Jesienią faszerowane pomidory są u nas dość często. Czasami zamieniamy pomidor na cukinię albo bakłażana, żeby urozmaicić obiady. Faszerujemy warzywa wszystkim: kaszą, ryżem, makaronem... mięsem albo warzywami. Staram się tak dobierać składniki aby każdy zjadł obiad. Nie wiem jak u Was ale u mnie jeden nie lubi papryki, a drugi nie zje niczego co ma w sobie ogórek lub marchewkę(...)Podsmażyć 3 minuty wszystko razem. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Mozarellę pokroić w cienkie plastry. Spód pomidora wyłożyć plastrem sera. Nafaszerować pomidora makaronem i przykryć go plasterkiem mozarella. Pomidory piec ok 20 minut w temp. 180 st C Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachDziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :) Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie(...)osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia PrezydentowejMoim zdaniem karkówka zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. A zapiekanka karkówka z cebulą w sosie pomarańczowo-śliwkowym to już majstersztyk! Soczysta, rozpływająca się w ustach
karmelowyPomysł na żeberka z "Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki
Swojskie jedzonkoLubicie ziemniaki? Młode smakują najlepiej:) Ja do przygotowania tego dania wykorzystałam właśnie młode/nowe ziemniaki. Zalewamy je mieszanką jajek i mleka i zapiekamy. Świetnie smakują z
Smaki Na TalerzuŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego
Moja Książka KucharskaW naszym domu dziś sporo bieganiny, bo są czyjeś...urodziny! Prawie w ostatniej chwili się człowiek dowiaduje...ale bez paniki, wszystko można przygotować. Nie musi być
Z Kuchni Do KuchniSoczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka
Pyry na GazJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaCzas na solidną porcję mięska. Golonkę zrobimy w warzywach. Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2
Maminek kulinarnyQuiche to pyszne danie, idealne na każdą okazję, które możemy przyżądzić o każdej porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb
Taste Of My Dayokładce, gdzie są pomysły na wykorzystanie wieprzowiny od A do Z, postanowiłam więc wypróbować przepis z tej książki. Wybór padł na klasyczne „meat pie” czyli paszteciki z mięsem, popularne w Angli. To takimi ciasteczkami karmił ogrodnika bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś(...)ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz CIASTO 3 i ¼ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 200 g smalcu 3 łyżki mleka z łyżki wody Instructions Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić
Cooking for Emilyromantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale tak samo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy go w czasie, gdy mięso będzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle(...)farsz, aby nie „uciekł”. Roladkę układamy na desce łączniem do dołu, a następnie owijamy dwoma plastrami szynki dojrzewającej. Układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy luźno kawałek papieru lub folii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180 z termoobiegiem) na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy sos serowy
Poezja smakuBardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia Pokoleńjaglana ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla mięsożerców proponuje dodać 250 gr mięsa mielonego, wówczas danie nie będzie wegetariańskie, ale będzie równie smaczne i bardzo pożywne. Przepis idealnie sprawdzi się na imprezach bo nadziewane cukinie są, wbrew pozorom, bardzo podzielne. Z podanego przepisu(...)przyprawy, wymieszać, poddusić na średnim ogniu przez 5 min. Cukinie położyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Na każdą cukinię nakładać farszu z górką. Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika, piec 30 min z termoobiegiem. Po 20 min pieczenia, cukinie posypać tartym serem, wstawić do piekarnika na 10 min (do zarumienienia sera). Smacznego
moj przepis naUwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej
karmelowy"Przez żołądek do serca powiadają", więc chyba najprościej znaleźć drugie dno wypowiedzi i zaserwować właśnie żołądek! Może i nadinterpretacja słów nastąpi, ale... nawet "najstarsi górale" czy
Wypisz WymalujGdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po
UgotujmyTo.pl