mięso duszone - 8529 przepisów (strona:85/569)

Kurczak w jesiennych warzywach 245

kostkę boczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone na pół i pozbawione pestek. Dodajemy natkę pietruszki

Przysmaki Karolki
Strogonow z papryką i pieczarkami 213

Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa również podsmażamy na tłuszczu,dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu zaprawiamy mąką. (function

Kuchnia Danusi
Gulasz 153

pokrojoną cebulkę i ketchup.Wymieszać i odstawić na 30 minut.Rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano. Do mięsa dodać  marchewkę , listek, ziele. Zalać wodą i dusić na wolnym ogniu , aż mięso będzie miękkie

Moje domowe kucharzenie
Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti 145

Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką). Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Biorę w dłonie troszkę mięsa ( masy ) i turlając w dłoniach formuję kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu. Klopsiki mam uformowane teraz przygotuję(...)dodaję przecier pomidorowy , doprawiam solą , pieprzem, mieszam i doprowadzam do wrzenia . Do gotującego się sosu dodaję klopsiki i duszę całość po przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa ( około 30 minut ) . Podczas duszenia sos z klopsikami delikatnie mieszam – sos jest gotowy. W międzyczasie gdy klopsiki się duszą gotuję makaron według przepisu na opakowaniu . Na talerz nakładam makaron , dodaję klopsiki

Uwaga Babcia Gotuje
Spaghetti bolognese 159

Prosty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto  oliwa(...)Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć przez chwilę na kilku łyżach oleju. Następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilka minut. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać

Ze smakiem i z pasją
Schab po meksykańsku 178

obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy na patelni, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy(...)małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy do mięsa, dodajemy 3 łyżki koncentratu i sok z ananasa. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut

Pobite gary Barbary
Zakręcone łazanki 194

potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego(...)kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki. 4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka minut dusić całość. 5. Ugotować makaron i wymieszać z kapustą. Gotowe! Smacznego

Mama z miasta
Kaczka duszona z kapustą i grzybami 121

wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule i mięso z kaczki oraz cały tłuszcz i przyprawy z patelni. Dodać namoknięte grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok 1 i 1/2 godziny, a w między czasie podlewać wodą gdy za bardzo odparuje. Wyjąc kaczkę na półmisek, kapustę obsypać mąką, zagotować. Dobrze wymieszać. Podawać

Apetyczna babeczka
Gulasz węgierski 151

czosnek przeciskamy.  Smażymy wszystko, uważajmy, aby nic nie przypalić ;) Następnie dodajemy do warzyw mięso, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przyprawy oprócz soli i dusimy około 45 minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu . Gulasz mamy już prawie gotowy

MamaOskarka
Gulasz Wołowy alla strogonof 275

dobrze rozgrzej na patelni. Włóż kawałki mięsa i obsmaż je na brązowo z każdej strony, jeżeli podejdzie wodą tu ją przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania. Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej(...)wody, gdy odparuje i mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut. Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody

Pasje Jolki
Tarhonya z gulaszem wołowym 169

cebulą podsmażamy na smalcu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze 1 minutę, oprószamy mąką, chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy wędzoną paprykę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do sosu, dusimy razem 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tarhonyę podsmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy gorącą wodą i gotujemy

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 124

tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek. Dusimy kilkanaście minut. Gotowe mięso wykładamy na ziemniaki, układamy plastry mozarelli. Następnie układamy różyczki kalafiora oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. UWAGA

słodki bratek
Schab duszony w winie z jabłkami 138

w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste. Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 212

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie w sam raz... Składniki: 0,5 kg szynki 1 cebula 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka jogurtu naturalnego  sól , świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia Sałata 1 opakowanie roszponki(...)wolnym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wlewamy 1,5 szklanki wody dusimy około 20 min. Do pozostałej wody dodajemy jogurt, mąkę roztrzepujemy i łączymy z uduszoną szynką doprawiamy solą i pieprzem.  Roszponkę opłukujemy i osączamy z wody. Pomidory kroimy w kostkę dodajemy do roszponki. Składniki na sos łączymy razem polewamy sałatę delikatnie mieszając.Duszoną szynkę oraz sałatę

kgwjanczewo
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 185

Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada była gotowa do jedzenia. Tak przygotowane mięso jest miękkie i delikatne! Zaletą gotowania w wolnowarze Crock

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię