przepadłam. I kropka! Z tej ścieżki odwrotu już nie ma ;) I jeżeli, drogi Czytelniku, jesteś zwolennikiem słodko-kwaśnych smaków, to jest to przepis dla Ciebie. Dodawaj do wędlin, pieczonych mięs i ostrych serów. I mam nadzieję, że podzielisz moją opinię :) Składniki: 1 kg pomidorów 3 jabłka (średniej wielkości, kwaśne) 2 cebule 250 g cukru 180 ml octu jabłkowego
zadanie-gotowaniepodsmażyć warzywa pokrojone w równe kawałki i mięso razem z przyprawami - ras el hanout, zatharem i kuminem. Całość posolić i przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia - tagine. Warzywa i mięso piec przez 45-60 minut (w zależności od wielkości nóg kurczaka). Podawać z kuskusem
Kuchnia Bon Appetitśliwki też się do tego nadają. Są też zdrowe, jak wszystkie kiszonki, i będą doskonałą alternatywą dla śliwek marynowanych w occie . Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, serów i sałatek. Kisić można różne warzywa i owoce - zajrzyj TUTAJ, do zakładki o kiszonkach, po inspiracje ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na pominac dodatek chilli. Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg
Codziennik KuchennyJeśli planujecie odpoczynek przy grillu, to polecam Wam bardzo prostą sałatkę, która doskonale pasuje do pieczonego mięsa. Inspiracją była sałatka niemiecka. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemoim życiu przetwór z pomidorów. Mam cichą nadzieję, że będą ciekawą, a na pewno kolorową, przypominającą lato alternatywą na stole w jakiś zimowy dzień. Podobno pyszne do pieczonych mięs i kanapek :). Pomidorki koktajlowe marynowane na ostro 50 dag małych czerwonych i żółtych pomidorków strączek zielonej ostrej papryki 5 ząbków czosnku 1 szkl białego octu winnego 1 łyżka ziaren gorczycy
Pieguskowa Kuchniawyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup dyniowy jest świetny do dań z makaronem, do spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup. KECZUP Z DYNI 3 kg dyni – pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny 1 kg cebuli – pokroić
Pieguskowa KuchniaMoja propozycja na dzisiejszy obiad to krucha i aromatyczna szynka. Podana z młodymi ziemniaczkami i pyszną surówką to idealna propozycja na niedzielny obiad. Polecam! Pieczona szynka Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 szklanki oliwy(...)całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego
paapilotkaaukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków czosnku kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy
Codziennik Kuchennyoprzeć. Pyza to kartoflana dziewczyna po prostu i wszyscy znajomi to wiedzą. Młode ziemniaczki w jogurtowym sosie, z pysznymi dodatkami, są bardzo pyszne i świetnie pasują do mięsa pieczonego na grillu . Teraz, latem, w weekendowe popołudnia miło posiedzieć na tarasie albo w ogrodzie i zjeść jakieś pyszności z rusztu. Nie ma zbyt często okazji do grillowania bo tarasu
Smaczna PyzaDzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs. SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże łyżki majonezu
Kulinarne Fantazje MarioliWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na duszoną kapustę do obiadu. Kapusta jest bardzo smaczna, lekko pikantna i idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych lub wędzonych. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebować: około 700 g kapusty (przed krojeniem) około 600 g pomidorów 1 marchew (około 150 g) 1 cebula (około 150 g) około
Uwaga Babcia Gotujekorzeń chrzanu 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki soli 1 pęczek młodego kopru 1 większy woreczek strunowy lub do pieczenia mięs Sposób przygotowania: Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez ok 2 godziny. Po tym czasie odcinamy końcówki, przekładamy do woreczka i dodajemy pozostałe składniki: koper, pokrojony na mniejsze części chrzan
Kuchnia w czekoladzieSzybkie w przygotowaniu a jakże smaczne placki z marchewki i kalafiora! Nadają się idealnie jako dodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka
Jaglusiamieszamy. Dodajemy jogurt. Przyprawiamy do smaku. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Znakomicie smakuje w towarzystwie tostów z dobrego chleba tostowego. Świetnie sprawdzi się także podawana z pieczonym mięsem lub wcześniej wspomnianymi grillowanymi przysmakami. Smacznego
Health-Fit-Life