mięso duszone - 8529 przepisów (strona:32/569)

Gulasz z indyka fasolą i warzywami 169

oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi

Bajeczna Kuchnia
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. 185

premedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego tygodnia , również jest ważny - chyba żadne inne warzywo nie nadaje tak aromatu i charakteru całemu daniu, jak ona. Polecam. Składniki

zadanie-gotowanie
Placki po węgiersku 137

mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut

Gosia gotuje
Razowy makaron ze schabem i pomidorkami cherry 134

smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski.  Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry

Wielopokoleniowo
Jabłka kiszone z miodem i przyprawami korzennymi 218

Kiszone jabłka to wyjątkowy specjał, kiedyś bardzo popularny, dzisiaj nieco już zapomniany. Jabłka kiszone są znakomitym dodatkiem do pieczonych czy duszonych mięs, do sałatek lub innych potraw jakie sobie wymyślicie. Wybierajcie do kiszenia jabłuszka nieduże bo takie łatwiej układać w słojach. Można też owoce kroić na połówki czy ćwiartki, ale nie wyglądają już tak ładnie jak w całości. Papierówki

Smaczna Pyza
Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur 103

szklista. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, marchewki obieramy, kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut

Bajeczna Kuchnia
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 144

bazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie ten smak i znaleźć najlepsze połączenie. Szczepanówka http://soki.lublin.pl/ http://szczepanowka.pl/ Gospodarstwo Ogrodnicze

Obiad gotowy
Faszerowane pieczarki na grilla 218

pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z mango 140

klarowane i lekko zrumienić kurczaka z każdej strony. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, płatki ostrej papryki  i zalać wszystko mlekiem kokosowym. Mango pokroić w kostkę i dodać do mięsa, Dusić wszystko jeszcze około 5-6 minut na wolnym ogniu. kurczak z mango

O kuchni z uczuciem
Gulasz z kurczakiem 139

ilość oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewki i pietruszkę, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko zalać pomidorami z puszki i dodać podsmażone mięso. Dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Smacznego

kuchnia doski
Golonki z indyka 230

Składniki: 2 golonki z indyka musztarda piri-piri miód przyprawa do indyka Galeo przyprawa do mięsa duszonego Galeo olej Przygotowanie: Z golonki wyciąć kości, środek nasmarować musztardą i miodem i posypać … Czytaj dalej Golonki z indyka

czarrna od kuchni
Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 175

oczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia.    Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni. Osobiście bardziej preferuje pieczenie, grill lub mięso duszone. Przyznam się szczerze, że nawet nigdy nie nauczyłem się smażyć kotletów schabowych lub kotletów z piersi kurczaka. Wolałem przygotowywać bardziej wyrafinowane potrawy np. przyprawić pierś z kurczaka lub indyka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Schab po cygańsku 125

dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza

Kopystką po garach
Coq au vin czyli kogut w winie 186

Wszystko za sprawą młodych francuskich kogutów, które były do kupienia w jednej z dużych sieci marketów. Kogucik był niewielki, ważył niecały kilogram, robiłam jednego, ale lepiej robić większą porcję. Dusiłam mięso w garnku na kuchence - ok 2 godzin. Wyszło pysznie, jednak zbyt mocno odparowałam sos. Chcąc nie chcąc, zrobiłam powtórkę. Tym razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam

Stare Gary
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 140

posiekaną cebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać

Walijskie Pichcenie
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 109

maśle posiekaną  cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Przesmaż wszystko razem poodlewając niewielką ilością wody. Dodaj pokrojoną drobno paprykę i  przyprawy. Na końcu dodaj pokrojone mięso. Duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Dopraw farsz sola i pieprzem do smaku. Zagęść 1 łyżeczką mąki wymieszanej w małej ilości wody. Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną

Gotuj Sam!
Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów 109

jest sól, też pozostawiam Waszemu wyborowi. Ja nie solę, więc soli u mnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora

Mieszam w Garnku
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą. 171

Kiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Policzki wieprzowe na szpinaku 137

solidnych ząbków czosnku, oraz 2 znacznych cebul. Tak przygotowany szpinak poddajemy obróbce termicznej, czyli najzwyczajniej  w świecie przesmażamy na patelni. Solimy do smaku. W tym czasie, gdy mięso dusi się w pomidorach, a uwierzcie nie potrzeba im zbyt wiele czasu, by było miękkie (20 - 30 minut gotowania na wolnym ogniu - wszystko zależy jakich garnków używacie), nastawiamy wodę na makaron

Karczma Honorietty
Bigos z indykiem i dynią 160

razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku. Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka. Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez

Ze smakiem i z pasją
KLUSKI ŚLĄSKIE 259

Kluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe

Zrób to smacznie
Jak pogodzić pracę z blogowaniem? 168

czekolady, bo inaczej ciężko mi się skupić na pracy. W czasie tej przerwy wykonuję też prace domowe - nastawiam pralkę, zmywarkę , lub zaczynam przygotowywać obiad , gdy przewiduję np. jakieś duszone mięso, które będzie się długo robić. o 16.00 kończę pracę i zabieram się za obiad. Tak się składa, że prawie zawsze udaje nam się zjeść obiad całą rodziną. Po obiedzie

Posadzone i zjedzone
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 145

Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino.  Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon

królestwo garów
Bitki ze schabu – schab z dzika 195

tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Około 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. zastawa

królestwo garów
PIERŚ Z KURCZAKA NA ZIELONYM 154

cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza*: 220 kcal 29,5 g białka

Vroblewska-fitlife
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 173

baranina mogą także często pojawiają się na chińskich stołach. Szczególnym powodzeniem cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak faktu, że najpopularniejszą potrawą związaną z chińską kuchnią jest kaczka po pekińsku. Warte spróbowania są też ryby

Codogara
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE Z SERKÓW TOPIONYCH 164

wcześniej bulionem warzywnym i gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Marchew i por pokroić w plasterki i razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać z ryżem albo kaszą

Zrób to smacznie
Zrazy z karkówki 239

roladki i spinam wykałaczkami. 2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką.   Zrazy podałam z pyszną sałatką Nadwiślicką z czerwonej kapusty

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 163

ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym. Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem

Ostra na Słodko
Zupa pieczarkowa i spaghetti bezglutenowe 188

czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente.  Przygotowuję sos. Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.  Ugotowany makaron odcedzam, przekładam

Takie tam pichcenie
Spaghetti a'la bolognese 101

włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego - 125 gram sera mozarella - garść ziaren słonecznika - makaron spaghetti Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie są to świeże pomidorki cherry), dokładnie mieszam i duszę przez kolejnych kilka minut. Dodaję przyprawy

Wielopokoleniowo
Meksykański gulasz z wołowiną 239

jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej

Mango Papaja
Duszony królik w sosie własnym 151

podsmażyłam. Podsmażone mięso podlałam wodą (ilość wody zależy od ilości mięsa, u mnie mięso było zanurzone do połowy w wodzie).  Dodałam ocet jabłkowy, przyprawy, zioła i przykryłam pokrywką. Mięso dusimy do miękkości

nietadieta
Surówka z czerwonej kapusty kiszonej 148

Surówka z kiszonej  czerwonej kapusty z dodatkiem prażonych ziaren Piekło Niebo od Ziarenkowo . Taka surówka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, szczególnie mięsa duszonego lub ryby.   Składniki: 0,5 kilograma czerwonej kapusty kiszonej 1 cebula cukrowa 1 jabłko 2-3 łyżki prażonych  ziaren Piekło Niebo od  Ziarenkowo Pół pęczka natki pietruszki

Bajeczna Kuchnia
„Duchówka” – restauracja w Elblągu. Aromatycznie i oryginalnie 195

oddaleniu, co jednak  nie jest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście

Smaki Ewy
Pałki indycze w jabłkach 78

musztarda z marynaty lubi się przypalać. Po tym czasie dodajemy do rondla startą marchew i jabłko, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła pałki do połowy wysokości. Przykrywamy rondel i dusimy mięso przez około 1,5 godziny obracając je co jakiś czas. Gdy mięso będzie już w miarę miękkie, wkładamy rondel do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i zapiekamy około

Gotowanie moimi oczami
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów 131

pieprzem podczas odwracania na patelni. Gdy polędwica nabierze lekko złotawego koloru dodajemy suszone i świeże pomidory, część natki pietruszki, zalewamy wodą oraz śmietanką. 2. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy mięso przez ok 15-20 minut, tak aby sos odparował i zgęstniał. Po koniec posypujemy świeżą natką pietruszki. Mięso przed podaniem i krojeniem należy zostawić na kilka minut aby odpoczęło

Apetyczna babeczka
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 181

smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala , ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól

Moniki Smakołyki
Naleśniki z mięsem i grzybami 166

Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 176

już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które

karmelowy
Risotto z czerwoną kapustą 160

cebulę i kapustę. Zalewamy bulionem ,dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu ,do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion. Doprawiamy pieprzem. Podajemy same lub jak u nas z duszonym mięsem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Cottage pie ze szpinakiem 206

dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Świeży, opłukany szpinak ( jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę

DefinicjaSmaku
Gulasz wieprzowy z cebulą 163

obrać i pokroić w półplastry. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną cebulę. Wszystko chwilę razem smażyć, doprawić sola i pieprzem. Następnie zalać wodą (lub bulionem) tak, aby pokryła mięso i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podczas duszenia cebula się rozpadnie, sos zagęścić mąką ryżową. Danie podane na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Indyjski kurczak Mughlai 100

postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe

Milion Smaków
Kurczak duszony z papryką i marchewką 178

Duszony kurczak nie zawsze musi być taki sam. Możecie dodawać różne warzywa, które nadadzą swojego charakteru i wzbogacą danie. Ja dziś postawiłam na paprykę, cebulę i marchew. Całości dania nadały słodkawego posmaku. Obiad podałam z bio makaronem orkiszowym o wspaniałej nazwie i przede wszystkim kształcie - Jeżyki. Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki(...)pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby nie za grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę więcej, generalnie chodzi o to, żeby samo praktycznie odchodziło od kości. Na koniec po wyłączeniu palnika

MamaOskarka
Schab w brzoskwiniach 100

Zawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis." Czytaj więcej

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 177

dowodzą, iż zapobiega też chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika

Wiem co jem
Szybki limonkowo-czosnkowy kurczak na szpinaku 138

przez praskę do mięsa. Myjemy i osuszamy szpinak.  Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 3 minuty. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy. Gotowe! Pycha

ChilliJemy
Dietetyczny kurczak w curry z brązowym ryżem 294

łyżeczki lub więcej), soli i pieprzu rozgrzewamy teflonową patelnie na którą wykładamy paski kurczaka smażymy, aż kurczak będzie przypieczony (brązowy) ze wszystkich stron, wtedy dodanejmu 0,5 szklanki wody dusimy mięso, aż woda wyparuję do 0,5 szklanki jogurtu dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę skrobi, dokładnie mieszamy do kurczaka dodajemy jeszcze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczony leszcz z warzywami 174

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie.   Leszcz pieczony z warzywami

Kulinarna Pokusa
Sos pieczarkowy 124

Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepszy sos do placków ziemniaczanych i nie tylko. Można go podawać z duszonym mięsem, kotletami schabowymi lub mielonymi. Przygotowuje się … Przeczytaj cały artykuł Post Sos pieczarkowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
SCHAB A'LA GYROS 249

cebulę z czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy ją i całą zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Mięso dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie (ok 30-35 minut powinno wystarczyć) na małym ogniu. Po 20 minutach pokrywkę zdejmujemy, w celu odparowania nadmiaru sosu. Na koniec doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe z boczkiem wędzonym i serem żółtym. 2498

patelnie polaną niewielką ilością oleju. Roladki obsmażam na większym ogniu ze  wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej . Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z kurczakiem zwieńczona olejem z pestek dyni. 150

sobie szalenie bogata ferie smaków!  :D Moja prezentuje się tak: Do jej przygotowania użyłam: Dwóch garści mixu sałat z rukolą Pół pomidora mieso z wcześniej przygotowanego kurczaka. Mięso duszę z cebulką, czosnkiem, własnej roboty vegetą i pieprzem. kiełki brokuła ser żółty do posypania papryka słodka, czosnek, pieprz czarny, bazylia, natka pietruszki kilka kropel zimnotłoczonego oleju z pestek dyni (Boże

MamaOskarka
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 138

cebulą na średnio rumiano. Następnie przekładamy mięso do garnka z ok. 3/4 litra gotującej się wody. Dodajemy sparzone i posiekane suszone grzyby, sos sojowy i koncentrat oraz ulubione przyprawy. Mięso dusimy do miękkości dość często mieszając i podlewając wodę (jeśli jest taka potrzeba) by nie przywierało. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę by zdążyła lekko zmięknąć. Jeśli sos jest zbyt

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 147

godzinki w chłodne miejsce. Następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa.  Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut

Kuchnia po mojemu
Wieprzowy gulasz z kaszą jęczmienną 176

patelni,obsmażyć mięsko na złoty kolor,dodać cebulę,po chwili pokrojone w plasterki pieczarki, ogóreczki i czosnek, po chwili zalać wszystko wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso) dusić około 20 min na małym ogniu,pod przykryciem, doprawić solą, pieprzem. W tym czasie wstawić wodę na kaszę, którą gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Dusić mięsko

MarciochaKucharzy
Pikantny Gulasz Węgierski 173

zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu

MarciochaKucharzy
Wiosenny twarożek - pyszne, chrupiące śniadanie 161

jedzenie staje się nieco lżejsze i chętniej sięgamy po zieleninę. No przynajmniej ja tak mam. Nie żebym się odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka . Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale

Smaczna Pyza
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem 341

rozgrzać 4 łyżki oliwy. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać pomidory, dodać odsączoną kukurydzę i mięso. Dusić 20-30 minut do zmięknięcia papryki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich. Na połowę naleśnika nałożyć farsz, złożyć. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Placki po węgiersku 124

mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i drobniutko pokrojone chili. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dusić jeszcze 30 minut

Gosia gotuje
Pałki kurczaka (podudzia) z patelni 121

zdejmuję) i umyć Przyprawić i na chwilę odstawić Rozgrzać na patelni margarynę, następnie ułożyć pałki i chwilę podsmażyć Następnie dolać ok. 1 szkl. (200 ml) wody, przykryć patelnię i dusić mięso ok. 30 minut  Po ok. 20 minutach pilnować, żeby mięso nie zaczęło się przypalać, ponieważ woda zacznie parować i kurczak może zacząć przywierać do dna patelni - jeśli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab na kanapki - gotowany w mleku 171

obłożyć cały kawałek mięsa. Skrapiamy oliwą i odkładamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin (u mnie 7).  Po tym czasie gotujemy mleko i do wrzącego wkładamy przygotowane mięso. Dusimy ok godziny. Studzimy w mleku, wyjmujemy i kroimy w plastry

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki dla leniwych 189

uformowane kotlety obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze gotującej wody dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Powstałym "sosem" zalać mięso. Dusić na wolnym ogniu około 10-15 minut

Garnkowe fanaberie
Spaghetti 234

posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia

kgwjanczewo
Surówka z czerwonej kapusty 2331

Niedawno przypomniałam sobie o tej pysznej surówce i bardzo mi się jej zachciało. Pysznie smakuje z duszonym mięsem lub kołdunami (kartaczami, cepelinami, pyzami z mięsem czy jak to u Was się nazywa ). Fajnie też smakuje sama w sobie, na śniadanie czy kolację. Surówka z czerwonej kapusty Drukuj przepis Składniki 0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula

CoolinarniePL
Kurczak curry z ananasem i papryką 259

patelni podsmażyć kurczaka. Podlać go wodą i dodać kostkę rosołową – poziom zakrywający mięso.  Paprykę wydrążyć, ananasa obrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.  Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 206

Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 170

łyżki mąki sól,pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy na patelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy

Z Majeczką w kuchni
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 189

dodatkowo wlej dwie szklanki wody i przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg. Włóż naczynie z mięsem. Duś 40 - 50 min. Jeżeli  masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry. Po ok. 40 minutach

Pasje Jolki
Kopytka z sosem 203

drobna kosteczke  Cebule pokroic drobno  Na rozgrzana patelnie wsypac cebule i podsmarzyc  Dodac mieso i wszystko razem smarzymy # Podlewamy miesa woda ( tak aby zakryc miesoDusimy pod przykryciem na malym ogniu ok 30 min  Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia  Kopytka z sosem: Kopytka wykladamy na talerz  Polac

