mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:887/1172)

Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim 267

Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Kurczak ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim By Piotr 18 października 2018 Składniki: filet z kurczaka - 4 pojedyncze sól

Pogotujmy.pl
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SŁONECZNIKIEM 179

się stać w kuchni i robić obiad 3-daniowy. Właśnie wczoraj był taki dzień, że chciałam zrobić go tak aby mieć go z głowy. Na zupę nie mieliśmy ochoty, mięso nam się przejadło, a carbonara wydawała się zbyt... banalna. Otworzyłam więc lodówkę, wyjęłam suszone pomidory, oliwki, mleczko kokosowe i przygotowałam syty ale pyszny makaron. Dzisiaj na tapecie był makaron pełnoziarnisty(...)składniki na sos mieszamy dokładnie. Makaron pełnoziarnisty pióra Arc-Pol Czaniec ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Pestki słonecznika i dyni wyłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone

Kuchnia w oparach
Dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami z batata – przepis z warsztatów Kikkoman 204

mniej. Do czego możemy dodać sosu sojowego? To doskonała gotowa przyprawa lub składnik sosu do sałatek, dań z warzyw, ryb (i nie mam na myśli tylko sushi) czy grillowanego mięsa. I nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej. Pysznie podkreśla też desery z czekoladą, sosy i makarony.   Ciekawa była też historia sosu sojowego, który powstał jako pyszny sposób konserwowania żywności(...)dipem z mango i sosu sojowego   Bataty pokroić w słupki i przełożyć do miski z olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, żeby dokładnie się obtoczyły w oleju i piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie zmiksować mango z sosem sojowym i pieprzem. Kiedy frytki się zarumienią wystarczy podać je z dipem z mango. Artykuł

Ugotowane pozamiatane
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 172

owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni(...)charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej stosuje się do przyprawiania mięsa zwłaszcza jagnięciny. Źródło: internet Liść laurowy - pochodzi z Azji Mniejszej skąd rozprzestrzenił się na obszary innych krajów. o podobnym klimacie. Liść laurowy jest owalny i spiczasty i gładki. Wysuszony

Ciastka - domowe słodkości
Kapłon na dziko 252

Kapłon to wykastrowany młody kogut. Zabieg ten wykonuje się w wieku sześciu tygodni. Poprzez kastrację następuje zwolnienie przemiany materii i ptak znacznie przybiera na wadze a mięso staje się delikatniejsze. W kuchni staropolskiej kapłony były bardzo popularne. Jednak bardzo ekonomiczna – tania i szybka hodowla brojlerów wyparła droższą hodowlę kapłonów. Obecnie znowu kapłony powracają na nasze stoły, a to za sprawą(...)kapłona farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką. Posmarować masłem wymieszanym z utłuczonym jałowcem. Kapłona włożyć do worka do pieczenia, zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec aż temperatura w środku osiągnie 72 stopnie. Wyjąć i odstawić aby odpoczął na około 5-10 minut, w tym czasie temperatura

królestwo garów
Sałatka z dyni 323

Lubię słoneczną jesień, różnokolorowe liście spadające z drzew i dynie o niezwykle pomarańczowym wnętrzu. Za ich smak i wygląd, i za to, że są bardziej pyzate

Pełny talerz
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 232

kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić(...)zmielić. Dodać żółtka -jeśli masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 50-60 minut. Smacznego Post Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki pojawił

UgotujmyTo.pl
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 181

nadaje potrawom nieco ostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli(...)szpinak z sosem, aż jego liście zwiędną.  Na patelni zrób dołek i wbij do niego jajko. Powtórz dla kolejnych jajek. Patelnię przykryj przykrywą (lub np. arkuszem papieru do pieczenia). Szakszukę gotuj na niedużym ogniu aż białka się zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień: Proste dania orientalne 274

naprawdę genialnie! Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis. Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Proste dania orientalne – pieczona cieciorka z wołowiną Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny. Jest lekko chrupiące z wierzchu(...)pracy. Cieciorka i pulpety trafiły do zamrażalnika. Cieciorkę przełożyliśmy z zamrażalnika do lodówki we wtorek rano. Wieczorem była gotowa, żeby na jej podstawie zrobić cały środowy obiad. Wystarczyło usmażyć mięso (5 minut) i ugotować kaszę (15-20 minut), zapakować do pojemnika i danie było gotowe. Podobnie zrobiliśmy z pulpetami, które z zamrażalnika trafiły do lodówki w środowy wieczór. Wtedy też

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 212

ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć w każdym(...)kaszy dodaj starty parmezan i wymieszaj. Cukinie przepłucz z nadmiaru soli, wypełnij pęczakiem, przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz przez 30-35 minut, aż cukinia stanie się miękka

Food Square
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 259

dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne.  Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka(...)przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy

cool and minty
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 268

idzie niestety  bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie(...)Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną

Kubki smaku
Babka ziemniaczana 223

jest odpowiednio przyprawiona, smażę z niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy(...)mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka jest upieczona, gdy jej powierzchnia jest zrumieniona, a wbity w nią drewniany patyczek, po wyjęciu jest suchy. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Domowe frytki z batatów 123

Domowe frytki z batatów to zdrowa i smaczna przekąska, która może nam zastąpić zwykłe, tradycyjne frytki smażone w głębokim oleju. Możemy te frytki z batatów podać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!