mięso duszone - 8529 przepisów (strona:90/569)

Gulasz ze schabu wieprzowego 228

wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 168

Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę(...)maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do mięsa dodać marchewkę z groszkiem i mieszając dusić do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem

Tradycyjna Kuchnia
Makaron po meksykańsku 188

smażę około 10 minut na oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 160

prostu produkty wysokiej jakości (czyli żadna nowość ;) ). Cukinie kroi się na połówki, ale nie wzdłuż, tylko w poprzek. Środki są usuwane, a wnętrze faszerowane mięsem. Całość jest zapiekana lub duszona w sosie pomidorowym. Ja nie mogę odmówić sobie jeszcze odrobiny parmezanu na koniec. Lubię też wzmocnić smak dodając do sosu pomidorowego pepperoni, ale nie jest ono konieczne. Składniki(...)pokroić w kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać miąższ z cukinii, lekko posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę

Pełny talerz
Łopatka w ziołach z warzywami 222

dusimy pod przykryciem ok 40 min. Mięso, jest wtedy prawie już dobre- lub powinno byc :) Dodajemy skrojoną marchew, cebulę I pieczarki. Przykrywamy I dusimy ok 10-15 min. Doprawiamy solą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty

Smaki Edyty
Dietetyczny makaron z sosem bolońskim 206

odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak już będzie szklista dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew , pietruszkę i pokrojonego w kostkę selera . Dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z warzywami , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową , oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa 165

sporą ilością soli i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.  3. Po tym czasie dodajemy  pokrojone ziemniaki i dusimy kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie. Przekładamy na talerze, robimy kleks ze śmietany, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Makaron z kaczką i boczniakami 274

paseczki boczniaki i usmażyć. Wrzucić zamarynowane kawałki kaczki i oprószyć mąką. W momencie jak mięso zmieni kolor zalać bulionem, tak aby wszystko przykrył. Przyprawić i chwilę dusić, ale bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni

https:KKuchniaMniam
Kociołek bałkański 155

dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Kolorowy gulasz wieprzowy 140

minut. Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę i podsmażamy. W wysokiej patelni, podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki z cebulą i papryki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczeń wołowa po burgundzku 132

pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę. W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać do garnka i dusić około 1,5 h. Mięso wyjąć, jeżeli chcemy można powstały sos warzywny zagęścić śmietaną. Pieczeń podawać z sosem warzywnym i ziemniakami

Moja Galeria Smaku
Egzotycznie i pikantnie 228

posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia, rozkładam na talerzach

Kuchnia Prezydentowej
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 169

obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek 300 g jogurtu greckiego(...)łyżka musztardy Sól, pieprz Wykonanie: Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w platerki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką na małym ogniu

Powiedz dietom nie
Królik duszony w winie z rodzynkami 200

głos szepnął, żebym sypnęła rodzynków. Posłuchałam. Nie żałuję.  Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie słodko, a przy tym lekko, mięso jest kruche, delikatne. Na tym nie koniec eksperymentów:) Jeśli chcecie podać takie danie na świąteczny obiad, polecam podczas duszenia dorzucić do sosu kilka goździków i kawałek cynamonu - teraz mamy prawdziwą kwintesencję smaku! Składniki: 1 tuszka królika(...)morelami, posolić do smaku zalać winem, zagotować. Gdy zawartość patelni zacznie mocno bulgotać, dolać szklankę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło. Taka potrawa dobrze smakuje z kawałkiem białego pieczywa albo z ugotowaną na sypko gryczaną kaszą (niepaloną). Smacznego

Obiad gotowy
Faszerowana papryka 173

dodać pieprz oraz sól do smaku a także szczyptę pieprzu chili cayenne i łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszać. Całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem (należy dolewać go stopniowo) i dusić pod przykryciem aż mięso całkowicie wchłonie bulion. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż a także podsmażamy pokrojone na talarki pieczarki oraz ścieramy na tarce ser. Gdy mięso wchłonie już cały

Krakowskie smaki Ani