Klaudynkowa kuchnia
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 183

małym ogniu, żeby się nie zważyła Gdy będzie już letnia dodajemy do niej pulpeciki z sosem, który powstał w trakcie smażenia. Mięso dusimy około 15 minut, jeśli sos  będzie za gęsty możemy go troszkę rozrzedzić odrobiną wody.  Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ( zalewamy wrzątkiem

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 170

piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy białym winem. Zasmażkę dodajemy do mięsa, dusimy chwilkę, dodajemy groszek, posiekaną natkę pietruszki, oraz wlewamy śmietanę, Gotujemy aż powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką muszkatałową. Podajemy frykas z rombami babki ziemniaczanej. Danie było

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 140

oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii  * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron a na nim sos. Posypać bazylią. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym 244

pieprz,  szczypta ostrej papryki.  Wykonanie Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym

Z miłości do słodkości
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 293

Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego!!! insertCookd("521688e394a1cb6315f9b5fab1fd673e

Miksturownik
karkówka w pomidorowym sosie 144

pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka. Dodać sos pomidorowy i trochę wody - dusić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać na 5 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku

kolorowotorcikowo
Naleśnikowe sakiewki z mięsem 487

Kamis),  łyżeczka suszonych pomidorów (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem

Z miłości do słodkości
Gotuj z Julia- podstawowy sos winegret oraz salatka na zimno 339

pysznej sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj . Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zrazy zawijane ze schabu w cebuli 182

Odmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem. Podałam z polentą z kaszy Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście 364

Lubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się kochają . Doceniają to szczególnie tzw. ,, obgryzywacze" ( tak nazywam członków rodziny którzy namiętnie podbierają mi z zup wszystkie kości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych

Buniabaje w kuchni
COOK-COOK’S FIEND STEW – FALLOUT: NEW VEGAS – gulasz wołowy na piwie z jalapeno 230

pamiętajcie, że tłuszcz to nośnik smaku i wzbogaci Wasz gulasz). Oprószamy kawałki mąką, słodką papryką oraz pieprzem, najlepiej świeżo mielonym (na tym etapie nie dodajemy soli). 2. OBSMAŻANIE MIĘSA + CEBULA + PIWO + DUSZENIE (7min + 1h) Na dobrze rozgrzany olej w garnku lub brytfance wrzucamy kawałki mięsa (jeśli robicie większą porcję, to wrzucajcie i wyciągajcie mięso partiami, gdyż zbyt dużo kawałków naraz(...)sprawi, że mięso będzie się dusiło) i smażymy je, co jakiś czas mieszając, do zbrązowienia na bardzo dużym ogniu przez ok. 3-4 min. Mąka może się lekko przypalać i przywierać do dna, ale nie martwcie się tym. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka (na pół i w plasterki), mieszamy i smażymy razem ok. 1 min. Do garnka dolewamy podgrzane

Nerds Kitchen
Kolorowy sos do makaronu z kurczakiem 340

kosteczkę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, paprykę w długie, cieniutki paseczki. Warzywa przesmażamy na patelni. Dodajemy mięso i dusimy kilka minut (aż mięso zmieni kolor, a warzywa zmiękną). Na patelnię wlewamy wodę i całość dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy kukurydzę i keczup. Brokuł gotujemy do miękkości w osobnym garnku(...)odcedzamy. Na końcu do mięsa dodajemy brokuł oraz kawałki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy natka pietruszki

VioletoweKucharzenie
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 326

łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać(...)masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne. 4. Płaty makaronowe obgotować przez

Kuchnia domowa Ani
Brasato - duszone mięso 146

Dodajemy z powrotem wyjęte mięso i podlewamy winem. Odparowujemy wino i dolewamy wody. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy do miękkości około 3 godzin na małym ogniu razem z sosem pieczeniowym. Gdy mięso wystygnie wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy kroimy na plastry, grubość(...)według uznania i wkładamy do warzyw. Całość dusimy około 2 godzin. Przed końcem duszenia dodajemy esencję do sosu. Sos można zagęścić zasmażką. Podajemy razem z warzywami, z którymi dusiło się mięso, kaszą jęczmienną i surówką, ja podałam z burakami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 182

mięso, dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli. Zalać wodą, dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne

Mania Gotowania
Karkówka duszona w papryce 181

połowa sukcesu dobrze uduszonej, finalnej potrawy! Na powierzchni obsmażanych kawałków, w wyniku ścinania się białka, tworzy się ścisła otoczka - coś w rodzaju skórki - dzięki której w czasie późniejszego duszenia z mięsa nie wypłyną soki i pozostanie ono soczyste. Dlatego smażenie nie może być zbyt długie, patelnia musi być porządnie rozgrzana, a ogień dość duży.  Paprykę pokroić w paseczki, cebulę(...)talarki. W garnku ułożyć kolejno warstwy: karkówka - papryka - cebula. Warstwę cebuli i papryki lekko posolić i popieprzyć. Całość podlać wodą, aby przykryła mięso - ok. 1 szklanka - i dusić na wolnym ogniu do miękkości około godziny - czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa i jego gatunku . Tuż przed końcem gotowania spróbować sosu i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku - solą, pieprzem, Vegetą

Grunt to przepis!
Królik duszony z cebulą i selerem – kuchnia podkarpacka 133

Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki. Składniki: comber i udka królika (mogą być same udka/skoki) 4 łyżki oleju łyżka mąki(...)pieprzem, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku. Na warstwę cebuli układamy mięso, przykrywamy resztą cebuli, znów dodajemy sól i pieprz. Wlewamy 1 i 1⁄2 szklanki wody, powoli dusimymięso będzie miękkie. Po pół godziny dodajemy starty na tarce z największymi oczkami seler. Mięso i powstały podczas duszenia gęsty sos posypujemy przed podaniem sporą ilością zielonej pietruszki. Przepis pochodzi

Trzeci talerz
Gulasz 172

cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki. Pokrojone warzywa wrzucić do mięsa i cebuli. Dusić. Jak mięso i warzywa będą odpowiedniej miękkości dodać pomidory w puszce i pastę paprykową. Długo dusić. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Bulgur z indykiem i warzywami 169

wchłonie całą wodę. Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.  Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie. Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut. Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Przypraw danie bazylią, oregano, solą

Ze smakiem i z pasją
MUSZTARDOWA KARKÓWKA Z SOSEM WSTRZĄŚNIĘTYM NIEMIESZANYM 161

przyprawę do pieczeni. Mięso dobrze wymieszać w przyprawach. Mięso przesmażyć na patelni. Kiedy się opiecze z dwóch stron, dolać szklankę rosołu, zmniejszyć gaz, zakryć pokrywką. Dusić na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, dodać resztę rosołu i dusić kolejne 20 minut. Wziąć słoik. Nalać trochę letniej wody, dodać mąkę, szczyptę soli i maggi. Zakręcić

kuchniabellissima.wordpress.com
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 204

koperkiem idealnie pasuje do drobiowego mięsa. Przygotowanie drobiowych klopsików w sosie jest błyskawiczne i bardzo proste, drobiowe klopsiki nie są podsmażone przed duszeniem, jedynie gotowane w bulionie, a mięso zostało przed duszeniem obtoczone w mące, dzięki czemu sos samoistnie gęstnieje podczas duszenia 🙂 Jeśli lubicie delikatne mięso z indyka to danie z pewnością się Wam posmakuje 🙂 Sos koperkowy do klopsików przygotowałam(...)papryką, oraz solą i pieprzem, mieszamy całość dokładnie aby masa stała się kleista a mieso dobrze formowało. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości piłeczki do pink ponga 😉 i obtaczamy w mące pszennej. Zagotowujemy bulion w rondelku, na wrzący bulion wrzucamy klopsiki i dusimy je na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, aż płyn w garnku zacznie lekko gęstnieć. Wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 226

wrzucamy mięso. Obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia – w trakcie mięso puści wodę, którą należy odlewać do garnka z marynatą, aby pozwolić mięsu się usmażyć, a nie dusić. Gdy mięso będzie już przysmażone na brązowo, przerzucamy je do wrzącej mikstury w garnku (płyn musi być gorący, aby mięso nie doznało szoku termicznego i nie zamieniło się w gumową podeszwę(...)DUSZENIE (1,5 -2 h) Zawartość garnka doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 1,5-2h do momentu, aż mięso będzie delikatne, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody lub bulionu wołowego, jeśli większość płynu wyparuje. Około 20 minut przed końcem gotowania wyciągamy cynamon i goździki oraz dodajemy soli. Mieszamy, próbujemy i gotujemy

Nerds Kitchen