usuwamy pestki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a gdy namokną kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, mieszamy i zraz po tej czynności dodajemy mięso. Dusimy wszystko razem, aż odparują soki. Następnie dodajemy 100 ml wina, a gdy się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem pomidorowym, dodajemy liść laurowy, kilka(...)czasu do czasu mieszając, jeśli sos za bardzo odparuje dolewamy trochę ciepłej wody. Po godzinie wrzucamy pozostałe składniki - oliwki, papryczki i suszone pomidory, delikatnie doprawiamy solą. Dusimy kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby sos za bardzo nie odparował. Tak przygotowany gulasz podajemy z ugotowaną quinoą i zieleniną, ja dodałam natkę pietruszki
Quinoa Raz!rozgrzanej oliwie szklimy cebule i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę. Dusimy przez 10 minut. Później pokrojone pomidory razem z sosem dodajemy do mięsa. Dusimy przez kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i natką pietruszki do smaku. Ilość według upodobań. Podajemy z ryżem
Życie zaczyna się w kuchniPrzesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni na łyżce wytopionego tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz ją maką, dodaj
Gotuj Sam!przekładamy boczek – smażymy aż się zrumieni, wykładamy do miseczki. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy zamarynowane mięso. Robimy to porcjami, szybko i krótko, aby mięso zrumienić, a nie dusić. Mięso wykładamy, wok oczyszczamy. Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojone ostre papryczki, następnie (cały czas mieszając) – czosnek pokrojony w plasterki, cebule, paprykę i por. Warzywa smażymy
mojewypiekiinietylkoCałość mieszamy uważając na czosnek, by się nie przypalił. Następnie partiami dodajemy wołowinę pokrojoną w dość dużą kostkę i obsmażamy ją. Po podsmażeniu mięso posypujemy solą ziołową (najlepiej z młynka) oraz pieprzem, zalewamy winem i dusimy(...)przykryciem, co jakiś czas podlewając gorącą wodą, w miarę wyparowywania płynów. W jednym z podlań wykorzystujemy wodę z dodatkiem grzybów. W trakcie duszenia kilkakrotnie posypać również mielonym czosnkiem. Mięso dusimy na małym palniku, pod przykryciem do miękkości, ok.2,5 - 3h. Pod koniec dodajemy pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki. Na samym końcu dodajemy masło, można oczywiście dodatek masła pominąć
Smaczne Zdrowełyżki majeranku; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka domowej vegety. 3 łyżki oleju; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1/2 szklanki zimnej wody + zimna woda do duszenia mięsa; 1 czubata łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do obtoczenia kotletów; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić(...)ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 6 - 7 kotletów w sosie. Czas duszenia, w zależności od twardości mięsa, może być nieco dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować
Gospodyni Miejskaświeże grzybki, u mnie akurat podgrzybki 200 ml śmietanki natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 2 łyżki oleju 2-3 szklanki wody do duszenia mięsa Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia mniej więcej z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę(...)Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone grzyby oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Ponowie dusimy do miękkości i grzybów, i mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mięso śmietanką i podgrzewamy tak długo aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy natkę pietruszki
Życie zaczyna się w kuchnigość przede mną zgarnął z lady 10 opakowań … hej, a ja ? I tak udało mi się zdobyć dwa opakowania. Pierwsze poszło dzisiaj na obiad. Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie 60 dkg policzków wieprzowych 2 marchewki 2 cebule 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 250 ml piwa ciemnego ( u mnie porter Kormoran(...)podsmażyłam na dużym ogniu, zmniejszyłam ogień włożyłam obsmażone policzki i wszystko zalałam piwem. Dodałam pozostałe przyprawy i przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam mięso przez półtorej godziny na naprawdę minimalnym gazie. Podałam policzki wraz z pęczakiem duszonym z jarmużem, czosnkiem i pieczoną dynią. Genialny to był obiad. Policzki wieprzowe duszone
Kuchnia na wzgórzuusmażony czosnek, wlać wino i wsypać oregano Dusić na niedużym ogniu, stale mieszając przez około 10 min., doprawić ewentualnie solą i cukrem Do tak przygotowanego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso, dusić razem około 2-3 min. Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię
Proste PotrawyKruchutkie, duszone roladki, wypełnione fasolką szparagową i owinięte plasterkiem boczku. Wymagają wprawdzie nieco czasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk(...)wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny. W tym czasie sprawdzamy raz po raz ilość płynu. Jeśli za bardzo wyparuje podlewamy wodą. Po godzinie mięso wyciągamy z rondla. Łyżkę mąki rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Wlewamy prze sitko do sosu i mieszamy aż zgęstnieje. Roladki
Pyry na Gazpłatów mięsa, ile zrazów chcę zrobić. W zależności od szerokości wołowiny, za każdym razem jest to inna wagowo ilość mięsa. Ostatnio mięso ważyło ponad kilogram. Przygotowujemy dużą patelnię z pokrywką. Zrazy podczas obsmażania trochę zmaleją, a podczas duszenia zmaleją znacznie. Patelnia powinna mieć taką wielkość, aby po obsmażeniu, zrazy udało się na niej zmieścić. Jednocześnie nie powinna być za duża(...)były prawie cale przykryte. Dodajemy pozostałą cebulę, czosnek pokrojony w drobną kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu dajemy dość dużo. Patelnię przykrywamy. Mięso dusimy do miękkości. Moje zrazy były miękkie po 100 minutach. Czas duszenia zależy od karkówki. Podczas duszenia sos próbujemy kilka razy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem
Smak mojego domuMięso z bażanta nie jest łatwe do zdobycia ale jeżeli Wam się uda wypróbujcie jego wariant duszony. Ta technika zdecydowanie najbardziej podkreśla smak tego delikatnego mięsa i przy okazji nie pozwala mu się wysuszyć (a o to łatwo!). Ja bażanta dusiłam z warzywami i odrobiną boczku w bulionie i czerwonym winie. Temu daniu trzeba dać(...)czas - niech spokojnie dusi się w garnku nawet przez 2 godziny aż będziecie mieć pewność, że jest idealnie miękkie. Do podania polecam jęczmienną kaszą, którą można polać sosem z duszenia mięsa
Milion Smakówodrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy mięso 15 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem
Gotowanie moimi oczamiBitki z szynki w sosie cebulowym są smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym(...)ogniu około 30 minut. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wcześniej lekko obsmażone na patelni. Dodać również majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i dusić kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzić mięso, jeśli jest już miękkie, to odkryć garnek i redukować płyn do postaci nam odpowiadającego sosu, przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą. Podawać
Kuchcik gotujecebulę, posiekany drobno czosnek i pokrojoną białą część pora. Posypać solą i pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Następnie podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu(...)mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości. Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać koperkiem lub natką. Smacznego
Walijskie Pichceniejest (jakkolwiek rozumieć pojęcie "drogie"... ). Po walce serca z rozumem decyzja zapadła. Dziś udziec wołowy . Wołowina w winnym sosie Jedyne czego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól(...)garnka czy jakiegokolwiek innego naczynia, do którego mięso przywiera (dolewając zimny płyn - tutaj wino - wszystko ładnie odejdzie z patelni i utworzy część sosu). Więc rumienimy mięso z każdej strony , po czym dolewamy lampkę wina, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Proces duszenia potrwa min. godzinę więc od czasu do czasu można podlać mięso bulionem wołowym (uwaga aby nie przesolić sosu
Right Behind The Kitchenmięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa. Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut. Krok 3 Doprawiamy całość papryką i tymiankiem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż woda nieco odparuje i utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy
Kuchnia Bazylii