mięso duszone - 8529 przepisów (strona:34/569)

Zapiekanka Myśliwego 260

odstawić na dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć partiami na patelni, przełożyć do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić(...)kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas, gdy mięso się dusi, ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę ostudzić i ubić na purée razem z masłem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć

Pełny talerz
Potrawka z kurczaka 411

przygotowaniu danie na kolację jak i na szybki obiad. Składniki : 500 g piersi z kurczaka makaron lub ryż papryka 3 ząbki czosnku duszone pomidory lub przecier natka pietruszki olej sól, pieprz, majeranek, oregano Mięso czyścimy i kroimy w kostkę(...)Obsmażamy na oleju, posypujemy solą i resztą przypraw. Dolewamy tyle wody żeby zakryła mięso i dusimy ok. pół godziny.  W miedzyczasie gotujemy makaron lub ryż, kroimy paprykę w drobną kostkę i przeciskamy czosnek. Gdy mięso zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i 3 łyżki duszonych pomidorów (ewentualnie przecieru). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy natką pietruszki

prawdziwe jedzenie
Kurczak z papryką 178

stron. Na dużej patelni (ja mam taką kwadratową, dużą i wysoką) rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju. Przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Dodajemy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, a gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek oraz paprykę. Następnie wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy całość pod przykryciem przez około 45 minut (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). Pod koniec dodajemy 1 łyżkę

Smaki Na Talerzu
Żeberka duszone w cebuli 148

każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy do mięsa. Wlewamy 4-5 szklanek wody (tak żeby mięso było przykryte). Dusimy pod przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso. Sos zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy(...)mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Pieczony udziec z indyka 221

wersji z majerankiem Instrukcje Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami. Pozostawiamy przynajmniej na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami, w razie potrzeby przykrywając i wkładając do lodówki. Olej rzepakowy oraz odrobinę wody wlewamy na dno brytfanny. Wkładamy do niej mięso skórą do góry i przykrywamy – pokrywką(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy do miękkości, zwykle przez 2 godziny. W międzyczasie 2-3 razy polewamy wierzch mięsa sosem z pieczenia. Przez ostatnie 10 minut możemy je piec bez przykrycia, aby skórka stała się chrupiąca i nabrała ładnego koloru. Podajemy na gorąco razem z pieczonymi ziemniakami, duszoną marchewką oraz sosem z pieczenia. Przez Krystian

Kulinarna Pokusa
Drobiowe roladki z boczkiem i czosnkiem, duszone w czerwonym winie 162

Mięso rzadko gości na moim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam się, że zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko

Codzienna kuchnia niecodzienna
BIGOS Z KASZĄ GRYCZANĄ 211

Gotujemy 20 min pod przykryciem z liściem laurowym. 3. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy, cebulę tak samo w kostkę. Wersja 1: 4.Cebulkę podsmażamy na maśle, dorzucamy mięso i dusimy 10 min.  (chyba, że dacie kiełbasę drobiową, wtedy pomijamy ten element) 5. Kapustę przecedzamy i dodajemy do cebuli i mięsa na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 235

plastry. Cebulę posiekać.  Na tej samej patelni, na której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki.  Dodać ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte.  Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać.  Doprawić do smaku i dusić jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki

Sto kolorów kuchni
udziec indyka na obiad... 202

mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 6 ząbków czosnek, - w opisie marchew duszona, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane na gorącym oleju zrumienić udziec indyka, dodać ziele i liść laurowy wlać wywar z rosołu lub wodę do indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa pod koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką(...)przykryciem dusić z 5 minut mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając marchew ugotować w małej ilości wody z masłem i solą, gdy marchew jest ugotowana to wsypać 1 łyżeczkę mąki i szybko zamieszać zagęszczając podać indyka z ziemniakami tłuczonymi, marchewką i polać sosem i posypać natką pietruszki.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka faszerowana chudym mięsem 190

duszę na oleju, dodaję pomidory suszone. Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przekładam do podsmażonej cebuli, mieszam razem, przyprawiam i duszęmięso zmieni kolor.  Na koniec dodaję żółty ser, drobniutko starty, mieszam. Gotowym farszem napełniam papryki, nakrywam odciętymi wcześniej  wierzchami.  Układam w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy papryki układam

Takie tam pichcenie
SCHAB DUSZONY W MLEKU 434

ok.2 cm. W każdą dziurkę wepchnąć po kawałku czosnku. Mięso zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało. Uwaga ! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron(...)obrócić oraz lekko uchylić pokrywkę. Uwaga ! Mleko powinno już w tym czasie zaczynać się dzielić na dwie warstwy i nabierać delikatnie kremowego koloru. Kontynuować duszenie przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje i utworzy

Smaczne Zdrowe
Wieprzowina w Sosie Słodko-Kwaśnym do Ryżu Kaszy lub Ziemniaków 213

paprykę z czosnkiem i imbirem przez około 5 minut. Do podsmażonej papryki dodaję mięso, ananasa i sos, dokładnie mieszam i pod przykryciem duszę około 25 minut do miękkości mięsa. Podczas duszenia od czasu do czasu mieszam. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, jest gotowa. Tak przygotowaną wieprzowinę możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jest bardzo smaczna. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Schab duszony w jogurcie 193

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie. Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne.  Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Do tego polecam surówkę z pora  . Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki   mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości(...)pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Do mięsa wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek

O kuchni z uczuciem
POTRAWKA z MIELONEGO INDYKA i KAPUSTY PEKIŃSKIEJ oraz OWOCOWA SALSA 137

wrzucić pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe. Chwilę przesmażyć, aż seler przybierze złotawy kolor. Dodać pokrojony drobno por, chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Wymieszać dokładnie i dusić, aż mięso dojdzie (zmieni kolor). Kapustę pekińską posiekać i dodać do potrawki tuż przed końcem przygotowywania. Wymieszać dokładnie i chwilę dusić. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, na samym końcu dodać

Dietolog
Najprostszy gulasz wieprzowy 232

drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło. Następnie podsmażamy także cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku  zalewamy gorącą(...)miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się mięso. Wszystko wlewamy do mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje

Kulinarne przygody Gatity