 Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 300
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 300koperek do przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez ( przygotowałam z przepisu na blogu ) mieszamy z taką(...)jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki
mojewypiekiinietylko galaretka z udek kurczaka... 206
galaretka z udek kurczaka... 206pęczka włoszczyzna, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka gotowane na twardo, 3 łyżki groszek konserwowy, 3 łyżki natka pietruszki, 4 łyżeczki żelatyna, - ile potrzeba cytryna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym ogniu gotować do miękkości udek ostudzone udka pokroić na kawałeczki(...)rozpuścić w gorącym wywarze 0,60 litra do salaterki wsypać groszek, ułożyć pokrojone w plastry jajko na twardo, posypać pieprzem, posypać natką pietruszki i łyżką polać żelatyną teraz nałożyć mięso wymieszane z marchewka i zalać żelatyną do lodówki na kilka godzin odstawić, podawać skropione cytryną.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię Zapomniane kaszubskie jadło. 164
Zapomniane kaszubskie jadło. 164znajduje się okrasa czyli po kaszubsku obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać . Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić i przechowywać w lodówce. Dawniej okrasę zalewano smalcem z gęsich(...)mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu. I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych
Kulinarny karnet Christophera Pieczone udka z warzywami 206
Pieczone udka z warzywami 206codzienny obiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe
Świat Smaku Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 192
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 192tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki(...)małe patyczki do szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy
My Chcemy Jeść Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami 113
Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami 113się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki. Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon(...)około 1/2 główki brokułu (różyczki), zblanszowane Sos Dijon: 2 łyżki masła i oliwy (pół na pół) 1 cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, starte albo posiekane (albo około 1 łyżka mielonego) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki rozmaryn i tymianek, według uznania 1/3 szklanki dobrego białego wina wytrawnego 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki musztardy Dijon około
Moja Książka Kucharska Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 194
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 194łyżki miodu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju sos musztardowy : 2 łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 30% biały pieprz do smaku 1 kostka , bulionowa drobiowa Mieszamy ze sobą , olej , miód , wyciśnięty praską czosnek(...)kupy się trzymało Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu
Ogrodnik w podróży SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? 126
SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? 126chleba, np. biały chleb, ciemny chleb lub bułki. Jak wykorzystać sos chlebowy? Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać jako sos do sałatek lub kanapek. W zależności od preferencji smakowych, sos może być lekko pikantny lub bardziej słodki(...)mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jak wykorzystać sos chlebowy?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać jako sos do sałatek lub kanapek. W zależności od preferencji smakowych, sos może być lekko pikantny lub bardziej słodki
Via Gusto Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 247
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 247przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g(...)grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso z dna patelni, aż praktycznie odparuje. Dodaj pomidory, bazylię i oregano, wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku
karmelowy Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku 127
Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku 127soczysta z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką. Ten przepis na kaczkę z piekarnika zapewnia nie tylko fantastyczny, prawdziwy smak kaczki, ale także niezwykle chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Sekretem fenomenu kaczki po chińsku jest odpowiednie jej przygotowanie, które, patrząc na przepis, może wydawać się nieco czasochłonne i trudne. Tak naprawdę jednak, kaczka po chińsku , to tylko kilka składników(...)Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, złota a mięso kaczki zachowuje swoją soczystość i fantastyczny smak. Przed smażeniem można kaczkę podzielić na mniejsze kawałki, albo usmażyć ją w całości. Po usmażeniu, kaczkę po chińsku odstawiamy po przykryciem na kilka-kilkanaście minut, aby soki przestały się gotować i równomiernie rozprowadziły się po mięsie w środku. Kaczkę po chińsku można podawać
Moja Książka Kucharska Zupa fasolowa 116
Zupa fasolowa 116wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy na noc w wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość(...)gotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki
Kardamonovy Kurczak po grecku 182
Kurczak po grecku 182pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie komponuje się z delikatnym w smaku kurczakiem. Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem. Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością(...)Składniki: 2 duże filety z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy 2 ziela angielskie papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka wody Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLeny Kurczak po grecku 182
Kurczak po grecku 182pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie komponuje się z delikatnym w smaku kurczakiem. Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem lub z pieczywem. Jeśli jesteś fanem ryby po grecku, to wersja z kurczakiem z pewnością(...)Składniki: 2 duże filety z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy 2 ziela angielskie papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka wody Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy
Kuchnia MagdaLeny Kotlet mielony z kalafiorem 162
Kotlet mielony z kalafiorem 162Jakiś czas temu podałam Wam przepis na buraczane kotlety mielone jako sposób na przemycenie warzyw w obiedzie. Dziś pokarzę Wam wam, że burak to nie jedyne warzywo, które w ten sposób możemy włączyć do diety. Tym razem postawiłam na kalafior! Kotlet mielony z kalafiorem - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów z kalafiorem będziesz potrzebować: 250g piersi(...)pół szklanki bulionu, oregano, natkę pietruszki, garam masalę, sól, pieprz. 1. Czosnek obierz i posiekaj. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Mięso z indyka zmiel, dodaj 2 łyżeczki zimnej wody i wyrób na gładką masę. 3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a kalafior pokrój w drobną kostkę. 4. Gdy wszystkie
Z notatnika dietetyka