Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)owinięcia w kapustę ziarno wchłonie bowiem płyn, w którym będzie duszone. Jeśli od razu dodamy w pełni ugotowaną kaszę lub ryż, możemy je po prostu nieprzyjemnie rozgotować. W przypadku pieczenia wygląda to trochę inaczej, ryż lub kasza powinny być raczej (prawie) w pełni ugotowane, ale o tym przypomnimy sobie jeszcze przy innej okazji. Wegetariańskie gołąbki z kaszą
Kulinarna PokusaSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej
Kuchnia na wzgórzuWedług naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko
My Chcemy JeśćPizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody(...)układam na warzywach. Dodaję połowę oliwek zielonych i połowę oliwek czarnych. Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensię nie przypaliła) , dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść(...)papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeżeli do smażenia używamy frytkownicy, to temperatura oleju powinna wynosić 150-160 stopni. *** Samosa (nazwane często sambousa) można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzez jednego z wystawców czterema kiszonymi liśćmi kapusty. Podarował mi ostatnie jakie miał. Ponieważ liście dostałam bez soku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać. Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać(...)ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp
Stare GaryDzisiaj przedstawiam przepis na domowy BOCZEK KMINKOWY ZAPIEKANY. Bardzo fajny, pachnący ziołami - w tym kminkiem - boczek, idealny np.: do kanapek. Jest łatwy i stosunkowo szybki w
Moja Książka Kucharskauniwersalne składniki, że da się z nich zrobić wiele dań. Ta zapiekanka z cukinią powstała właśnie wtedy – dużą inspiracją była tu Lazania z cukinii z mięsem czyli danie, które w sezonie na cukinię zawsze powtarzam, w różnych konfiguracjach. Teraz wykorzystałam ten sam patent – czyli plastry cukinii zamiast płatów lazanii, z tym że tym razem wegatariańsko – w środku(...)sera ze szpikiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to znów cukinia, ser, sos, cukinia, ser, sos i na wierzch cukinia i polać resztą sosu i skropić oliwą. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli. 3.5.3226 The post Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem appeared first on Cooking
Cooking for Emilyplacki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. Dlaczego warto jeść soczewicę? - jest świetnym źródłem białka (osoby, które zrezygnowały ze spożywania mięsa powinny bardzo często po nią sięgać, ale mięsożercom także przyda się włączenie jej do diety) - ma bardzo dużo błonnika - zawiera żelazo , cynk oraz wapń - odkryto(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz około 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche. Kilka przydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej
Pland based filleKiedy zobaczyłam 3 dni temu ten przepis u Maggie , natychmiast postanowiłam go zrealizować. I przeczucie mnie nie myliło. Mięso wyszło wspaniałe, a sos...! Po prostu brak słów, by wyrazić jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań(...)soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności
Kuchnia PrezydentowejCebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę(...)brzegi zawijamy do środka, tworząc łódeczki (mi pierwsza partia łódeczek lekko się „otworzyła”, należy dosyć mocno zlepić ciasto tuż przy farszu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczemy do zarumienienia). Przepis na ciasto wykorzystałam z tej strony
Smaki Na Talerzusię w nabiale. Ser poza brakiem laktozy jest świetnym źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek. Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz
Kuchnia w oparachmoje ulubione połączenie smaków. Lubię zapiekanki makaronowe również z tego względu, że nie wymagają od nas zbyt dużej ilości czasu, jak i umiejętności. Mogą być fajną alternatywą obiadu bez mięsa. Taki obiad możecie wykonać również wtedy kiedy w lodówce nie posiadacie zbyt wielu składników. Najważniejszy w zapiekance jest dobrej jakości makaron. Ja postawiłam na makaron MALMA, który produkowany jest(...)wraz z przyprawami i startym na tarce serem. W naczyniu wymieszaj ugotowany makaron, cukinię, pomidorki i suszone pomidory. Całość zalej sosem śmietanowym. Wierzch możesz dodatkowo obsypać parmezanem. Wstaw do pieca na 35 do 40 minut temperatura 180 do 190 stopni C. Grzanie połowa czasu bez termoobiegu, druga z termoobiegiem. Gotową zapiekankę posyp listkami bazylii. Gotowe smacznego! Życzę
SMYKWKUCHNITeraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na
Kuchnia w Słońcu Skąpanabrakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie. Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu(...)Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka. Pierogi układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiu