mięso duszone - 8529 przepisów (strona:22/569)

ŻEBERKA SŁODKKO - KWAŚNE 146

marynatą na ok.30 min.Potem mięso smażymy na złoty kolor,wlewamy marynatę co moczyliśmy żeberka,dolewamy tyle syropu aby utworzyło się trochę sosu, dodajemy pokrojoną brzoskwinię według własnego gustu i dusimy mięso do miękkości,uwaga aby się nie przypaliło,na małym ogniu w miarę dolewając syropu lub octu winnego jak będzie potrzeba. Takie żeberka można wrzucić na ruszt po  namoczeniu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 179

pieprzem. Mieszamy tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i smażymy przez kilka minut. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym

Kuchenna Kontrrewolucya
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 185

oleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością  majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy mięso i papryka jest już prawie miękkie

Kuchnia z widokiem na ogród
MEGA ŻEBERKO Z BOCZKIEM 153

pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem. Po kilku minutach żeberek z cebulą i marchewką - zalewamy nasze żeberka trzema szklankami wody potrzebujemy więcej, dolewamy więcej. Woda musi przykryć nasz mięso. Dusimy całość pod przykryciem ok 1.30 minut - sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera do garnka, oraz w celu odwrócenia żeberka. Jeśli mięsko jest miękkie a sos odpowiednio gęsty serwujemy nasze

BezglutenowaIzabela
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 94

kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując, aby nie odparował nadmiar płynu i w miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie

Kate's Kitchen
Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs 199

pomieści szynkowar wlewamy wodę ( tak by dekielek był nad wodą) i ustawiamy na gazie, wstawiamy szynkowar z mięsem  Pilnujemy temp. wody 90 *C, ( i wtedy przydał się termometr) mięso dusimy w takiej temp. przez ok. 2-2,5 godz. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, studzimy i jeśli będzie chłodny wkładamy do lodówki Następnego dnia wyjmująć mięso z szynkowaru. Najlepiej

Proste Potrawy
Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii 373

bulion Farsz: 100 gr mięsa mielonego, 100 gr pokrojonego prosciutto, 70 gr parmigiano-reggiano, jajko, łyżeczka masła, sól, pieprz. Ciasto: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, oliwa. Na maśle dusimy mięso mielone i prosciutto, dodajemy jajka i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na ciasto mieszamy jajka, mąkę i oliwę. Intensywnie mieszamy, a następnie (po przełożeniu) dokładnie wygniatamy. Odstawiamy

Bon Ton Italia
Klopsy z ziołami. 133

ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję(...)Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone

Rozpustne gotowanie
Stroganow z kurczakiem i pokrzywą. 181

pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut, co pewien czas mieszając. Podsmażoną cebulę z grzybkami dodaj do mięsa. Kostkę rosołową rozpuść w szklance wrzącej wody, wlej do mięsa. Duś całość pod przykryciem jeszcze przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dopraw potrawę solą , pieprzem, papryką i dodaj musztardę i pokrojone listki pokrzywy, wymieszaj. Z łyżki mąki

Przepisy i porady kulinarne
GULASZ Z ANTRYKOTU Z NUTĄ WĘDZONEJ PAPRYKI 286

patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku.  Gulasz jest gotowy kiedy mięso jest

Walijskie Pichcenie
"Żółty" kurczak z ananasem 268

podlać 4 łyżkami syropu z ananasa i dusić ok.10 minut. Do mięsa dodać mrożone warzywa, wymieszać, dodać 4 łyżki syropu i dusić ok. 15 minut. Ananasy dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami syropu, zahartować. Dodać do całości, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ponownie wymieszać. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane

Świat Smaku
Szarpana wołowina 242

samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn. Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę.  Po tym czasie dodałam sól i pieprz i przemieszałam mięso

Kulinarny Pamiętnik
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 172

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto

Ugotować
Strogonow 132

Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso pod przykryciem na wolnym ogniu ,aż było miękkie. Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem można zaprawić śmietaną

R'n'G Kitchen
sakiewki schabowe z grzybami 214

grzyby. Lekko posoli i usmażyć. Połowę odłożyć. Na każdy plaster mięsa nakładać po  łyżce grzybów i zwijać formując sakiewkę. Związać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz i ułożyć mięso. Dusić pod przykryciem około pół godziny, podlewając wodą, jeśli trzeba. Na pozostałym maśle jeszcze raz przesmażyć resztę grzybów, doprawić i zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania