mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:892/1172)

Łosoś zapiekany w porze 277

Soczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Proponuję podawać z delikatnym sosem czosnkowym i kaparami. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje

Bullio
Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką 228

Polędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki owsiane z bananem 271

Te wspaniałe i zdrowe placki owsiane z bananem odkryłam niedawno na blogu http://www.olgasmile.com/placki-owsiane.html , a już od tego czasu kilkakrotnie je przygotowywałam. Bardzo żałuję, że

UgotujmyTo.pl
Pasztet bez pieczenia (z jabłkiem) 197

Zachęcam Was do przygotowania pasztetu z duszonym jabłkiem. Poniższy pasztet nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości.   Składniki na 2 duże kokilki: 300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety 0,3 kg wątróbki drobiowej 0,3 kg udek z kurczaka (waga(...)odrobiną gałki muszkatołowej. Na sam koniec dodać podduszone kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).  Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta

Ugotować
Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie 784

Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)sosem z ketchupu , całość przykryć resztą kapusty i zalać bulionem w którym się gotowała. Na boki naczynia można ułożyć ćwiartki ziemniaków, tak aby były zanurzone w bulionie. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut

Jadło i czytadło
Patelnia z powłoką Teflon™ Platinum Plus w mojej kuchni 233

pierwszy rzut oka" można tylko powiedzieć, że wygląda elegancko :) Ale wiemy, że w kuchni liczy się nie tylko wygląd, a najważniejsze jak sprzęt - tu patelnia- sprawuje się podczas gotowania, pieczenia czy smażenia.     Jest dość ciężka, ta o średnicy 28 cm ( o tak zważyłam ją!) ma 1,4 kg. Średnica pola grzewczego to 21,3 cm. Patelnię można używać(...)się używać metalowej łopatki czy ubijaczki- powłoki nie zarysujemy. Jak dla mnie to ważna, przydatna wiadomość :) Mniej kłopotliwe mieszanie potraw podczas gotowania czy smażenia. Przygotowałam dla Was danie z mięsem wołowym w roli głównej, które smażyłam na tej patelni. Przepis wkrótce. Używanie drewnianych łopatek jak dla mnie wiąże się z tym by utrzymać je w idealnej czystości, a łatwiej przecież

Proste Potrawy
Pasztet z cukinii i soczewicy 243

pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką(...)odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię

Trzeci talerz
Pasztet z czerwonej soczewicy 499

Czasem tak mam, że nie mogę patrzeć na mięso, szukam wtedy pomocy w przepisach wegetariańskich ;) Czerwona soczewica była kolejną pozycją na mojej liście produktów "do spróbowania".  Nie zawiodłam się, jej smak bardzo mi odpowiada, nawet tak prosto z garnuszka po ugotowaniu :P Ale, do rzeczy ;) Przedstawiam kolejną odsłonę pasztetu wegetariańskiego. Bardzo aromatyczny i delikatny. Polecam- po prostu PYCHA! :) Wymiary(...)powstania jednolitej masy. W tym momencie możemy spróbować nasz pasztet, jeśli jest zbyt słabo doprawiony, można to naprawić ;) Mój jednak po dodaniu tylu przypraw był dość ostry ;) Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy do niej masę i wyrównujemy. Obstukujemy o blat lub deskę, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut. Wierzch pasztetu powinien być

Czerwona Porzeczka
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią 289

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z młodej kapusty 212

pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej. Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole. Z racji, iż przygotowuje się go naprawdę szybko(...)Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, aż kiełbasa się zrumieni. Na koniec dodać konserwę mięsną, przesmażyć. Do obgotowanej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulę, z kiełbasą i mięsem. Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody - wlać do bigosu, wymieszać. Całość zagotować. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wegeburgery 164

wyrzeczeniem. Te warzywne burgery są przykładem na to, że z samych roślinnych składników możemy wyczarować praktycznie wszystko. Zachęcam do wypróbowania przepisu zarówno osoby nie jedzące mięsa jak i zatwardziałych mięsożerców, ponieważ są pyszne, baaardzo zdrowe i niezwykle sycące… jednym słowem idealne. Składniki (8 dużych kotletów): 3 nieduże (ok. 150 g) marchewki 0,5 (ok. 50 g) pietruszki kawałek(...)jednej dużej miski, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać rękoma tak aby uzyskać kleistą masę. 7) Z gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15 minutach kotlety odwrócić na drugą stronę. 9) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą przekroić, jedną połowę posmarować

Fitsweet.me
Ciekawostki kulinarne: buraki 274

Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze

My Chcemy Jeść
Gryczana granola z jagodami goji 248

Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec

My Chcemy Jeść
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 386

pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę. Doskonałe danie do oczyszczenia lodówki z resztek, których nie chcemy wyrzucać. Polecam! Scroll down for recipe in English Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą (2-3 porcje) Składniki(...)wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni. Wyjmij, odstaw na 5 minut i podawaj. Smacznego! English version Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella (2-3 servings

karmelowy
Ryba zapiekana w śmietanie 286

możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub inny gatunek o delikatnym mięsie, który upieczemy stosunkowo szybko. Dzięki temu w dosłownie pół godziny przygotujemy zdrowy, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso ryb jest też bardzo lubiane przez dzieci. Ryba zapiekana w śmietanie z cebulką może być serwowana w kokilkach, będzie się wówczas pięknie prezentować na świątecznym stole, a jak sami się(...)czasu aż zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.  Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami. Ryba zapiekana w śmietanie

Cztery Fajery