Biłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :( Cóż raz się
ClauditteMissCookingkiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka z wrzątkiem do zlewu. źródło zdjęcia Kiedy dusimy mięso w tym garnku , można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować je na parze . Nabiorą wtedy wspaniałego smaku i zapachu, a my oszczędzamy czas, gdyż wykorzystujemy jedno(...)szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także
Codzienna kuchnia niecodziennawięc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie
Smaczna PyzaGołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień . Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną
Delicious Titbitsobieramy, cebulę kroimy w grube piórka, a marchewkę w plastry, wrzucamy do misy z mięsem. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino. Zamykamy pokrywę, ustawiamy urządzenie na program duszenie mięsa. Pamiętamy, aby zawór wypuszczania powietrza był zamknięty. Mięso dusimy przez 50 minut (tyle trwa u mnie długi program duszenia mięsa). Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze(...)twarde, włączamy maszynę ponownie na 30 minut. W kubku mieszamy mąkę, śmietanę i 2-3 łyżki zimnej wody. Gotowe mięso wyjmujemy na deskę lub talerz. Sos powstały w czasie duszenia przelewamy do garnuszka, ustawiamy go na kuchence na średnim ogniu, wlewamy do niego mąkę ze śmietaną, cały czas
Kulinarne przygody Gatityniego głębię aromatu pomidorów. Po podsmażeniu dodać do mięsa. Nie chcesz podsmażać- dodaj od razu. Przykryć garnek pokrywką, ustawić na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i tak dusić mięso przez ok. 1 godziny lub dłużej do czasu aż mięso będzie mięciutkie. W trakcie duszenia uzupełniać mięso w razie potrzeby wodą. Od nas zależy ile uzyskamy sosu, a sos jest(...)naprawdę pyszny :) Mniej więcej na ok. 20 min przed końcem duszenia mięsa obrać ziemniaki i pokroić je w spore podłużne kawałki. Podobnie marchewkę: przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę rozmarynu. Ma intensywny aromat wiec uważać z ilością. Drugą połowę postanowiłam usmażyć na chrupko na patelni
Sztuka gotowania w/g Samirypozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz(...)skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz
w mojej kuchnimięso przez około 5 minut tak żeby zbielało . Następnie mięso przekładam do garnka, dodaję 100 ml wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie gdy duszę mięso na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem i papryczką chili przez około 5 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę czerwoną i żółtą i smażę całość około 5 minut. Podsmażone(...)składniki na patelni przekładam do garnka z duszącym się mięsem i nadal duszę. Po 20 minutach duszenia mięsa do garnka dodaję pozostałe składniki gulaszu: cukinię, bakłażan, pomidory, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i duszę całość pod przykryciem na małym ogniu do miękkości składników ( w moim przypadku około 30 minut). Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
Uwaga Babcia Gotujekukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 małe listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 1 litra wody Link do filmu z przygotowania(...)przyprawy do duszenia : paprykę słodką , oregano , tymianek , kminek , listki laurowe , ziele angielskie . Mieszam , garnek stawiam na gazie i dusze na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut . Gdy mięso się dusi na patelni z rozgrzanym olejem smażę pieczarki , cebulę , czosnek przez 15 minut . Następnie dodaję do duszącego się mięsa , mieszam i nadal duszę . Po 30 minutach duszenia się mięsa
Uwaga Babcia Gotujedolewaniu wody, aby cały czas mięso miało się w czym dusić i nie było wiórowate. Mięso serwujemy na pieczonej cebuli z jabłkiem lub też kroimy i na pokrojone mięso wykładamy pieczoną cebulę. Do przyprawienia mięsa używamy ulubionych przypraw. Jeśli macie jakieś inne, po prostu je dodajcie Drukuj Duszony schab z pieczoną cebulką Składniki ok. 1 kg schabu(...)wody, przykrywamy i dusimy. Czas duszenia zależy od wielkości mięsa - ok 1,5 h W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Cebulę kroimy, wrzucamy na blachę. Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do cebuli. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w szesnastki. Całość posypujemy przyprawami i mieszamy. Pieczemy ok 30 min lub do miękkości jabłek i cebuli. Mięso kładziemy na pieczonej cebuli
Mieszam w Garnkukostkę pomidory, doprawiamy przyprawą/solą i pieprzem, po czym dusimy całość do miękkości mięsa. Jeśli pomidory nie stworzyły wystarczającej ilości płynu, można delikatnie podlać danie wodą. Pod koniec duszenia mięsa (w trakcie można również podlewać wodą, jeśli sporo jej odparuje) dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i ponownie wszystko razem dusimy. W czasie, gdy mięso dochodzi, przygotowujemy placki. Ziemniaki trzemy(...)koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką do skutku. Przed
Kuchenna Kontrrewolucyamediolańsku podaje się z gremolatą, czyli specjalnym sosem na bazie natki pietruszki, czosnku i skrótki cytryny. Goleń wołową po mediolańsku czy ossobuco alla milanese przygotowuje się przez obsmażenie mięsa, następnie duszenie go w białym winie, czosnku, pomidorach, z dodatkiem marchwi i selera naciowego. Tak przygotowane mięso jest niezwykle miękkie, delikatne i lekkie. Goleń wołową po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese(...)zabarwionego szafranem – na nim rozkłada się wyjęty z kości szpik (dla pasjonatów smaku). Można też podać ją np. z kaszą owsianą polaną fantastycznym sosem, który powstaje w czasie duszenia mięsa. Tak przygotowana wołowina jest niezwykle delikatna, soczysta i aromatyczna. Możecie ją przygotować przy pomocy produktów marki #Ambition, które już teraz możecie kupić z rabatem 10% w sklepie Dajar
Pociąg Do Kuchnikotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie 0,9-1 kg łopatki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku namoczona w mleku czerstwa bułka jajko przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka(...)przyprawy do mięsa duszonego (lub inna do mięsa) sól bułka tarta olej łyżka mąki do zagęszczenia sosu łyżka słodkiej śmietany do zup i sosów Mięso mielimy na grubych oczkach. Do mięsa dodajemy cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do mięsa duszonego, tymianek, cząber, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego
Rozpustne gotowaniejednak postanowiłam tą zasadę złamać i tak właśnie powstał mój autorski przepis na szynkę duszoną w owocach aronii. Tak przygotowane mięso ma genialny smak i wygląd. Podczas duszenia mięso na zewnątrz nabiera cudownego koloru, w środku zaś pozostaje jasne. Zwolennikom mięs z owocami na pewno przypadnie do gustu i włączą przepis na stałe do swojego jesiennego menu. Przepis(...)owoce zaczną „pykać” (pękać), dodaj rozmaryn i wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się gęsty i zawiesisty. Podawaj
Garniec Magalie