mięso duszone - 8529 przepisów (strona:19/569)

WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 312

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)zahartować przelewając zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Kluski gotowe! 11. PODANIE: ciepłe kluski przekładamy na talerz, nakładamy mięso i polewamy pozostałościami sosu. Dla urozmaicenia można podawać do tego gotowe konserwowe buraczki. OM NOM NOM! Post WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Zapiekanka z ziemniakami i warzywami 210

ziół zmniejsza potrzebę używania soli. Wiadomo, że do ziemniaków musimy dodać jej troszkę ale gdy dusimy z warzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry(...)śmietaną/majonezem. Dodajemy jajko, czosnek i wszystkie zioła, odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy na średnio twardo, jeśli będą za długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, warzywa i znów ziemniaki, polewamy sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy

sierotka maRysia w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola 189

wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do przesmażyć warzyw dodać polędwiczki wieprzowe i 2 szklanki wody (tj. tyle, aby przykryć mięso). Dusić na małym ogniu (co najmniej 1 godzinę). Pod sam koniec dodać pokruszony ser gorgonzola. Poczekać, aż rozpuści się. Jeżeli według was sos jest zbyt rzadki - zagęścić go (najlepiej(...)gotować).  Przed podaniem całe danie posypać posiekanym świeżym koperkiem. Pokrojoną polędwice delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć w mące Każdy kawałek mięsa przesmażyć z obu stron na złoty kolor Pieczarki i cebulę przesmażyć Wszystko dodać do garnka i dusić na małym ogniu Pod koniec duszenia dodać pokruszony ser gorgonzola

Ugotować
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 193

Zapach jeszcze do teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp;) i pyszne danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo(...)vegetę, dodaj mięso wraz z powstałym na patelni sosem (dodaj na patelnię wodę i wypłucz dolewając taki pozostały sos do garnka z mięsem, nic nie może się zmarnować, a ten sos jest bardzo cenny i smakowy). Mieszaj, duś do miękkości żeberek, na koniec zagęść mąką kukurydzianą - smacznego

Zasmakuj Kuchni
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 285

Cottage pie i shepherd’s pie były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa

Karo in the Kitchen
Polędwiczki duszone w cebuli 121

minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek

Pyry na Gaz
Łopatka wieprzowa w czerwonym winie 349

wino, ocet, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Nic nie powinno przywierać do dna, a cukier ma się zupełnie rozpuścić. Posikać szałwię z majerankiem. Dodać je do garnka z mięsem. Dusić przez ok 1 godzinę na niewielkim ogniu. Można podlewać małą ilością wody.   źródło,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Grecka Musaka 207

mięso. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około 30 minut). Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny

Czerwona Porzeczka
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 172

łyżki oleju  rzepakowego  SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki, tłuszcz. Kroimy w kostkę w marę równą, będą nam się równomiernie dusiły. Mięso doprawiamy przyprawami i obtaczamy całość mąką. Obtoczenie na tym etapie mąką spowoduję, że sos w fazie końcowej będzie gęsty. Tak przygotowane mięso obsmażamy porcjami na patelni z każdej strony do lekkiego zrumienienia(...)brytfanki z mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany czosnek i obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i  na walnym ogniu dusimy pamiętając

Basia w kuchni
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 197

wodę z ich namaczania – jednak bardzo ostrożnie, bo może ona zawierać np. piasek. Rondel przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 20 minut czasami mieszając. Finalnie z grzybów powinna odparować niemal cała woda i pozostać jedynie masło. Mięso z rosołu i warzywa kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem – niekoniecznie jednak na idealnie gładką masę. Następnie blendujemy(...)margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-161 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-161 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Grzyby najpierw podsmażamy, a potem dusimy Mięso i warzywa z rosołu blendujemy Grzyby równiez blendujemy, ale osobno Składniki łączymy starannie w jednolity farsz Z całości lub części farszu lepimy pierogi Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonego

Kulinarna Pokusa
Schab w sosie śmietanowym z chilli i suszonymi pomidorami z kaszą kuskus 174

Bardzo lubię schab, ale najbardziej bliski memu sercu jest w różnych sosach. Mięso duszone jest wtedy miękkie i rozpływa się w ustach. Zdecydowanie to moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad.     Składniki:   kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag(...)wrzucam na nie cebulę z czosnkiem. Po ok minucie dodaję plastry mięsa, Obsmażam z obu stron. Jeżeli mięso nie mieści się w całości na patelni to robię to partiami. Kiecy cały schab jest delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu

ChilliJemy
Boeuf Strogonow 212

Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło. Jeśli jest taka(...)potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy. Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 881

kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy

VioletoweKucharzenie
Pieprz 188

ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety     Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoc(...)morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka

Pomysłowa kuchnia
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 199

rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, mieszamy, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy , pomidory, marchewkę, pietruszkę, rozmaryn, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy odłożoną marynatą. Doprawiamy cukrem, przykrywamy i dusimy do miękkości 50-60 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i pieprzem wg uznania(...)odsączamy, marynatę odstawiamy na później. 2. Do naczynia miksującego wkładamy marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek i rozmaryn, rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia. 3. Do naczynia wlewamy olej, dodajemy mięso, dusimy 4min/120'C/wsteczne/obr.1 4. Dodajemy odłożone warzywa, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pomidory i marynatę, doprawiamy cukrem. Gotujemy 50-60min/100'C/wsteczne/obr.1. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Mąkę

My Culinary Art