mięso duszone - 8529 przepisów (strona:12/569)

Wieprzowina w sosie kawowym po turecku 163

Kuchnia turecka jest bardzo urozmaicona i bogata w smaki. Turcja od stuleci słynie z wyśmienitej kawy, wykorzystywanej zarówno jako napitek, jak i do podnoszenia walorów smakowych duszonego mięsa. Jako iż kawę uwielbiam w każdej postaci, postanowiłam zrobić ukłon w stronę tureckiej kuchni i przygotować ich tradycyjną przekąskę: kawałki wieprzowiny duszone w cebuli, czosnku i kawie (u mnie(...)maggi - sól i pieprz Przygotowanie: W wysokiej patelni rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso. Cebule pokroić bardzo drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa i podlać połową szklanki wody, następnie dusić przez parę minut, aż cebula zrobi się szklista. Następnie podlać kawą i dusić na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem

W poszukiwaniu inspiracji
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 297

pietruszki Sos: cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Mięso pokroić w kostkę 2cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem(...)minut, aż mięso będzie miękkie. W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Grzyby dodać do mięsa, dusić razem 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną oraz pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę wlać do mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut. Placki: ziemniaki

Obiad gotowy
Perliczka w warzywach i śmietanie 189

już kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany(...)także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego

Kulinarna Pokusa
Roladki schabowe mięsnym farszem 507

pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe olej do smażenia 1 bulionetka do mięsa duszonego 2 łyżki mąki pszennej Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą(...)środku ułożyć po łyżce farszy zwinąć roladki. Związać nicią lub spiąć wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzać olej, mocno przyrumienić roladki z każdej strony. Zalać mięso 1/2 l gorącej wody. Dodać bulionetkę i zioła. Dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie wyjąć roladki i usunąć sznurek. Mąkę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody i nadal gotując sos wlewać stopniowo

Smakołyki Asi
Karkówka i piwo. 226

mięsa. Osobiście nie często przyrządzam takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami nawet ja się skuszę. Choć co raz częściej potrafię obyć się bez tego typu dań. Ale dziś dla odmiany będzie wieprzowina, a dokładniej karkówka. Do niej ciemne piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla? Karkówka duszona w piwie składniki 1 kg karkówki(...)cebulą podlewamy piwem i odrobiną wody. Dusimy je do miękkości, a w razie potrzeby podlewamy wodą. Lepiej dolewać po trochu wody i uzupełniać płyn w razie potrzeby. Mi duszenie mięsa zajęło około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy tymianek i doprawiamy pieprzem. W razie konieczności, jeśli sos z duszenia będzie zbyt gęsty możemy zaciągnąć go mąką

Przysmaki Karolki
Królik duszony wg Aleex 166

urodziny. Wybrałam królika, którego robiłam już jakiś czas temu i bardzo nam smakował. Od wielu, wielu lat nie kupowałam tego rodzaju mięsa. Dopiero niedawno się odważyłam i okazało się, że była to naprawdę dobra decyzja. A królik duszony jest wyśmienity. Polecam. Składniki: • tusza królika • sos sojowy (1- 2 łyżki) • olej • pieprz , papryka słodka, czosnek granulowany, sól • 4 ząbki czosnku(...)dolać kilka łyżek wody i płyn pozostały z marynaty. Zagotować. 7. Ułożone w rondlu kawałki królika zalać wodą z przyprawami. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę. 8. Rondel przykryć i dusić mięso do miękkości, odchylając pokrywkę, aby odparował płyn. W połowie duszenia przełożyć porcje królika na drugą stronę. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Wieprzowina w cebuli. 133

będzie pysznie :-) Składniki na wieprzowinę w cebuli 0,8 kg wieprzowiny (łopatki, karczku, szynki, chudego gulaszowego) 0,4 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka mąki olej      Mięsko kroimy na dość(...)wieprzowina już się nam ładnie zarumieni z obu stron dokładamy cebulki, a gdy one się zeszklą wrzucamy czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy (oprócz koperku) wlewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po co najmniej godzinie sprawdzamy, czy mięsko jest już ugotowane i ewentualnie doprawiamy. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę w wlewamy

Rozpustne gotowanie
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 145

sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne(...)kostkę (lub cienkie paski), dodać do cebuli z pieczarkami i chwilę obsmażyć, aż mięso zmieni kolor. Wlać wodę oraz wrzucić listek wraz zielem i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już idealnie miękkie, dodać koncentrat oraz doprawić przyprawami i chwilę całość podsmażyć. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz wołowy z fasolką szparagową 122

pokrojone pomidory, dusiłem razem ok. 5 minut. Po tym czasie dodałem fasolkę, całość posoliłem ( jeśli pomidory nie puściły zbyt dużo soku można wtedy podlać odrobiną wody). Rondel przykryłem, mięso dusiłem do czasu, aż było zupełnie miękkie. Podałem z kaszą bulgur

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną 120

pokrojony na plasterki czosnek. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Mąkę rozprowadzamy starannie w zimnej wodzie, wlewamy do mięsa. Dusimy, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą jęczmienną wymieszaną z posiekaną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Quesadille pomidorowe z indykiem. Meksykańska kolacja - ciepła i po polsku. 232

sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości - nie zasmażając. Dodajemy zioła do mięsa, sól i pieprz do smaku. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z chili. Dusimy chwilę. Paprykę kroimy w kostkę. Obsmażamy. Dusimy z mięsem

Kuchnia po mojemu
Placek po węgiersku 178

złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso i cebula będą podsmażone na złoty kolor zalać wrzątkiem. Pokroić w kostkę paprykę i dodać do mięsa. Dusić wszystko do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda

dom-agi.pl
Żeberka z warzywami i pęczakiem 230

się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie wyrafinowany, a powstałe(...)dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że opłukaną w zimnej wodzie kaszę wrzucamy do wrzącej osolonej wody w ilości dwukrotnie

Kulinarna Pokusa
Gulasz z szynki wieprzowej 165

majeranek, suszony czosnek szklanka bulionu (albo szklanka wody + łyżeczka vegety natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i duś mięso pokrojone w kostkę, oczyszczone i osuszone. Po kilku minutach dodaj szklankę bulionu albo szklankę wody wymieszaną z łyżeczką vegetą, liście laurowe, ziele, wymieszaj. Obraną cebulę przekrój na pół(...)siekaj cienko w talarki półksiężyce. Zeszklij w małym rondelku na oleju, przypraw majerankiem i obiema rodzajami suszonych papryk, czosnkiem, następnie dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości mięsa. Podawaj z ziemniakami, surówką, ogórkami konserwowymi lub ulubioną kaszą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kurczak a'la królik 174

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś u mnie na obiad kurczak a'la królik duszony w śmietanie z tymiankiem i rozmarynem. Mięso wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka Spora garść tymianku oraz rozmarynu Sól, pieprz do smaku Czosnek świeży lub granulowany Mąka(...)posiekane 2 spore cebule, dorzucając 4-5 liści laurowych oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula się zeszkli podlać ciepłą wodą (około ¾ szklanki), ewentualnie doprawić i podlać tym mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietanką 30-36% i obficie posypać zieleniną koperkiem lub natką pietruszki. Mięso wychodzi bardzo smaczne aromatyczne i delikatne

W garach u Gosi