mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:893/1172)

Ryba zapiekana w śmietanie 286

możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub inny gatunek o delikatnym mięsie, który upieczemy stosunkowo szybko. Dzięki temu w dosłownie pół godziny przygotujemy zdrowy, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso ryb jest też bardzo lubiane przez dzieci. Ryba zapiekana w śmietanie z cebulką może być serwowana w kokilkach, będzie się wówczas pięknie prezentować na świątecznym stole, a jak sami się(...)czasu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.  Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami. Ryba zapiekana w śmietanie

Cztery Fajery
Drożdżowe paszteciki z chorizo 240

Czasami mamy ochotę coś przegryźć, ostatnio szukając w internecie natrafiłam na przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem. Zainspirowałam się tym przepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie.  Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)górę i przykrywamy drugim końcem. Kroimy w 3 cm kawałki i układamy na wysmarowanej blaszce. Smarujemy rozbitym jajkiem i zostawiamy na 15 minut aby paszteciki jeszcze trochę podrosły. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach aż się zarumienią

Delusional Trine
Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs 279

wszechstronną dla mnie przyprawą, więc z nią nie miałam żadnego problemu. Takim też sposobem powstał przepyszny obiad, w postaci udek kaczych z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsem, polanych sosem miodowo-pomarańczowym, które podałam na kaszy podsmażonej z fasolką szparagową, groszkiem i boczniakami. Napiszę krótko, to było na prawdę wyśmienite! Chyba częściej muszę eksperymentować w ten sposób(...)znikną bąbelki mamy pewność, że patelnia jest rozgrzana i możemy na niej smażyć, włóż udka skórą do dołu i podsmaż do zarumienienia. Następnie przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 90 minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem

karmelowy
Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym 214

yśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy. Sos rabarbarowy Łodygi

Food Square
PIECZONY UDZIEC Z KURCZAKA 229

W niedzielę zazwyczaj w polskich domach jest rosół i schabowe. My tym razem nie poszliśmy w niedzielną klasykę i na obiad był kurczak. Udziec z delikatnej

Kuchnia w oparach
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 224

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 199

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Ziemniaki z grilla na szybko. Zamiast buły. 279

Ponieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych

Kuchnia po mojemu
Schab ze szpinakiem 194

Faszerowany schab w wersji trochę nietypowej. Przyznam, że była to dla mnie nowość i nie byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim

Pasja Smaku
Burgery teriyaki / Teriyaki burgers 227

łyżki octu jabłkowego 2,5 łyżki cukru kokosowego czubata łyżka kaparów 1/2 szkl. wody Połowę mięsa zmiel na grubych oczkach, połowę na małych. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Mięso wymieszaj z cebulą i pieprzem. Uformuj 4 kotlety grubości 1,5 cm. Cebule białe i czerwone pokrój w piórka. Zalej wodą i duś pod przykryciem 4 minuty. Zdejmij pokrywkę(...)teaspoons of mayonnaise Teriyaki sauce: 4 tablespoons of soy sauce 1.5 tablespoons of brown sugar 1/2 glass of water 2 cloves of garlic 2 tablespoons of rice vinegar a piece of fresh ginger For the thickening of the sauce: 3 tablespoons of cold water 1 teaspoon of corn flour 1/2 teaspoon of potato flour Caramelized onion: 2 white onions

Delicious Place
WEGAŃSKIE KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 205

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu(...)musztardą, syropem lub miodem i 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgerki o średnicy 8 cm. Obtaczamy w płatkach owsianych. Umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Macaroni & cheese 266

patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt, który ma przynajmniej 70% mięsa w swoim składzie, dlatego dodajemy olej do smażenia. Wszystko przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kiełbasę przekładamy do naczynia z kukurydzą i makaronem, wszystko mieszamy.  Aromatyzowane(...)mozzarelli, mieszamy, dodajemy cheddar i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy resztę mozzarelli. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 15 minut - przez 10 minut z termoobiegiem, ostatnie 5 minut z górną grzałką Smacznego

Cooking Monster
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 201

rady nie znam. Z każdej innej sytuacji jestem w stanie wybrnąć i to myślę... całkiem smacznie. Po tym skąpanym w tłuszczu steku z warzywami doznałam ogromnego urazu do mięs, przynajmniej na jeden dzień, co w moim wypadku - stuprocentowej mięsożerczyni*- nie zdarza się często. Dysponowałam za to ukiszoną świetnie kapustą pekińską, kawałkiem kapusty białej i bardzo słodkim winem. Smak umami stworzyłam(...)upiekłam, część spaliłam na maśle, ugrillowałam ćwiartkę jednej, zrobiłam też puree z kawałka. I ostatecznie zamiast jednej dużej kapusty pekińskiej przerobiłam ich cztery czy pięć. Teraz już wiem, że pieczona z masłem i panierką kapusta pekińska jest przepyszna. Że doskonale smakuje upieczona w beszamelu albo z masłem orzechowym i tahini. Świetna jest smażona z szalotką, winem, rodzynkami namoczonymi

Mango Papaja
Domowy sos ze świeżych pomidorów 186

Pomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis

A to pestka
Wtorek: Spaghetti warzywne z awokado i krewetkami 208

Kolorowo, zdrowo, szybko i bardzo łatwo. Spaghetti warzywne w cytrynowym dresingu, skropione olejem sezamowym. To chyba najszybsze z naszych dań w tym tygodniu. Przygotujecie je w

Niedzielny kucharz
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 235

smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę(...)minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku. Można także szybko i krótko obsmażyć kotleciki na dużym ogniu, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy i piec około 10 minut w temperaturze 150℃ bez termoobiegu

cool and minty
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 291

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych

Maminek kulinarny
Pieczone topinambury 182

  Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy

My Chcemy Jeść
jednogarnkowe danie z królikiem 250

Składniki: 1,20 kg królika 200 gram małych pieczarek 1 niezbyt duży por pokrojony w plasterki 4 marchewki pokrojone na 4 cm kawałki 600 gram ziemniaków

Darcia w kuchni
KOTLETY SZARPANE Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ 1223

Kotleciki szarpane już kiedyś Wam pokazywałam ( wersję z kurczakiem i kukurydzą ). Są to takie kotlety , które zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w

Ostra na Słodko
Gołąbki z soczewicą 230

Polsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Ulubienica wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso, polecana jest także sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: kwas foliowy, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem(...)wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 731

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska

wyzwania kuchenne