Gulasz z szynki z porem i pieczarkami 174pieczarki. Smażymy. Pod koniec oprószamy solą. Podsmażone składniki zestawiamy z palnika. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso. Smażymy je dosyć długo, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso lekko się przyrumieni, dodajemy je do naczynia z porem i pieczarkami. Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy, przeciśnięty przez prasę(...)ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę, po czym moc palnika zmniejszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (można też dodać mielonej słodkiej papryki). Na koniec posypujemy natką pietruszki
Smaki Na Talerzu
Zupa fasolowa 114wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy na noc w wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość(...)gotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki
Kardamonovy
Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce 276Dziś przedstawiam Wam przepis na moją ukochaną kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze(...)udka w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje) Składniki: 4 udka z kaczki 1 łyżeczka mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Składniki na sos: sos z pieczenia udek 25 g cukru 2 łyżki miodu 150 ml octu z czerwonego wina sok z 2 pomarańczy sok z 2 cytryn 1 łyżka masła Przygotowanie: Nakłuj skórkę udek widelcem
karmelowy
Roladki z kurczaka w aromatycznym sosie 1037mięso dość ciasno zwijamy w roladki i oprószamy solą oraz pieprzem z wierzchu *** *** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie *** *** Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy świeże zioła. Roladki dusimy pod przykryciem, na małym(...)minut *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i całość zagotować *** *** Roladki podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą oraz
Blog z Apetytem
Mega Burak-burgery 228kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren. Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria? Mocne, kolorowe wejście w wiosnę! I niby burger bez mięsa...a niczego mu nie brakuje :) Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się na własnych językach, jak pysznie jest wgryzać się w te różowe Burak-burgery! Mega Burak-burgery ok.8 szt. Potrzebujesz(...)ząbki czosnku 2 buraki 2 duże marchewki 1 mała cukinia 1 puszkę ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahini 100g płatków owsianych 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 kapusty pekińskiej szczypta granulowanego czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bataty nadziewane wołowiną 195Zdrowa i smaczna przekąska lub niesamowity obiad. Składniki: Bataty 2 szt. Wołowina mielona 20 dag Cebula czerwona 2 szt. Rodzynki 5 dag Czosnek 1 ząbek Ser żółty 10 dag Cytryna ½ szt. Miód prawdziwy 1 łyżka Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia Wykonanie: Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić(...)ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso smażyć około 15 minut stale mieszając, żeby nie zbiło się w grudki. Dodać cebulę(część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dołożyć rodzynki, dusić przez 3 minuty na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem do smaku. Bataty
Tradycyjna Kuchnia
PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami 241PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości. SKŁADNIKI(...)kaczka o wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego: przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli . Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie
Moja Książka Kucharska
Schabowe roladki w sosie kurkowo kremowym z kaszą gryczaną 225papryką capresi, 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili, 100 % oleju rzepakowego, sos kurkowo kremowy: 400 g świeżych małych kurek, 1 mała główka czosnku, ½ cytryny, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku, ponadto(...)sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem. Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy. Ogórki kroimy w słupki, ser na połowę. Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna
Moniki Smakołyki
Zupa meksykańska 255Meksyk kojarzy mi się,ze słońcem, kolorami, radością...moja zupa jest bardzo rozgrzewająca, kolorowa i zapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach. SKŁADNIKI: 600-700 dag. mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku Bulion Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasoli 1-2 marchewki Papryczka chilli Papryka czerwona lub żółta 2 łyżki majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich Papryka(...)Papryka słodka Koncentrat pomidorowy Troszkę oliwy PRZYGOTOWANIE: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek.Po chwili dodajemy drobno pokrojoną chilli, chwilkę podsmażamy. Dodajemy mięso-staramy się,żeby się nie powstały grudy mięsa-dlatego delikatnie podlewam wodą lub bulionem.Kiedy mięso się podsmaży, dodajmy marchew pokrojoną w kostką. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu
Kopystką po garach
Lekka sałatka z makaronem i wędzoną rybą 305była ryba. Tak, tak, dostaliśmy rybę - piękną, dużą, wędzoną na zimno gorbuszę. Paweł, dziękuję:*!!! Gorbusza jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niedużo ości i bardzo smaczne różowe mięso. Smakowała pysznie zarówno na grzankach z serkiem i awokado, jak w lekkiej sałatce. I ową sałatkę chcę Wam dziś pokazać:) Składniki: 200g wędzonej ryby (łosoś, gorbusza) spora garść rukoli 2 główki sałaty(...)mini 10 przepiórczych jajek 100g makaronu pełnoziarnistego muszelki (u mnie Makaron Międzybrodzki ) garść kiełków rzodkiewki dressing: sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić, przelać zimna wodą. Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać
Obiad gotowy
Schab ze śliwką w koperkowej marynacie. 201Składniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki 6 łyżek oliwy 3 łyżki koperku suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab(...)moczymy w niej z każdej strony i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub jeśli mamy możliwość na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym
Moje-pitraszenie
Spaghetti alla bolognese 196mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą(...)mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba
Smaczne Potrawy
Spaghetti alla bolognese 150mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą(...)mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba
Smaczne Potrawy
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 196Moje dzieci bardzo lubią kotlety mielone, za rybami zaś nie przepadają. Postanowiłam zrobić więc takie rybne mielone i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Odtąd przynajmniej raz w tygodniu takie kotlety u nas goszczą. Zapraszamy do spróbowania! kilka mrożonych filetów rybnych ( np. z dorsza lub miruny) pęczek koperku świeżego lub mrożonego pół cebuli bułka(...)tarta 1 żółtko olej sól Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Filety rybne rozmrozić, pokroić w wąskie paski i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie