taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche. Jeśli damy za dużo bułki tartej to pulpety się rozsypią podczas duszenia. Dlatego dobrze jest dodawać do mięsa bułkę tartą po łyżce i sprawdzać konsystencję masy mięsnej Całość przyprawiamy i mieszamy łyżką. L epimy nieduże kulki Rozgrzewamy na patelni małą ilość oleju i chwilę podsmażamy(...)dosłownie po minucie z każdej strony) Następnie przekładamy pulpeciki do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu od 30 do 45 minut - zależy od mięsa - trzeba sprawdzać czy są miękkie Gdy już mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDelikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami. Składniki (4 porcje) -500 g schabu -200ml śmietany
Zielona Kuchniatylko przyjdzie do głowy by za każdym razem stworzyć niepowtarzalne, pyszne danie. Taka ryżowa sałatka jest pożywna i może być samodzielnym posiłkiem albo dodatkiem do duszonych warzyw, pieczonego mięsa czy innych dań. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapatelni rozgrzej olej i wrzuć na nią pokrojone mięso, posól, popieprz i smaż do zarumienienia się mięsa w misce wymieszaj jogurt, pesto i wodę, a następnie dodaj do mięsa na patelnię, duś razem pod przykryciem ok 5 minut najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujekostkę i dodajemy na patelnię, przyprawiamy delikatnie. Całość smażymy. Marchew, pietruszkę, seler i por kroimy na pół plasterki a paprykę w drobne krótkie paseczki . Dodajemy do podsmażonego mięsa i całość dusimy podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz przecier pomidorowy (polecam przed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy
Health-Fit-Lifepieprz, sól 3 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kuleczek pieprzu olej do smażenia 2 łyżki mąki na zasmażkę Duszona Karkówka z Cebulą - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na ok. 1-cm. kotlety. Następnie wcieramy w każdy kawałek mięsa sporą ilość słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu cayenne, pieprzu czarnego oraz soli. Karkówkę smażymy do mocnego zrumienienia na niewielkiej(...)wrzątku, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Na patelni w której smażyliśmy karkówkę umieszczamy kawałki przesmażonego mięsa i zalewamy przygotowanym "sosem". Wszystko dusimy na niedużym ogniu ok. 60 minut do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka Stronaukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków czosnku kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy
Codziennik Kuchennypodajemy obiad mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy do mięsa i zaczynamy dusić. Marchewkę scieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli dodajemy paprykę to ją także kroimi drobno i wrzucamy do reszty. Z fasolą chwile czekamy
Mamuśka wraca do formypodsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami
zadanie-gotowanieostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami. Smacznego! W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ w przedświątecznych przygotowaniach jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek. Idealnie nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość
Obiad gotowylodówce. Smacznego! Do przygotowania tej pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowyjeszcze kilkanaście minut, a następnie dodać warzywa (bakłażan przy końcu bo się rozciapie, a jeśli i nawet to też będzie pysznie) i wszystko skropić limonką. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa ok 35 min (nie zapominać przemieszać czasem i pewnie będzie trzeba jeszcze troszkę podlewać wodą). Na końcu wlać mleczko kokosowe, kiedy zgęstnieje będzie gotowe do podania
Gaździnka warzycukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, pieprz PATISONY KONSERWOWE http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium
Gotowanie Patkisałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec posypać
Państwo Wojtczuk gotujązbyt mocno zbrązowieć), dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Gotujemy do czasu zgęstnienia sosu. Następnie sos doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy posiekane zioła. Do przygotowanego sosu przekładamy mięso i całość dusimy jeszcze około 5 minut
Smaki Na Talerzu