Sernik z ananasem 279spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. cukru białego + 4 łyżki do piany bezowej 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru(...)jajka puszka ananasa 25-30 szt. herbatników maślanych 3-4 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Herbatniki pokrusz na drobno - włóż je do woreczka i rozdrobnij za pomocą tłuczka do mięsa :) Do miski włóż masło i wymieszaj z herbatnikami (najlepiej rękoma) - wyłóż je na dno blaszki dociskając dłonią i wstaw do lodówki. Teraz rozgrzej piekarnik do 170°C. Otwórz puszkę ananasów
Alutka-Gotuje
Mielone tofu 225Sporo czasu zajęło mi przekonanie się do tofu. Długo wykorzystywałam je właściwie jedynie jako substytut białego sera. Do tofurnika, serków smakowych, kilka razy marynowałam jak
Gotuj z Blue Raven
Świąteczna szynka glazurowana miodem 285szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru(...)czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była
Moje Kuchenne Rewelacje
KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE 171Marynata: oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny - 3 łyżki ząbki czosnku - 6 szt. oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki ostra papryka mielona - 1 łyżeczka sól - 1 łyżka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. 2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże(...)Wymieszać. 3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc. 4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową ( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ). 5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę
Kuchnia Paulettes
Kotlety z kalarepki 158Letni obiad bez mięsa to jarskie kotlety. Kalarepka nadaje się wyśmienicie do tego celu. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru. U nas danie kuchni kobiecej… chłopaki rozglądali się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka(...)łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę ze szczyptą cukru i gotować 10 minut. • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć
To co kocham
Rillettes z łososia 187łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki posiekanej natki kolendry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (ewentualnie jeśli lubicie) 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub mielonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z łososia posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzla (aby ryba nie wysychała podczas pieczenia), przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną(...)Łososia piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia ryby. Po upieczeniu ryby, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Następnie oddzielić upieczone mięso łososia od skóry, usunąć ości, ugnieść widelcem. Do łososia dodać oliwę (lub masło), sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól, pieprz, paprykę wędzoną, posiekany szczypiorek i kolendrę, dokładnie wymieszać. Rillettes przechowywać
Codziennik Kuchenny
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes 285mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki (4 porcje) Składniki: 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki) 1 ½ łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżki miodu ½ łyżeczki mielonej
karmelowy
Tabbouleh – sałatka z bulgurem 383listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)listków mięty (2 pęczki) 1 szklanka listków pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka'; document.write(" "); Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z czasem
Poezja smaku
sernik pina colada 226także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica(...)biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych Tortownicę wyścielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 223suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki(...)Korpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około 2,5 l wody , solimy i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie , odławiamy je łyżką cedzakową , studzimy i obieramy z mięsa, odstawiamy kawałeczki na później . Marchew , pietruszkę , seler tniemy w cienkie słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir
Ogrodnik w podróży
Domowy kebab w bułce z patelni 345średnia cebula ( u mnie czerwona) - kilka liści sałaty - 1 mały podwójny filet z kurczaka - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/4 łyżeczki chili w proszku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/5 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku(...)kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku. Mięso: Filet oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć. Mięso pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami, wymieszać z olejem. Odstawić na 20 minut. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka
kawawszklance
Ciecierzyca na ostro 209kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ(...)przystawka lub dodatek do dania głównego. Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś: Panna Malwinna , Maggie , Dobromiła , Siaśka , Bartoldzik , Mirabelka . 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 cebula 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone nadziewane 412Składniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa mleko do namoczenia bułki 1 opakowanie mozzarelli bułka tarta 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulkę, chwilkę podsmażymy, studzimy. Bułkę(...)kajzerkę namaczamy w mleku, odstawiamy do momentu aż bułka będzie miękka, następnie dobrze odciskamy z nadmiaru mleka. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy łącząc składniki aż się dokładnie. Ser wyciągamy z woreczka kroimy w grubszą kostkę. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki, nadziewamy kawałkiem sera. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni
kgwjanczewo
Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce 200płuczemy w zimnej wodzie, większe kawałki kroimy na pół i wycinamy z niej ewentualne włókna. Przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli. Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum. I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich(...)pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się o tym na własnych
Kuchenna Kontrrewolucya
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 310połowa większej) 1 nieduży por 1 opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie, które pomoże nam w wykonaniu tego dania(...)przygotować dzień przed planowanym podaniem. Myjemy ja i osuszamy, po czym kroimy w małą kostkę i zasypujemy przyprawą curry oraz połową łyżeczki soli wymieszaną z 4 łyżkami oleju rzepakowego. Mięso dokładnie marynujemy w przygotowanej przyprawie i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, przyprawioną pierś wkładamy na rozgrzaną patelnię i na bardzo małym ogniu podsmażamy. Powinna być ona ledwo ścięta
Kuchenna Kontrrewolucya