mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:901/1172)

Chrupiące kurczaczki w aromatycznych węgierskich przyprawach 320

Moja rodzina uwielbia dania z drobiu, a w szczególności domowe wersje chrupiących kawałków kurczaka. Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na chrupiące kurczaczki w aromatycznych wegierskich

Słodkie okruszki
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 292

smaku natka pietruszki do podania Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C i piec tak długo, aż brzegi papryk sczernieją (około 20 minut). Upieczone papryki od razu przełożyć do większego słoika, zamknąć i odstawić na 15 – 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry(...)kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego

Even Better Food
Cukinia faszerowana warzywami i kaszą owsianą 209

znaleźć alternatywę dla dobrego mięsa. Znalazłam w markecie (i to nie jednym) zaraz obok kurczaka zagrodowego drób z wolnego wybiegu. Bardzo mnie to cieszy, gdyż z zaciśniętym gardłem jem mięso zwierząt hodowanych w iście obozowych warunkach. A, że ostatnio coraz bardziej przykładamy wagę do tego co jemy, to lubujemy się w kaszach. Odstawiliśmy ziemniory [nie miałem z tym nic wspólnego(...)natką pietruszki. Smażymy jeszcze chwilę. Kolejnym etapem jest nafaszerowane naszych łódeczek z cukinii przygotowanym farszem. Gdy to zrobimy układamy je w głębokiej brytfance, podlewamy bulionem i posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Zdrowo-smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 231

okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir.  Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo sprawniejszemu handlowi przyprawy i egzotyczne produkty znacząco potaniały, dzięki czemu co bogatsi mogli(...)oszukiwanie zmysłów konsumenta, są znakiem rozpoznawczym Blumenthala i kucharzy barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej

Przepisy Aleksandry
Pasztet z marchwi i soczewicy 190

Nigdy nie myślałam , że będę wielbicielką pasztetów innych niż zwierzęcych ;) Miałam przyjemność próbować pasztetu z ciecierzycy i bardzo mi smakował , nie wiem może to udział dobrze

Różne smaki w kuchni
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 210

Pierś kurczaka zapiekana z sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna

Bullio
Zawijańce z czarnymi oliwkami 240

Bardzo lubię drożdżowe wypieki zarówno na słodko jaki słono. Dzisaj ta druga wersja, która nie wymaga wielu składników a bardzo ciekawie smakuje. Składniki: - 500 g

Zainspirowana w kuchni
Boczek pieczony z zielonym pesto i ziołami 201

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Na słodko lub wytrawnie
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 311

Dzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę

Taste Of My Day
Krwiste ziemniaczki z nuggetsami 283

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z 

Marta Gotuje
Pasztet z bobu i cukinii 311

pasztet to tylko z mięsa? Nieprawda! Coraz częściej słyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest(...)cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć pewność, że wszystko jest chłodne dodajemy jajka i blendujemy. Próbujemy. Keksówkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką jaglaną. Wykładamy pasztet i lekko przyklepujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 1 godzinę. Pod koniec włączamy termoobieg. Zanim podamy, trzeba odczekać aby ostygł. Smacznego

Jaglusia
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 226

cukru i octu ryżowego jest fundamentem azjatyckiej kuchni. W tym daniu zamiast cukru jest miód, a dla podkręcenia smaku występie sos sriracha – ostry jak brzytwa, ale nie tak piekący jak sosy meksykańskie, ponieważ ostrość chili równoważy w nim dodatek cukru i octu. Sos dla lepszej konsystencji zawiera odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga(...)Lekko posól. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dość mocno podkręć ogień. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż około 10 minut, mieszaj co jakiś czas, żeby mięso równo obsmażyło się z każdej strony. Krok 4 Zmniejsz ogień na patelni, a kiedy nie będzie już mocno rozgrzana przesuń kawałki mięsa w kierunku brzegów patelni, tak żeby zrobić pusty płac

Niedzielny kucharz
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 224

cukru i octu ryżowego jest fundamentem azjatyckiej kuchni. W tym daniu zamiast cukru jest miód, a dla podkręcenia smaku występie sos sriracha – ostry jak brzytwa, ale nie tak piekący jak sosy meksykańskie, ponieważ ostrość chili równoważy w nim dodatek cukru i octu. Sos dla lepszej konsystencji zawiera odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga(...)Lekko posól. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dość mocno podkręć ogień. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż około 10 minut, mieszaj co jakiś czas, żeby mięso równo obsmażyło się z każdej strony. Krok 4 Zmniejsz ogień na patelni, a kiedy nie będzie już mocno rozgrzana przesuń kawałki mięsa w kierunku brzegów patelni, tak żeby zrobić pusty płac

Niedzielny kucharz
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 218

swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa . Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka(...)jeszcze na minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Marchewki i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych dodatków – wybieram tylko

Dietolog
Kaczka faszerowana kaszą gryczaną 190

Składniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka

Darcia w kuchni
Pieczone piersi z kaczki 255

Prosty przepis na przyrządzenie pysznej piersi z kaczki. Na świąteczny obiad jak znalazł Ostatni raz jadłam kaczkę w dzieciństwie, kiedy babcia na wsi jeszcze je hodowała

e-PrzepisyKulinarne