mięso duszone - 8529 przepisów (strona:4/569)

Policzki wołowe duszone w czerwonym winie 158

poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche. Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach? Na talerzu doskonale komponuje się z kaszą

Milion Smaków
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 256

ząbków czosnku. Nakryć arkuszem folii aluminiowej lub pokrywką naczynia, pozostawiając szczeliny dla parującej z mięsa wody. Udusić w temperaturze 170-180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Podczas duszenia obracać delikatnie mięso. Podczas opiekania powstanie niezbyt ciemny sos, ale bardzo aromatyczny. Po wyjęciu mięsa sos z cebulą i czosnkiem można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ WOŁOWY - BAZA 198

mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu już ich ma dawno(...)odrobinę ( ok 1/2 łyżeczki) oleju rzepakowaego. Wrzucam Mięso. Snażę na małym ogniu ok 5 minut.  Do usmażonego Mięsa wlewam zimną wodę. Duszę ok 20-25 min aż mięso będzie miękkkie. Duszę na małym ogniu. Do mięsa dodaję Koncentrat Pomidorowy.  Duszę kolejne 10 minut. Dodaję Mieszankę Chińską.  Duszę jeszcze ok 3-4 minut. Warzywa muszą być chrupiące

Gotowanie Patki
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 215

też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to, że gdy za oknem jest już ciemno, ja sobie siedzę pod kocem, a wspaniały zapach duszonego mięsa rozchodzi się po mieszkaniu na długo przed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych(...)minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze

Tajskie smaki
Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem 182

Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w  smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą(...)wody, ale tak, aby, przykryła wszystkie składniki. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie mięciutkie. Czas zależy od jakości mięsa. Ja ostatnio dusiłam 80 minut. W trakcie duszenia należy spróbować powstały sos i jeśli zachodzi potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Smak mojego domu
Duszona cielęcina z warzywami 115

Duszone mięsa są zdrowsze, bardziej soczyste i pełniejsze aromatu niż gotowane, pieczone czy smażone. Cielęcina do duszenia nadaje się idealnie - miękkie i delikatne mięso, które podczas duszenia przejdzie smakiem warzyw i ziół i nie straci swoich wartości odżywczych. W związku z tym, że młode mięso ma bardzo mało tłuszczu a za to sporo tkanki łącznej zdecydowanie lepiej je piec

Milion Smaków
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 202

ładny rumiany kolor), rozpoczynamy duszenie, czyli podlewamy nasze mięso gorącą wodą (ok.1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym palniku. Co jakiś czas sprawdzamy i dolewamy wyparowaną ilość płynów. Mięso dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy

Smaczne Zdrowe
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 274

chłodne miejsce. Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy(...)rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy gotowaną kaszą

Wanilia i Kardamon
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 199

dzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki(...)kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram  i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny. 2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam i duszę jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 235

czosnkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i dusić prawie do miękkości - około 40-60 minut. Pod koniec duszenia dodać pozostałe 2 ząbki czosnku, posiekane drobno. Mięso posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosu w zasadzie nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż podczas duszenia cebula i czosnek rozpadną się. Po wyjęciu mięsa można pozostały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet pieczony z mięs różnych 198

pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody (tak żeby woda przykrywała mięso) i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Wątróbkę oczyszczamy z brzydkich rzeczy (żyłki, błony) i dorzucamy do mięsa. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy do garnka suchą bułkę żeby namiękła. Odcedzone mięso razem z bułką mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o małych oczkach

Marder&Marder Manufacture
Boeuf Strogonow (Stroganow) 173

się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki(...)ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji zamroziłam (bez zagęszczania sosu

Posadzone i zjedzone
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 204

kładziemy partiami plastry karkówki. Obsmażamy z każdej strony po ok. 2-3 minuty (do lekkiego zbrązowienia). Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. Karkówkę dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Może to potrwać ok. 1,5-2 godziny. Pod koniec wyjmujemy plastry karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy(...)najbardziej możecie jej użyć – ja tak zrobiłam :)]. Ugotowane marchewki przekładamy na talerze, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Dokładamy po kawałku karkówki oraz kluski, które polewamy sosem z duszenia mięsa. Smacznego

MyCookBook.pl
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 163

dodać zamarynowane mięso i zalać 1/2 szkl. gorącej wody. Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu całość należy przemieszać i ewentualnie dolać więcej wody. Duszenie mięsa zajmie minimum 1 godzinę. Gdy mięso zmięknie do gulaszu dodać posiekane grzyby, wymieszać i dusić dalej na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po dodaniu grzybów gulasz należy często

Ze smakiem bez glutenu