mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1101/1557)

Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach 219

Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach to pozycja obowiązkowa na jesiennym polskim stole, zwłaszcza w listopadzie, gdy mięso gęsi jest najlepsze. Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach jest niezwykle aromatyczna i soczysta, a z soków powstałych w trakcie pieczenia można przygotować przepyszny sos na bazie porto. Składniki: 1 gęś w całości z podrobami o wadze(...)gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi masło Wykonanie: Jeśli używacie mrożonej gęsi należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej

Pociąg Do Kuchni
Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi 228

tyle samo mąki pszennej, czyli 16,5 dkg -odmierzamy 165 ml mleka -sól, pieprz i olej     Fileta przez 2-3 godziny moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego, czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku.    Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy. Posypujemy papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło, zawijamy(...)wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi

Maminek kulinarny
Żeberka z miodem 262

crock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło nam też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.  Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak  działają i do czego można je wykorzystać(...)cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków   Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.  Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 236

jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje  brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3(...)stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie

Stare Gary
Indyk z warzywami z rękawa 563

Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Składniki: 700 g fileta z indyka 2 czerwone papryki 2-3 cebule 300 g pieczarek 6-7 ziemniaków 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz 2 łyżki oliwy/oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części. Papryki myjemy(...)części. Fileta z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i chili oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w worku do pieczenia. Worek zamykamy z obu stron i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. W worku robimy dwie małe dziurki

Kuchnia MagdaLeny
Indyk z warzywami z rękawa 563

Pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Składniki: 700 g fileta z indyka 2 czerwone papryki 2-3 cebule 300 g pieczarek 6-7 ziemniaków 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz 2 łyżki oliwy/oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części. Papryki myjemy(...)części. Fileta z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i chili oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w worku do pieczenia. Worek zamykamy z obu stron i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. W worku robimy dwie małe dziurki

Kuchnia MagdaLeny
Zupa kalafiorowa z ziemniakami 142

u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku sol\u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","text":"Dodaj poszatkowan\u0105 zielenin\u0119: koperek, szczypiorek, natk\u0119 pietruszki. Zak\u0142\u00f3\u0107 zup\u0119 g\u0119st\u0105 \u015bmietan\u0105 i ewentualnie przypraw do smaku sol\u0105 i grubo mielonym czarnym pieprzem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-kalafiorowa-z-ziemniakami\/#wpzoom-rcb-direction-step(...)kalafiora 2 łyżki posiekanej zieleniny świeżej lub mrożonej 50 ml śmietany 18 % lub 12 % Sposób przygotowania: BULION Do garnka włóż skrzydełka i pokrojone na mniejsze części warzywa. Mięso i jarzyny mogą być mrożone. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 1,5 litra zimnej wody. Gotuj przez 100 minut pod przykryciem. Wywar powinien delikatnie bulgotać, ale nie mocno wrzeć. Podczas

ProstePesto.pl
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake 352

mleka 2 szklanki startej mozzarelli 1 szklanka startego parmezanu Składniki na sos boloński: 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny sól i pieprz 1/4 łyżeczki mielonego chilli 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę 1 papryka(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki 1 cały liść laurowy sól i pieprz Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni. Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu

karmelowy
Czerwony ryż z kurczakiem, jarmużem i pieczarkami 123

energii i pozwoli zadbać o sylwetkę. Dodatek kwaśnej śmietany można pominąć.   SKŁADNIKI 300 g piersi z kurczaka 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku oliwa sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka 150 g jarmużu (świeżego lub mrożonego) 200 g pieczarek 200 g czerwonego ryżu 1 kostka rosołowa drobiowa 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%  szczypta(...)gałki muszkatołowej WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza i polać obficie oliwą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przełożyć do mięsa. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością ostrej papryki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Racuszki z kiełbasą – kuchnia podkarpacka 141

mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki bułki tartej tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo

