mięso duszone - 8529 przepisów (strona:29/569)

Pałki indycze w jabłkach 89

musztarda z marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i jabłko, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła pałki do połowy wysokości. Przykrywamy rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około

Gotowanie moimi oczami
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów 143

pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. Mięso przed podaniem i krojeniem należy zostawić na kilka minut aby odpoczęło

Apetyczna babeczka
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 198

smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala , ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól

Moniki Smakołyki
Naleśniki z mięsem i grzybami 178

Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 189

już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które

karmelowy
Risotto z czerwoną kapustą 173

cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion. Doprawiamy pieprzem. Podajemy same lub jak u nas z duszonym mięsem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Cottage pie ze szpinakiem 222

dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Świeży, opłukany szpinak ( jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę

DefinicjaSmaku
Gulasz wieprzowy z cebulą 180

obrać i pokroić w półplastry. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić sola i pieprzem. Następnie zalać wodą (lub bulionem) tak, aby pokryła mięso i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia cebula się rozpadnie, sos zagęścić mąką ryżową. Danie podane na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Indyjski kurczak Mughlai 114

postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe

Milion Smaków
Kurczak duszony z papryką i marchewką 190

Duszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki(...)pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby nie za grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę więcej, generalnie chodzi o to, żeby samo praktycznie odchodziło od kości. Na koniec po wyłączeniu palnika

MamaOskarka
Schab w brzoskwiniach 113

Zawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis." Czytaj więcej

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 186

dowodzą, iż zapobiega też chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika

Wiem co jem
Szybki limonkowo-czosnkowy kurczak na szpinaku 157

przez praskę do mięsa. Myjemy i osuszamy szpinak.  Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 3 minuty. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy. Gotowe! Pycha

ChilliJemy
Dietetyczny kurczak w curry z brązowym ryżem 309

łyżeczki lub więcej), soli i pieprzu rozgrzewamy teflonową patelnie na którą wykładamy paski kurczaka smażymy, aż kurczak będzie przypieczony (brązowy) ze wszystkich stron, wtedy dodanejmu 0,5 szklanki wody dusimy mięso, aż woda wyparuję do 0,5 szklanki jogurtu dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę skrobi, dokładnie mieszamy do kurczaka dodajemy jeszcze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczony leszcz z warzywami 192

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie.   Leszcz pieczony z warzywami

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania