podsmaż na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem w garnku pod przykryciem. Wątróbkę na razie zostaw na boku , przyda się później. Cebula i mięso powinny puścić „soki” i dusić(...)się we własnym sosie, jednak jeśli jest go za mało (powinno być co najmniej 3 cm od dna garnka), możesz dolać trochę bulionu warzywnego albo wody (nie za dużo). Duś mięso pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż do miękkości. Jeśli lubisz te smaki, to dodatkowo na samym początku możesz dodać ziele angielskie i liść
PaleoSMAKkosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników. Na tarce zetrzeć skórkę z limonki, następnie wycisnąć z niej sok. Dodać tylko sok wyciśnięty z limonki oraz wszystkie przyprawy - oprócz kurkumy! Zalać odrobiną wody i dusić całość(...)miękkości mięsa. W tym czasie pokroić cukinię (ze skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk). Dodać cukinię przy końcu duszenia mięsa - powinna być al dente. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy. Podawać z ryżem, posypane skórką startą z limonki oraz z pędami fasoli mung (stanowi
Garniec Magalieoryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe. Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek. Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej(...)oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia. Na koniec dorzucić ogórki pokrojone w paseczki
Walijskie Pichceniedusić około 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu. Do mięsa dodać cebulę, dusić dalej pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić aż mięso będzie miękkie. Podałam z kaszą orkiszowa i szpinakiem. zastawa
królestwo garówBaranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone mięso z przyprawami, suszonymi owocami, miodem i ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne
Codzienne GotowanieCebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy
Aga w kuchniWarzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min. Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet
W kuchennym oknie EwyRyż z warzywami i mięsem. Składniki: ryż naturalny Kupiec pomidor papryka natka pietruszki duszone mięso Zaczynam od pokrojenia i podsmażenia mięsa. Następnie dodaję sól, pieprz, majeranek, dolewam wody i duszę do miękkości. Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu. Przestudzony ryż mieszam z pokrojonymi warzywami i mięsem
prawdziwe jedzenieSchab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki(...)przesmażamy schab z obu stron na rumiano. Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek. Pomidory dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy
Pyry na Gazszklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyzwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladę z każdej strony, dorzucamy posiekaną cebulkę i dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką
Przysmaki Karolkiwszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli, czosnek. Przełożyć do mięsa. Wlać bulion, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać owoce. Dusić aż mięso będzie miękkie. Bitki wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać dwie
królestwo garówKolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych 4 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 300 g pomidorów papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 2 czubate łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku sól pieprz kilka łyżek oleju lub oliwy(...)cebulę razem mieszamy. Do cebuli dodajemy pomidory, paprykę słodką, majeranek i lubczyk. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. W takim pomidorowo - cebulowym sosie będziemy dusili mięso. Mięso układamy pod cebulą z pomidorami. Dolewamy 1/4 - 1/2 szklanki wody, tak, aby kotlety były przykryte sosem. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 30 - 40 minut
Smak mojego domuziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy. Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem. Oddzielamy
W kuchennym oknie Ewyprowansalskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso przesmażyć, przełożyć do garnka. Zalać pomidorami, dobrze doprawić i dusić około 30 minut, do miękkości mięsa. Warzywa pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić aż będę miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Dodać oliwki. Całość spróbować, ewentualnie doprawić świeżymi ziołami. Podawać na ciepło, ale i na zimno smakuje idealnie z pieczywem
Magiczne Życie Marty