mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1122/1557)

Kotlety z gotowanego kurczaka i pieczarek 434

Przepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic nie zmieniam. Smaczne

Buniabaje w kuchni
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 391

grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze proszę, żeby moje skrzydełka były ponownie wysmażne po wymieszaniu z sosem. Proszę również o dodatkową porcję sosu Bufallo „w osobnym naczyniu”. Dzięki temu są bardziej chrupkie(...)część powinna być usunięta) ½ szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić

Jem więc Jestem
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 272

tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2 ząbki czosnku kilka liści sałaty (najlepiej lodowej) 3-4 łyżki oliwy sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki) 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille Marynata 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki

Kulinarna Pokusa
Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 186

Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach to pozycja obowiązkowa na jesiennym polskim stole, zwłaszcza w listopadzie, gdy mięso gęsi jest najlepsze. Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach jest niezwykle aromatyczna i soczysta, a z soków powstałych w trakcie pieczenia można przygotować przepyszny sos na bazie porto. Składniki: 1 gęś w całości z podrobami o wadze(...)gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi masło Wykonanie: Jeśli używacie mrożonej gęsi należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej

Pociąg Do Kuchni
Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi 185

tyle samo mąki pszennej, czyli 16,5 dkg -odmierzamy 165 ml mleka -sól, pieprz i olej     Fileta przez 2-3 godziny moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego, czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku.    Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy. Posypujemy papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło, zawijamy(...)wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi

Maminek kulinarny
Żeberka z miodem 223

crock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło nam też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.  Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak  działają i do czego można je wykorzystać(...)cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków   Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.  Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 200

jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3(...)stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie

Stare Gary
Indyk z warzywami z rękawa 475

Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Składniki: 700 g fileta z indyka 2 czerwone papryki 2-3 cebule 300 g pieczarek 6-7 ziemniaków 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz 2 łyżki oliwy/oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części. Papryki myjemy(...)części. Fileta z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i chili oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w worku do pieczenia. Worek zamykamy z obu stron i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. W worku robimy dwie małe dziurki

Kuchnia MagdaLeny
Indyk z warzywami z rękawa 475

Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Składniki: 700 g fileta z indyka 2 czerwone papryki 2-3 cebule 300 g pieczarek 6-7 ziemniaków 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz 2 łyżki oliwy/oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części. Papryki myjemy(...)części. Fileta z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i chili oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w worku do pieczenia. Worek zamykamy z obu stron i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. W worku robimy dwie małe dziurki

Kuchnia MagdaLeny
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 102

u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku sol\u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","text":"Dodaj poszatkowan\u0105 zielenin\u0119: koperek, szczypiorek, natk\u0119 pietruszki. Zak\u0142\u00f3\u0107 zup\u0119 g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku sol\u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-kalafiorowa-z-ziemniakami\/#wpzoom-rcb-direction-step(...)kalafiora 2 łyżki posiekanej zieleniny świeżej lub mrożonej 50 ml śmietany 18 % lub 12 % Sposób przygotowania: BULION Do garnka włóż skrzydełka i pokrojone na mniejsze części warzywa. Mięso i jarzyny mogą być mrożone. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 1,5 litra zimnej wody. Gotuj przez 100 minut pod przykryciem. Wywar powinien delikatnie bulgotać, ale nie mocno wrzeć. Podczas

ProstePesto.pl
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 297

mleka 2 szklanki startej mozzarelli 1 szklanka startego parmezanu Składniki na sos boloński: 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny sól i pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę 1 papryka(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki 1 cały liść laurowy sól i pieprz Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni. Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu

karmelowy
Czerwony ryż z kurczakiem, jarmużem i pieczarkami 86

energii i pozwoli zadbać o sylwetkę. Dodatek kwaśnej śmietany można pominąć.   SKŁADNIKI 300 g piersi z kurczaka 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku oliwa sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka 150 g jarmużu (świeżego lub mrożonego) 200 g pieczarek 200 g czerwonego ryżu 1 kostka rosołowa drobiowa 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%  szczypta(...)gałki muszkatołowej WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza i polać obficie oliwą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć do mięsa. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością ostrej papryki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Racuszki z kiełbasą – kuchnia podkarpacka 91

mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki bułki tartej tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo

Trzeci talerz
Pałki w miodowej bejcy z papryką – idealny obiad na niedzielę 238

mielonej papryki ostrej majeranek suszony rozmaryn sól ,pieprz -gałązki oregano lub tymianku przygotowanie Przygotuj bejcę- do miodu wciśnij sok z 1/2 cytryny, wsyp 1/2 łyżeczki soli ,szczypta pieprzu’.,2 rodzaje papryki oraz po 1/2 łyżeczki majeranku i rozmarynu.Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj aby składniki się połączyły .Do bejcy włóż opłukane pałki ,wymieszaj , aby bejca dokładnie pokryła mięso

Moje Wyroby
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ 128

mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą. Przepis na łazanki z kapustą, grzybami i kiełbasą Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 5 średnich pieczarek ok.300g dobrej swojskiej kiełbasy 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony

Moja Książka Kucharska