mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:910/1172)

Zapiekanki z salami i rukolą 154

Dzień dobry :-) Zapiekanki każdy lubi, mam taką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki

kruche babeczki
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 242

Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub

wyzwania kuchenne
Poprawiające nastrój ciastka na patyku, czyli cake pops 114

Ostatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam

Pełny talerz
Penne rigate z krewetkami w oliwie 172

Danie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i

Apetyczna babeczka
1542. Quiche jajeczny 200

Quiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta

Moje domowe kucharzenie
Poutine serowy z kurczakiem 145

potrawami podawanymi w restauracji Pittu Pittu postanowiłam stworzyć własną wersję tego dania, i choć niewiele ma ono wspólnego z jego kanadyjskim pierwowzorem, to jest pyszne i sycące. Frytki są pieczone, a sosu serowego dodajemy naprawdę niewiele, gdyż jest zrobiony z wyrazistego cheddara, można zatem zajadać bez nadmiernych wyrzutów sumienia. Bazą dania są frytki, możecie przyrządzić je smażąc(...)słodką papryką. Ja pozostawiłam go jednak w czystej postaci, gdyż kocham cheddar i jego pikantną nutę. Do dania dodałam prosto przyrządzonego kurczaka. Możecie użyć ulubionych przypraw czy rodzaju mięsa. Nie ograniczajcie się.  😉 Kurczak: 700g udek z kurczaka bez kości i skóry 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Udka oczyszczamy z błonek i tłuszczu

Cooking Monster
Dieta przyspieszająca metabolizm - Tygodniowy jadłospis 201

ociężali, a waga bardzo powoli wracała do "normalności". Postanowiłam trochę sobie pomóc i podkręcić metabolizm, zresztą autorka diety Haylie Pomroy twierdzi, że matabolizm jest jak ogień, trzeba dorzucać do pieca, żeby hulał. Skorzystałam z opcji powtórka - przypominacz, w której nie powtarzamy całego cyklu 28 dniowej diety, a tylko 1 tydzień. Dietę przeprowadziłam bardzo sumiennie, poza jednym wyjątkiem - nie odstawiłam kawy(...)byłoby to duże łatwiejsze. Niestety nie mam porównania, bo po raz drugi dietę przeprowadzamy w środku zimy. Trudność sprawiało mi przejedzenie ogromnych ilości białka, ponieważ normalnie nie jemy codziennie mięsa. Przez ostatni tydzień publikowałam posty z przepisami dań jakie przygotowałam podczas diety, a dziś prezentuję cały tygodniowy jadłospis. Mam nadzieję, że kogoś może zainspiruję i zmotywuję do działania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 301

obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż ugotować na sypko weźcie(...)zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego 2 duże ząbki

Karo in the Kitchen
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 210

odgrywają ziemniaki (zwane pyrami lub kartoflami). Osobiście uwielbiam potrawy przygotowane na ich bazie! Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem. Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem. Pyry(...)drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia się potrawy. Kiedy ziemniaki się pieką przygotować

Trufelkowo
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 198

papierowym ręcznikiem, mocno solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy kurczaka na średnim ogniu po 7-9 minut z obu stron, do zamknięcia i zrumienienia mięsa. Kurczaka zdejmujemy z patelni, tłuszcz na niej zostawiamy. Dodajmy do niego jedną łyżkę smalcu. Obieramy ziemniaki – jak najdrobniejsze, moje są wielkości dużego jajka – i kroimy je wzdłuż na pół. Wrzucamy(...)zapiekania razem z całym płynem z patelni. Na wierzchu rozkładamy usmażone wcześniej ziemniaki i kurczaka. Całość dość szczelnie zamykamy folią aluminiową i wstawiamy na środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200⁰C przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy z wierzchu pokrywkę z folii, temperaturę pieczenia zmniejszamy do 180⁰C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Danie podajemy gorące. Jeśli

Karo in the Kitchen
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 157

włoskimi jak: obrusy w czerwoną kratkę na stolikach. Jest rustykalny i trochę surowy , który ociepla światło świec. Wystrój przypomina mi małą włoską knajpkę z winem i zapachem pizzy z pieca. D obrze pasuje do włoskiego klimatu. W środku lokalu znajduje się całkiem sporo stolików, ale na szczęście nie jest ich za dużo i nawet przy pełnym obłożeniu lokalu można(...)ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam

Projekty ze smakiem
Pad Thai z kurczakiem 147

Dziś zapraszam Was na jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej – Pad Thai (u mnie wersja z kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z

Słodkie okruszki
Tarta dyniowa (pumpkin pie) 144

Kolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta

kuchnia doski
Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem 100

Dzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za

Oryginalny smak
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 179

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne

Oryginalny smak
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 154

osób rezygnuje z tego rodzaju obróbki termicznej, traktując go jako ten najgorszy z najgorszych. Czy warto, biorąc pod uwagę że smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów przyrządzania mięs, ryb, warzyw, a nawet deserów? A co najważniejsze… czy ma to sens w dobie nowoczesnych technologii zapewniających efektywniejsze i zdrowsze przygotowywanie nawet tych smażonych dań? Aby to sprawdzić, od dłuższego(...)kuchenki oraz wielofunkcyjność. Moja patelnia jest duża (28 cm średnicy), ma wysokie brzegi, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do smażenia przysłowiowego kotleta, ale także duszenia, prażenia, zapiekania, a nawet pieczenia. Całość razem z uchwytem i pokrywą posiada właściwości żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie

Fitsweet.me
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 156

osób rezygnuje z tego rodzaju obróbki termicznej, traktując go jako ten najgorszy z najgorszych. Czy warto, biorąc pod uwagę że smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów przyrządzania mięs, ryb, warzyw, a nawet deserów? A co najważniejsze… czy ma to sens w dobie nowoczesnych technologii zapewniających efektywniejsze i zdrowsze przygotowywanie nawet tych smażonych dań? Aby to sprawdzić, od dłuższego(...)kuchenki oraz wielofunkcyjność. Moja patelnia jest duża (28 cm średnicy), ma wysokie brzegi, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do smażenia przysłowiowego kotleta, ale także duszenia, prażenia, zapiekania, a nawet pieczenia. Całość razem z uchwytem i pokrywą posiada właściwości żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie

Fitsweet.me
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 134

może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego. Składniki(...)wysypać bułką tartą  masę fasolową układać w foremce uciskając łyżką, na koniec uderzać foremką o blat, by masa ściśle się ułożyła. Górę pasztetu można ozdobić plastrami obranej gruszki piec w 200`C 45 minut. Gdy pasztet jest zrumieniony, a brzegi odstają od brzegów foremki pasztet jest gotowy. Studzić w foremce. Najlepiej kroić po nocy spędzonej w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna sałatka dobrze przyprawiona godna mistrza 152

Produkty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr

pichciszto
Perliczka nadziewana kaszą i marchewką 102

Perliczkę można nazwać rarytasem. Ma ciekawy smak inny niż kurczak. Ma też mniej tłuszczu od innego drobiu. Dlatego można powiedzieć że jest zdrowszym mięsem.Zrobiłam ją w połączeniu z kaszą j marchewką i boczkiem. Za sprawą boczku jest bardziej soczysta. Perliczkę nie podaję z ziemniakami bo podaję ją z farszem ze środka. 1 perliczka 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 marchewka(...)wierzchu obkładam perliczkę plastrami boczku i obwiązuję sznurkiem. Nogi także związuję razem. Perliczkę wkładam do brytfanny, wlewam dwie łyżki wody i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę  90 minut góra, dół. Podczas pieczenia podlewam perliczkę sokami które wytworzy. Przez godzinę piekę perliczkę pod przykryciem i zdejmuję pokrywę brytfanny i piekę jeszcze 30 minut

wesoła kuchnia
Naleśnikowa lasagne 161

podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę. Zagotowujemy całość ponownie i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz cukier, sól i pieprz(...)kolei znowu naleśniki, sos, ser.  Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 15 minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie

Cooking Monster
Ślimak francuski – sposób na śniadanie 269

Śniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem

MarcinChef
Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym 260

Duszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym Duszony kurczak , to zawsze najprostszy sposób na obiad . Nieskomplikowany w przygotowaniu , niezawodny w smaku , zawsze się udaje . Pasuje do makaronu

Ogrodnik w podróży
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 209

boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund(...)kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia , jak przestanie bulgotać , dodaję śmietanę wymieszaną z mąką

Ogrodnik w podróży
Grillowana cukinia zapiekana z fetą 179

Opcji przygotowania tej cukinii jest kilka. Możemy przyrządzić ją latem na grillu, zimą na grillu elektrycznym, w piekarniku, czy też jak ja na patelni grillowej i

Piekielna Kuchnia Pati
Jednoosobowa kolacja warzywna na ciepło w 10 minut 228

I znowu witam po długiej przerwie. Niestety choćbym chciała to wszystko sprzysięga się przeciw mojej kulinarnej pisaninie. Raz - czas się kurczy. Dwa - siły witalne osłabione jesienną

Kuchnia po mojemu
Frittata z jarmużem i pomidorami 128

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii

My Chcemy Jeść
Barszcz ukraiński 193

Barszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy(...)zalać ok. 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa. Na patelni rozgrzać klarowane masło

W SMAK