Pierś z kurczaka jest jednym z mięs, po które sięgamy najczęściej. Jest ono ogólnodostępne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy z piersią trudno zepsuć, więc mamy gwarancję, że obiad wyjdzie nam smaczny niemalże na sto procent. Pierś kurczaka jest bardzo uniwersalna, ponieważ możemy jej użyć do sałatek, zrobić z niej kotleciki czy dodać do sosów do makaronów. Zapraszam Was na poniższe(...)Sałatka z granatem i kurczakiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Wrapy z kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kotlety z kurczaka Sałatka Gyros
Kuchnia Bazyliidietę wegańską , a dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz tylko takie przepisy będą się pojawiać czyli pozbawione mięsa, nabiału i ryb oraz oczywiście bezglutenowe. Na początku postaram się przetworzyć już istniejące przepisy na blogu i stworzyć ich wersję wegańską. Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do tego(...)naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry, paprykę słodką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia (cały czas z termoobiegiem). Możemy udekorować pomidorkami i świeżymi ogórkami. Smacznego
Kawa z mlekiemPasztetu i to własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam! składniki 6 podłużnych papryk 2 ząbki czosnku ok 700 g pomidorów 1 cebula - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu pęczek pietruszki(...)odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego
Stare GaryPampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:) Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić. Składniki: - pół kostki drożdży - 1/4 łyżeczki cukru - szklanka(...)miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. 5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym
Kraina Tysiąca Smaków“Food is for eating, and good food is to be enjoyed… I think food is, actually, very beautiful in itself.” – Delia Smith W Waszym sałatkowym menu
HealthyCreationsMoja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak - upiekłam za mało. Składniki: 750
KardamonovySkładniki: 2 kg żeberek 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do żeberek rozmayn świeży lub suszony słodka papryka pieprz cayenne liść
Życie zaczyna się w kuchniTrochę orientu na obiad, lekko dopracowane i inne piersi z kurczaka, soczyste i chrupiące ziemniaczki, zaskoczą niejednego smakosza. Obiad prosty,ale jakże aromatyczny! Składniki -piersi z
Z Kuchni Do KuchniJak urozmaicić swoje śniadania? Najłatwiej, najszybciej i najwygodniej jest sięgnąć po kanapkę, serek lub w pośpiechu zrobić jajecznicę, jednak w weekend, gdy donikąd nie gonimy
Taste Of My Dayprostym pilawie. Tym razem wypróbowałam prosty patent na łososia, który znalazłam w telefonie na BBC Good Food , gdy kombinowałam obiad ze znalezionej w lodówce bulwy fenkułu :) Filety z łososia pieczone z dodatkiem kopra włoskiego i pomidorków są przepyszne i proste do zrobienia. Warzywa po upieczeniu nabierają słodkiego smaku. I to takie dwa w jednym - bo jarzyna oraz białko(...)natki. Wstaw naczynie do piekarnika na ok. 15 minut, aż łosoś będzie upieczony. W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczonego łososia podawaj z pieczonym koprem i pomidorkami oraz ugotowanym ryżem. Wariacje: Zamiast łososia możesz użyć pstrąga łososiowego, a zamiast ryżu kaszę lub ziemniaki. Sobota - Piersi z kurczaka a'la Gaston Gerard Kurczak
Chilli Czosnek i Oliwacharakterystyczny kolor i smak zawdzięcza obgotowywaniu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na szybkie śniadanie . Bułeczki preclowe smakują wspaniale z dodatkami, zarówno z mięsem, nabiałem jak i warzywami. Wskazówka: Bułeczek nie należy przechowywać w wilgotnym miejscu, bo stracą swój urok. Śniadanie przepisy: Rogaliki drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Śniadaniowe bułki zapiekane z jajkami(...)mąki pszennej chlebowej 60 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata 1 i 1/2 łyżeczki soli Do obgotowywania: 10 szklanek wody 2/3 szklanki sody oczyszczonej Przed pieczeniem: 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżka soli morskiej, u mnie wędzona sól morska Kuchnie Świata Jak zrobić bułeczki drożdżowe? Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem miodu. Dodajemy masło
MamaOskarkaDynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo(...)bakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy
Poezja smakuSamym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo(...)oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół). Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego
Kubki smakuśmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe(...)Sposób przyrządzania: Paprykę czerwoną oczyścić z gniazd nasiennych i błonek, umyć oraz osuszyć. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucić do dużego garnka, dodać olej, cukier, pieprz cayenne, sól i zagotować. Od tego momentu gotować na małym ogniu jeszcze 25 minut. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, ocet i liście
Zakątek rozkoszy kulinarnychKtóż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej(...)Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!). Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej blaszce). Pieczemy ok 10-12 min, aż zamienią się w nadmuchane
DefinicjaSmakurudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera(...)sera Maasdam, starego wcześniej na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch wylewamy sos szpinakowy, posypujemy resztą Mazdamera oraz układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zapiekankę przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez ok. 35 minut
Delicious Titbits