Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę(...)brzegi zawijamy do środka, tworząc łódeczki (mi pierwsza partia łódeczek lekko się „otworzyła”, należy dosyć mocno zlepić ciasto tuż przy farszu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczemy do zarumienienia). Przepis na ciasto wykorzystałam z tej strony
Smaki Na Talerzusię w nabiale. Ser poza brakiem laktozy jest świetnym źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek. Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz
Kuchnia w oparachmoje ulubione połączenie smaków. Lubię zapiekanki makaronowe również z tego względu, że nie wymagają od nas zbyt dużej ilości czasu, jak i umiejętności. Mogą być fajną alternatywą obiadu bez mięsa. Taki obiad możecie wykonać również wtedy kiedy w lodówce nie posiadacie zbyt wielu składników. Najważniejszy w zapiekance jest dobrej jakości makaron. Ja postawiłam na makaron MALMA, który produkowany jest(...)wraz z przyprawami i startym na tarce serem. W naczyniu wymieszaj ugotowany makaron, cukinię, pomidorki i suszone pomidory. Całość zalej sosem śmietanowym. Wierzch możesz dodatkowo obsypać parmezanem. Wstaw do pieca na 35 do 40 minut temperatura 180 do 190 stopni C. Grzanie połowa czasu bez termoobiegu, druga z termoobiegiem. Gotową zapiekankę posyp listkami bazylii. Gotowe smacznego! Życzę
SMYKWKUCHNITeraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na
Kuchnia w Słońcu Skąpanabrakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie. Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu(...)Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka. Pierogi układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiuKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak
sierotka maRysia w kuchninajwięcej o to krzyczą, też czasem "zgrzeszą"... No dobra, miałam już swoją buteleczkę bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu, a na końcu powstały one- gofry! Ziemniaczane, z tymi wszystkimi dodatkami, o których wspomnę na końcu były warte poświęcenia i zjedzenia śniadania(...)masę ziemniaczaną i smażymy gofry na złoty kolor. Swoje gofry podałam w wersji śniadaniowej, z bekonem, przyrumienionymi pieczarkami, jajkiem sadzonym oraz rukolą. Równie dobrze będą smakować jako dodatek do mięs, gulaszy czy smakowych dipów
Kuchnia w czekoladzieDawno nie piekłam pizzy, bo jak się już ją upiecze to można jeść, jeść....jeść, a przecież wiecie że u nas ostatnio dietetycznie. Biorąc pod uwagę kilka ostatnich słów pizza którą upiekłam była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli). Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej. Przejrzałam kilka nowych przepisów(...)mieć pizzę. Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik. Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki. Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem. Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze. Rozłóż na pizzy kawałki kurczaka. pieczarki z cebulą i kawałki mozzarelli . Upiecz pizzę
Gotuj Sam!Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić
Kuchnia MagdaLenyJuż siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i
My Chcemy JeśćKiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała
Pan i Pani Smith w kuchniSzybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie. Składniki: · mała kapusta włoska(...)strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i przykrywamy pokrywą bądź folią aluminiową. Pieczemy w 200 ° C ok. 20 - 35 min, aż kapusta będzie miękka. Można również przygotować je na dużej patelni z przykrywką, chodzi o to, żeby kapusta nam zmiękła a farsz był
Moniki SmakołykiKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!między innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę. Nic dziwnego, gdyż mięso miruny jest chude, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam(...)skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta
Z Kuchni Do Kuchnizachować, przyda się dalej. Pora umyć, pokroić w półplasterki i zblanszować przez chwilę na sitku w wodzie od gotowania brokuła. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Woda nadal będzie potrzebna. Do mięsa mielonego dołożyć korzeń brokuła, por, bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem(...)małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini łyżeczki . Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty. Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana
Grunt to przepis!spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki: cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte(...)sałatkę mieszając cząstki grejpfruta z cebulą, miętą i koperkiem. Polewamy melasą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Gotujemy duży garnek wody. Formę żaroodporną w której będziemy piec lasagne smarujemy olejem i sprawdzamy ile płatów lazanii będzie potrzebne na każdą z 3 warstw. Na moją formę potrzeba 6 płatów zachodzących na siebie, więc tyle kawałków będę podgotowywać
Ugotowane pozamiatanePyszna propozycja obiadowa. U mnie w zestawie do sznycla frytki i miks sałat z sosem vinegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z
Passions hobbies lifeTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie EwyPrzepis na cytrynowego kurczaka mignął mi przez ostatnie lata kilkakrotnie, ale jakoś zawsze wybierałam coś innego. Niedawno jednak padł pomysł, by w ramach Lubelskiego Kociołka przygotować
Pasja SmakuWymyśliłam sobie na obiad dynię faszerowaną. Zastanawiałam się, czym ją wypełnić, bo pomysłów miałam sporo…. Postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną, która została mi z wcześniejszego obiadu
UgotujmyTo.pl