorących małży ze wspólnego garnka to przecież również tradycja. Jak jeść moules à la marinière? Z otwartych muszli można wydobywać mięso małym widelcem, ale Francuzi najbardziej lubią jeść je podważając małżę drugą otwartą skorupką. Można też wyjadać małżę bezpośrednio ze skorupy. Najpierw należy nabrać do niej odrobinę bulionu, aby przyprawić kąsek
smakowitehistorie.comwystarczy, by zorientować się, że warzyw jest tam 2 razy więcej niż mięsa. To zabieg w pełni zamierzony, aby było i zdrowo, i kolorowo. Tym bardziej, że wybrany rodzaj mięsa oraz sposób jego przyrządzenia (krótkie intensywne smażenie w celu jego „zamknięcia”, a potem „spokojne” duszenie) sprawiają, że jest ono jednocześnie soczyste i miękkie, jak również nie zawiera dużo tłuszczu(...)250g) 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2-3 pomidory (300g) 1 średnia cebula (150g) 200ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek lub chrząstek oraz nadmiaru tłuszczu. Nacieramy połową soli i pieprzu, odkładamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusatureckiej. Kuchnia ta charakteryzuje się bogactwem aromatów i dbałością o najwyższą jakość produktów. Przygotowałam pizzę turecką, która wcale nie przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto: 200g mąki pszennej, 150ml wody, 4 łyżki oleju rzepakowego, 15g świeżych(...)olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny, duża cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka krojonych pomidorów, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki bazylii
Z miłości do słodkości