Trzeci talerz
Pałki w miodowej bejcy z papryką – idealny obiad na niedzielę 322

mielonej papryki ostrej majeranek suszony rozmaryn sól ,pieprz -gałązki oregano lub tymianku przygotowanie Przygotuj bejcę- do miodu wciśnij sok z 1/2 cytryny, wsyp 1/2 łyżeczki soli ,szczypta pieprzu’.,2 rodzaje papryki oraz po 1/2 łyżeczki majeranku i rozmarynu.Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszaj aby składniki się połączyły .Do bejcy włóż opłukane pałki ,wymieszaj , aby bejca dokładnie pokryła mięso

Moje Wyroby
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ 173

mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą. Przepis na łazanki z kapustą, grzybami i kiełbasą Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 5 średnich pieczarek ok.300g dobrej swojskiej kiełbasy 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony

Moja Książka Kucharska
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 181

mielonym pieprzem. Dodajemy do posiekanych składników, mieszamy. Podajemy z awokado na delikatnie zgrillowanej bagietce. Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO

Ostra na Słodko
Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 232

minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)opakowania passaty pomidorowej (2×400 g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Kolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem 255

mięs, ryb i dań z grilla. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 zielony ogórek 1 papryka (użyłam pół papryki żółtej i pół czerwonej) 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella mały słoiczek oliwek 2 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny kilka listków świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli szczypta mielonego

Blog z Apetytem
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 322

śmietanki 15 dag sera żółtego najlepszy jest cheddar-może być też gouda 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprzno smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu-uważać żeby nie rozgotować, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do miski. Fileta z kurczaka umyć pokroić(...)kostkę, oprószyć  solą oraz przyprawą do kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni .  Por umyć pokroić na pół krążki, pieczarki na plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu  aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego

Wanilia i Kardamon
Pieczone roladki z mięsa mielonego 202

mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk. składniki: 800 g łopatki ok 100 g żółtego sera 7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Ser żółty pokroić w grube paski o długości ok 4-5 cm. Łopatkę zmielić na grubych oczkach. Mięso

Monia miesza i gotuje
Gulasz drobiowy z pieczarkami. 634

mielona, natka pietruszki, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy na kawałki doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki kroimy w większe kawałki i dorzucamy do naszego kurczaka, kiedy nam już zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa

Moje-pitraszenie
Modra kapusta z jablkami 224

mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek. Modra kapusta z jabłkami 500 g czerwonej kapusty po 3 łyżki octu balsamicznego i oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone podudzie indyka 351

mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą włożyć udźce, liść laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie bez przykrycia do momentu aż mięso

Mama Gotuje
Paprykarz z kurczaka 227

mieloną papryką i odstawić na 30 minut. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony na złoto. Następnie dodać cebulę i smażyć z kurczakiem około 2 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Całość zalać 2/3 szklanki wody idusić do miękkości mięsa

kuchnia doski
Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 243

mięsa, dbają o sylwetkę lub ze względów zdrowotnych są na diecie lekkostrawnej. Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego

Moje Qulinaria
Brązowy ryż z ciecierzycą 209

mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony

Moje Kuchenne Rewelacje
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 229

wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne.  Głowę ośmiornicy odciąć i  pokroić w paski,  ramiona pociąć na mniejsze kawałki - dł ok 3 cm.  Odłożyć  mięso na bok. Cebulę pokroić w piórka, Paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać.  W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez(...)minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 239

mielimy w maszynce i dodajemy do mąki. Dodajemy zimne masło, szczyptę soli ( można dodać również ulubione suszone zioła np. oregano ) i siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Robimy dołek w cieście i dodajemy jajko. Krótko całość zagniatamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego

Pudełko rozmaitości
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ 219

pietruszka 1 por1 cebulaziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprzpół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 2 jajka bułka tartaolejSposób przyrządzenia:Podsmażyć mięso na oleju i kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min,  często mieszając, żeby się(...)przypaliło. Po tym czasie dodać kasze jaglaną, przykryć. Dusić kolejne 15 minut. Wyciągnąć ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić garnek do ostudzenia, uprzednio wkładając namoczoną bułkę. Po ostudzeniu mielić 3 razy lub użyć do tego blendera - ja tak zrobiłam. Dodać jajka, gałkę, żurawinę i doprawić do smaku. Foremkę natłuścić  i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i posypać

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania