mięso duszone - 8529 przepisów (strona:3/569)

Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 141

Szynka duszona w cydrze jest wyjątkowo smaczna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości) cebula łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól(...)rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki

R'n'G Kitchen
Duszona wołowina z dynią 215

ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić na ok. 45 minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal zawsze skończy się daniem w postaci wołowiny w średnio zachęcającej dla oka i podniebienia papce dyniowo-ziemniaczanej. Duszona wołowina z dynią 2015-11-15 21:26:30 Kolorowa, aromatyczna(...)solid #cfcfcf;} #gallery-162 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i wołowina Wołowinę i cebulę najpierw podsmażamy Następnie dodajemy bulion, pomidory i przyprawy Dusimy, w międzyczasie dodając dynię i ziemniaki Duszona wołowina z dynią Post Duszona wołowina z dynią pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Pulled beef 113

Pulled beef czyli szarpana wołowina to długo duszone mięso z dodatkami, które następnie pod wpływam rozrywania(...)dzieli się na włókna. Jest to świetny dodatek do kanapek, burgerów a ostatnio jadłam nawet cudownie przyrządzą pulled beef z plackami kukurydzianymi. Cała tajemnica udanego dania tkwi w długim duszeniu mięsa i odpowiednich przyprawach. W następnych wpisach przygotuję dwa Was dwie propozycje podania tego pulled beef dlatego już teraz biegnijcie do sklepu po kawałek przepysznej wołowiny i nastawiajcie piekarnik. Składniki

Mango Papaja
POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA 203

rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy. Przelewamy do duszonego mięsa. Dusimy

Walijskie Pichcenie
Schab w sosie koperkowym 155

Pyszne, aromatyczne i miękkie kawałki schabu otulone sosem kremowo-koperkowym. Po za tym poniższe danie idealnie komponuje się z serkiem naturalnym. Pycha! Warto dodać, że duszone mięso jest naprawdę pyszne, ponieważ podczas jedzenia  rozpływa się w ustach. Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 5 kawałków schabu bez kości 1 cebula 100 g serka kremowego naturalnego(...)Rozgrzać garnek wraz z niewielką ilością oleju. Mięso obtoczyć w mące i przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie do tego samego garnka wlać wodę (tyle, aby przykryła mięso). Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. W międzyczasie śmietanę wymieszać z serkiem kremowym Apetina oraz posiekanym koperkiem, a następnie powoli dodawać do niej wywar w garnka. Przygotowaną zawiesinę

Ugotować
Bitki wołowe 120

Bitki wołowe-smak kuchni staropolskiej, szlacheckiej, myśliwskiej. Są to rozbite plastry mięsa, duszonego w sosie własnym, najczęściej podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek.Nawet nasz Adam Mickiewicz dwukrotnie wspominał o bitkach wołowych w swoim dziele "Pan Tadeusz" Wołowinę trzeba wybrać młodą i soczystą. Bitki muszą być mięciutkie i niewysuszone-to cały sekret. SKŁADNIKI: 4 plastry wołowiny o grubości(...)dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Na patelnię po smażonym mięsie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, podsmażamy dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami

Kopystką po garach
Spaghetti 155

Całość dusimy do momentu rozpuszczenia sera. Pomidory z puszki dodajemy do mięsa i sera, dusimy dalej doprawiając solą i pieprzem. Czosnek posiekać drobno lub przez praskę przepuścić,dodać do mięsa. Dusimy koło 40 minut. Krok 2 Gotujemy makaron w osolonej wodzie, przepłukujemy wodą i nakładamy na talerze. Gotowy farsz nakładamy na makaron, posypujemy parmezanem i podajemy na gorąco

Różowa kuchnia
Kurczak z patelni (z parmezanem) 174

wrzucamy na patelnię obrane z osłonek ząbki czosnku i od razu zmniejszamy nieco płomień. Smażymy razem około 3-4 minuty, po czym wlewamy wino. Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Jeśli po tym czasie mięso jest miękkie, dodajemy na patelnię pozostałe masło i mieszamy z powstałym sosem. Na sam koniec mięso posypujemy tartym(...)postępowałam zgodnie z przepisem. Kolejnymi razami odpuściłam już sobie dodatek masła na sam koniec. Tak więc przedostatnie zdanie przepisu można potraktować jako „opcjonalne”;) Mięso obsmażałam na dobrze rozgrzanej patelni, a potem dusiłam już na średnim ogniu. Wino jakiego użyłam do mięsa to Tokaji Furmint

Smaki Na Talerzu
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 289

Szarpana wołowina to mięso duszone w niskiej temperaturze w sosie własnym.  Mięso rozpływa się w ustach , jest tak kruche i delikatne że czas oczekiwania na nie nie robi żadnego wrażenia. Typowe dla kuchni meksykańskiej ale nie tylko ... Wołowina nie może być chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej

Pasje Jolki
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8785

Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki(...)cebula stanie się złota przekładamy ją do zrazów, podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny , pieczeniowy sos. Jest pyszny. Tym sposobem właśnie przygotowałam zrazy wołowe zawijane na nasz świąteczny stół, do nich podałam kulki z ziemniaków z koperkiem i buraczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wieprzowy 174

strony. Mięso stopniowo podlewamy wod ą  lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Rozgrzewający i sycący kociołek mięsno-warzywny 141

około 8 minut mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonego mięsa wlać dwie szklanki wody, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, po czym dusić pod pokrywką. Fasolkę szparagową przekroić na pół. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do duszonego mięsa dodać fasolkę szparagową i nadal dusić, aż mięso zacznie

Passions hobbies life
Aromatyczny gulasz . 148

pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki  . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu(...)przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimymięso będzie miękkie . W około 1 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Stek wołowy w sosie z kluskami śląskimi . 130

pokrojona w piórka cebulę.  Dusimy około 20 minut , następnie dodajemy wszystkie przyprawy  i podlewamy 2 szklankami wody . Dusimymięso zmięknie . Z wywaru który utworzy się podczas duszenia mięsa robimy sos , dolewamy jeszcze szklankę wody i 1/2 szklanki rozrabiamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej , energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Ziemniaki przekładamy na stolnice robiąc

Sama słodycz i szczypta chili
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 209

dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym przepisem danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest(...)sucho głęboką patelnię (najlepiej wok) i wkładamy do niej mięso wraz z całą marynatą. Podsmażamy intensywnie przez 3-4 minuty, często mieszając. Patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Mięso dusimy powoli do miękkości – zwykle przez ok. 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie (ok. 5mm) paski. Marchewki obieramy, dzielimy w poprzek

Kulinarna Pokusa