mięso duszone - 8529 przepisów (strona:80/569)

Orzechy wytrawnie 232

dolu. Kurczaka nalezy przyrumienic, ale trzeba uwazac by sie nie spalil. Gdy juz skorka ladnie sie przypiecze odwracamy kurczaka na druga strone, dodajemy posiekana cebulke. Po chwili podlewamy mieso woda i dusimy do miekkosci, uzupelniajac w razie potrzeby plyn.Gotowego kurczaka wycigamy z patelni i odkladamy w cieple miejsce.Orzechy miksujemy, dolewamy do nich odrobine sosu z pieczenia miesa i znow miksujemy

Przysmaki Karolki
Kalarepka z ,,wkładką,, 218

wykorzystuję w nietypowy sposób. Na pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek

Buniabaje w kuchni
Spaghetti alla bolognese 233

zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek.  Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami.  Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem. Smaczanego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Karkówka duszona z pieczarkami 257

Wrzucić liść laurowy, ziele angielski, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Doprawić do smaku. Mięso można przełożyć i dusić w garnku

Di gotuje
Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami 199

Sól Pieprz Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni(...)podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Gulasz zapiekany w kajzerce 191

pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor. Mięso zalać wodą i dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać

Mama Gotuje
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 238

mrozimy przez 48 godzin, rozmrażamy w lodówce i przystępujemy do dalszej pracy. Po rozmrożeniu można mięso udusić, ugotować lub grillować na węglach. Ja najbardziej lubię ośmiornicę duszoną na oliwie, bez dodatku wody. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne, a prawidłowo przygotowane nie przypomina w niczym gumy do żucia lecz rozpływa się w ustach. Nie powinno się mięsa dzielić(...)miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi być przykryty w pełni, pokrywka nie może odstawać – ośmiornica jednocześnie się dusi i gotuje na parze. Przy ośmiornicy o wadze do kilograma zajmuje to od godziny do półtorej. Czy mięso już miękkie i dobrze ugotowane, sprawdzamy zawsze w najgrubszym miejscu macek, widelcem. Moja ośmiornica była gotowa już po godzinie. Zostawiamy

Karo in the Kitchen
Zrazy wieprzowe z boczkiem, ogórkiem i cebulą 195

rozgrzanej patelni bądź w garnku rozgrzać olej, a następnie mięso przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod sam koniec dodać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie to wyjąć je z garnka, a sos zagęścić (tzn. w 1/2 szklance wody rozpuścić mąkę z odrobiną śmietany i przygotowaną masę wlać do sosu; chwilę gotować

Ugotować
Włoska kapusta i bigosik 197

ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu oczywiście mniej), wymieszać, doprawić do smaku, jeszcze chwilkę dusić i zestawić z ognia

Mix smaku
Szybki kurczak po chińsku 318

podać osobno, żeby każdy włożył interesującą go porcję ryży i warzyw z mięsem. Ja wolę wszystko chwilkę podsmażyć, żeby przeszło swoim aromatem. Jeśli używacie woka, to pamiętajcie, żeby usmażone mięsko odsunąć na boczne ścianki woka, aby warzywa były na samym dnie i mogły się dusić. Drukuj Kurczak z ryżem po chińsku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki podwójny filet z kurczaka(...)Wykonanie Szczypior kroimy w kawałki a cebulkę w piórka. Cebulkę wrzucamy na rozgrzany olej. W tym czasie czyścimy filet z kurczaka i kroimy go na małe kawałki. Mięso wrzucamy do cebuli. Dusimy chwilę, aż się zetnie. Dorzucamy warzywa i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy szczypior i doprawiamy do smaku przyprawami. Nie solimy - sos sojowy jest bardzo słony. W osobnym

Mieszam w Garnku
Duszony schab w sosie własnym 2270

Genialne, proste, pełne smaków danie. Ilość składników jest naprawdę zaskakująca. Nie potrzeba "sztucznych" sosów, by wydobyć z mięsa aromat. Sos dosłownie robi się sam. Składniki na duszony schab w sosie własnym (około 4 porcji): schab bez kości około 400 g 3 cebule sól mąka do oprószenia mięsa Mięso pokroić tak jak na kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem(...)Doprawić solą i oprószyć mąką. Podsmażyć aż mięso się zarumieni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć. Przełożyć do jednego garnka albo woka cebulę i mięso. Zalać dwoma szklankami wody i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając i uzupełniając brak wody

Karola gotuje
Bitki wieprzowe duszone z warzywami 243

Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, to jest to coś dla was. Bitki są mięciutkie i soczyste. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub makaronem. Składniki na bitki wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu Przygotowanie Schab kroimy(...)około 45 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek, papryki, sól i pieprz. Miękkie kotlety wyjmujemy z rondla, a pozostały sos zalewamy pół szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki. Całość gotujemy, aż sos się zagęści, cały czas energicznie mieszając. Sosem polewamy bitki. Artykuł Bitki wieprzowe duszone z warzywami pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w sosie karmelowym 214

mieszając czekamy, aż się rozpuści. Do powstałego karmelu wrzucamy kawałki mięsa, szybko mieszamy by mięso pokryło się sosem. Smażymy kilka minut. Następnie wlewamy sos sojowy, mieszamy i dusimy 10 minut, aż mięso zmięknie. Dodajmy cebule pokroje w piórka, smażymy kolejnych 5 minut, by cebula zmiękła. Jeśli lubimy, gdy mięso jest pokryte sosem dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody

Smak mojej kuchni
Golonki z indyka w sosie pomidorowym. 227

domową vegetą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy mięso i obsmażamy na rumiano, następnie zalewamy sosem pomidorowym wymiesznym z wodą  i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na końcu przyprawiamy ewentualnie solą lub pieprzem, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
BITKI WOŁOWE 242

przypaliła. Dodajemy pokrojony czosnek oraz listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy 1 minutę. Dolewamy 3-4 łyżki wody lub bulionu. Mieszamy i przelewamy całość do garnka z mięsem. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2-3 godziny lub do czasu, aż mięso będzie kruche i miękkie

cool and minty