mięso duszone - 8529 przepisów (strona:12/569)

Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną 149

pokrojony na plasterki czosnek. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Mąkę rozprowadzamy starannie w zimnej wodzie, wlewamy do mięsa. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą jęczmienną wymieszaną z posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Quesadille pomidorowe z indykiem. Meksykańska kolacja - ciepła i po polsku. 265

sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości - nie zasmażając. Dodajemy zioła do mięsa, sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z chili. Dusimy chwilę. Paprykę kroimy w kostkę. Obsmażamy. Dusimy z mięsem

Kuchnia po mojemu
Placek po węgiersku 200

złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso i cebula będą podsmażone na złoty kolor zalać wrzątkiem. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda

dom-agi.pl
Żeberka z warzywami i pęczakiem 267

się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie wyrafinowany, a powstałe(...)dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że opłukaną w zimnej wodzie kaszę wrzucamy do wrzącej osolonej wody w ilości dwukrotnie

Kulinarna Pokusa
Kurczak a'la królik 207

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś u mnie na obiad kurczak a'la królik duszony w śmietanie z tymiankiem i rozmarynem. Mięso wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka Spora garść tymianku oraz rozmarynu Sól, pieprz do smaku Czosnek świeży lub granulowany Mąka(...)posiekane 2 spore cebule, dorzucając 4-5 liści laurowych oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula się zeszkli podlać ciepłą wodą (około ¾ szklanki), ewentualnie doprawić i podlać tym mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietanką 30-36% i obficie posypać zieleniną koperkiem lub natką pietruszki. Mięso wychodzi bardzo smaczne aromatyczne i delikatne

W garach u Gosi
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 456

podałam orientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi. Formę przykryć pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia.  Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty

Codzienna kuchnia niecodzienna
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 276

przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza gryczana 3 woreczki woda 1 szkl. ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku mąka 1 łyżka + woda(...)olej do smażenia ~~METODA~~ Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu.  Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej

Kuchnia Paulettes
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 246

farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa mielonego -1 duży ząbek czosnku -troszkę oleju  -wegeta oraz pieprz do smaku DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano  Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy.  Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.  następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy.  Można spróbować

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak duszony z cukinią i cebulą 187

pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję

Pasja Smaku
Schab po prowansalsku 197

Schab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu(...)godziny*. Sos powinien lekko się zredukować. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Sos posmakować i ewentualnie doprawić.  *mięso musi być miękkie i delikatnie odchodzić od widelca; ewentualnie przedłużyć czas duszenia, aż do uzyskania pożądanej miękkości schabu

Ugotować
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 241

łyżki smalcu, powinien pokrywać patelnię cienką warstwą i na średnim ogniu obsmażamy mięso, po kilka różnych rodzajów na raz, do lekkiego zrumienienia. Pilnujcie, żeby mięso nie puściło wody i nie zaczęło się dusić – ma się szybko zamknąć i leciutko podsmażyć, a nie dusić. Nie wrzucajcie za dużo na raz na patelnię, nie róbcie na niej tłoku. Smażymy i zamykamy(...)drugi dzień wykrawamy boki z formy, na wszelki wypadek, żeby nic się nie odłamało , a formę obracamy nad deską i wyklepujemy pasztet ze środka. Jest naprawdę idealny – podsmażenie i duszenie mięsa zachowuje całą jego soczystość . Używamy też płynu-galaretki i tłuszczu pozostałego z gotowania – to sam skondensowany smak . Pasztet jest miękki ale zwarty, lekki , da się kroić w plastry

Karo in the Kitchen
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 203

Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami

Tagebuch po polsku
Żeberka z grzybami i ziemniakami jako danie jednogarnkowe. 200

przyprawy i grzyby i dusimy aż do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Ziemniaki obieramy i na patelni na większym ogniu przyrumieniamy je lekko ze wszystkich stron. Pod koniec duszenia mięsa dodajemy do sosu ziemniaki i dusimy jeszcze ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Zalecam zostawi jeszcze na 10 min potrawę pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Bigos z młodej kapusty z koperkiem 197

najczęściej wykorzystuję kapustę własnoręcznie wyhodowaną;) przez moją teściową;))) Bigos z kapusty można przygotować na kilka sposobów. Może być ze świeżej lub kiszonej kapusty. Może być z mięsem lub bez mięsa.  Ja zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki:  1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)marchewką, wlewamy wodę tyle, aby zakryła kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, dodaje listki i ziele. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na patelni przez cały czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego

Życie zaczyna się w kuchni
Polędwiczki w sosie kurkowym 168

Polędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej  3-4 łyżki śmietany(...)roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę w takiej ilości żeby tylko przykryła mięso, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola, podajemy z kluskami śląskimi

Bajeczna Kuchnia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję