spokojnie złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki: cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte(...)sałatkę mieszając cząstki grejpfruta z cebulą, miętą i koperkiem. Polewamy melasą i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Gotujemy duży garnek wody. Formę żaroodporną w której będziemy piec lasagne smarujemy olejem i sprawdzamy ile płatów lazanii będzie potrzebne na każdą z 3 warstw. Na moją formę potrzeba 6 płatów zachodzących na siebie, więc tyle kawałków będę podgotowywać
Ugotowane pozamiatanePyszna propozycja obiadowa. U mnie w zestawie do sznycla frytki i miks sałat z sosem vinegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z
Passions hobbies lifeTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie EwyPrzepis na cytrynowego kurczaka mignął mi przez ostatnie lata kilkakrotnie, ale jakoś zawsze wybierałam coś innego. Niedawno jednak padł pomysł, by w ramach Lubelskiego Kociołka przygotować
Pasja SmakuWymyśliłam sobie na obiad dynię faszerowaną. Zastanawiałam się, czym ją wypełnić, bo pomysłów miałam sporo…. Postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną, która została mi z wcześniejszego obiadu
UgotujmyTo.plTarta serowa ze szparagami Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli
Pełny talerzNa zewnątrz jest tak zimno, że nawet wychodzić się nie chce. Ale obowiązki to obowiązki :) Po powrocie do domu musiałam zjeść coś rozgrzewającego a zapiekanka nadaje
Zainspirowana w kuchniDzisiaj byłam na pobraniu krwi. Uwielbiam, kiedy trafiam na przesympatyczną kobietę, która potrafi przeprowadzić ten zabieg bezboleśnie i w prawidłowy sposób, a jest to rzadkością. Niestety
Be Fit Be StrongRoladki z farszem z sera feta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste
Kuchnia z widokiem na ogród"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem
Moje domowe kucharzenieDomowy pasztet drobiowy z wątróbką – bez pieczenia , więc można by rzec, że raczej pasta z wątróbki , czy jak to woli smarowidło z wątróbki drobiowej. Pasztet ten nie wymaga pieczenia, a więc jest dość szybki w wykonaniu i idealnie nadaje się do kanapek ;-) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy pasztet drobiowy z wątróbką – Składniki: ok. 1 kg wątróbki drobiowej mleko(...)wątróbki lekko ją przestudzić. Jeszcze ciepłą wątróbkę wraz z całą zawartością patelni przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (można również użyć blendera ręcznego lub maszynki do mielenia mięsa). Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć pasztet do miseczek lub słoiczków. Wierzch pasztetów posypać posiekaną natką pietruszki, a następnie roztopić 50 g masła i zalać nim wierzch
Kulinarne PrzebojeBuraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską. Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy wcześniej upiec(...)smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki. Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta
Kuchcik gotujeKasze bardzo często goszczą na moim stole. W szafce z zapasami zawsze jest u mnie jęczmienna, gryczana, bulgur lub kuskus. Ostatnio pokochałam słodkie i wytrawne dania
Moja smaczna kuchniaPiersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów i wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz
Oryginalny smakJeden z najprostszych sposobów na soczyste, mięciutkie i rozpływające się w ustach żeberka otulone jakże banalnym, a jednocześnie przepysznym sosem- na bazie ketchupu, miodu i cebuli
Kraina Miodem Płynącaprzydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco(...)odstawić do wyrośnięcia na minimum 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. ( można podzielić też np. na 8 części, ale jeśli pieczemy bułki do hamburgerów to powinny być duże:) 5. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut, aby bułeczki podwoiły
DefinicjaSmakuzawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry(...)pół pęczka posiekanej drobno natki kolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos śmietanowy również odstawiłem do lodówki. Na dwóch wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia ułożyłem po dwa placki tortilli. 200 gram sera żółtego starłem na tarce o grubych oczkach. Na wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając
Wyprawy kulinarneJesienią faszerowane pomidory są u nas dość często. Czasami zamieniamy pomidor na cukinię albo bakłażana, żeby urozmaicić obiady. Faszerujemy warzywa wszystkim: kaszą, ryżem, makaronem... mięsem albo warzywami. Staram się tak dobierać składniki aby każdy zjadł obiad. Nie wiem jak u Was ale u mnie jeden nie lubi papryki, a drugi nie zje niczego co ma w sobie ogórek lub marchewkę(...)Podsmażyć 3 minuty wszystko razem. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Mozarellę pokroić w cienkie plastry. Spód pomidora wyłożyć plastrem sera. Nafaszerować pomidora makaronem i przykryć go plasterkiem mozarella. Pomidory piec ok 20 minut w temp. 180 st C Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachDziś podzielę się z Wami fantastycznym daniem - tortilkami ziemniaczanymi z boczkiem, pieczonymi w formie do muffinów. Proste, pyszne, oryginalne i bardzo ekonomiczne - możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia i wiele innych zalegających resztek produktów i składników, jak np. do pizzy. Pozwólcie się zainspirować! :) Przepis inspirowany przepisem na >Kartoffel-Speck-Tortillas< z niemieckiego magazynu kulinarnego "Meine Familie(...)osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie
Kuchnia Prezydentowej