mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:70/1172)

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 132

patelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki

Ogrodnik w podróży
Sernik z ciasteczkami Oreo wg Aleex 177

Wielkanoc. W tym roku wszystko jest u mnie na ostatnią chwilę. W ostatniej chwili robię zakupy, w ostatniej chwili sprzątam, w ostatnim momencie piekę mięsa i ciasta. Nigdy aż tak nie narzekałam na brak czasu. Na szczęście przyjechała Gwiazdeczka, więc we dwie ze wszystkim uporamy się o wiele szybciej i będzie można świętować. A w tym roku naprawdę mamy(...)Przygotować spód: Ciastka i masło włożyć do kubka blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. 3. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej

W mojej kuchni
Zapiekanka z brukselki 219

roku jest taka, że przyda się nieco więcej kalorii, aby się rozgrzać ;)  Zapiekanka z brukselki może stanowić indywidualne danie lub posłużyć za dodatek do obiadu np. do pieczonego mięsa.  Polecam wypróbować tak przygotowaną brukselkę, a może polubicie brukselkę tak jak ja? :)   Brukselka stanowiła temat naszego kolejnego wyzwania kulinarnego - zobaczcie jak poradziły sobie z nim pozostałe(...)dokładnie wymieszać (rozbełtać żółtko) i odstawić.  Przesmażoną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać śmietaną rozkłóconą z jajkiem i wstawić do piekarnika na około 45 minut.  Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez kilka minut do czasu aż ser się rozpuści, a brukselka będzie miękka. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Świąteczny chleb z kawą i migdałami w grudniowej piekarni 159

sprawą chleba, który wybrała Amber - świątecznego, z kawą i migdałami. Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK . Jego autorką jest Monika Walecka. W magazynie sugerowano, by położyć na nim plastry pieczonego mięsa. Swój bochenek zjadałam z plastrami różnych serów. Składniki : 1 szklanka – 250 ml Zaczyn 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe 500 g mąki pszennej(...)przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki.  Pieczemy w 220 stopniach C. na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut. Świąteczny chleb wypiekali autorzy blogów

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczona owsianka ze śliwkami 179

krótsze lub dłuższe dyskusje o jedzeniu nie przewidują (widocznie) wtrącania nic na temat, choćby i najbardziej podstawowych, danych osobowych. Wszystko zaczęło się, gdy na obiad zaserwowano wielki kawał pieczonego mięsa, a wyżej wymieniony kucharz nie tylko kroił je na porcje i nakładał na talerze, ale też opowiadał, co jeszcze tego dnia serwują. Poczułam się jak w restauracji; w dodatku(...)tęsknię za gotowaniem. Szczególnie za przygotowywaniem jakichś smakowitych śniadań; tu bowiem, choć wybór jest spory, to jednak dość monotonny... Tak więc dzisiaj mam dla Was przepis - wspomnienie. Moja pierwsza pieczona owsianka - z pewnością jednak nie ostatnia. Przejrzałam trochę przepisów w sieci, żeby później i tak przygotować wszystko po swojemu. Moim zdaniem najlepsza jest drugiego dnia - koniecznie na ciepło! Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 222

Podudzia w ziołach, musztardzie francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta(...)oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree

Moniki Smakołyki
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 208

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo(...)której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne.   My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych skrzydełek i młodych ziemniaków pieczonych w całości. Jak się uprę, sama wciągam połowę tej porcji jako zdrowe, lekkie i wiosenne śniadanie. SKŁADNIKI 400g jogurtu greckiego (u mnie jak zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy

Karo in the Kitchen
Karkówka pieczona z warzywami 219

żadnego dodatkowego tłuszczu poza tym pochodzącym z mięsa. Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka(...)align: center;width: 50%;} #gallery-18 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-18 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i sprawione mięso Warzywa i mięso gotowe do pieczenia Karkówka pieczona z warzywami Post Karkówka pieczona z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Piątek: Kurczak escabeche z winogronami i jabłkiem 128

Niewiele zresztą brakło, żeby i Francja zmieniła się w kalifat. Kurczak w winogronach Potrawa nosiła nazwę sikbaj, co oznacza potrawa marynowana. Podstawę stanowiła jagnięcina, marynowana w winegrecie, później pieczona. Hiszpanie przerobili nazwę na scabeche i kiedy sami stali się kolonizatorami, zawieźli potrawę do Nowego Świata. Dzisiaj jest to danie znane od Iranu po Meksyk i Stany Zjednoczone. Przyrządzana(...)jest na różne sposoby, choć zawsze wspólnym mianownikiem jest wino i ocet winny. Kwaśne smaki są kontrowane przez słodycz innych składników, np. winogron, czy, jak w naszym przepisie, jabłka. Pieczenie mięsa z winogronami to naprawdę kapitalny pomysł. Owoce nawilżają mięso i stanowią podstawę pysznego sosu. Na naszym blogu znajdziecie przepis na kurczaka w winogronach, który serdecznie polecamy. W kurczaku escabeche

Niedzielny kucharz
Pierogi z kapustą i grzybami 107

zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Kapustę przepłukać wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać zmielone grzyby(...)kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy

Szalona Kuchnia Eweliny
Ogórki w miodzie – do słoików na zimę 4293

słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja! Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie ogórki?! Myślę jednak, że niejeden sceptyk się w nich rozsmakuje. [embed]https://youtu.be/p83krVpjF0Y[/embed](...)width="685"] Ogórki w miodzie[/caption]   Zobacz inne przepisy z miodem: Skrzydełka W Miodzie I Keczupie Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym Karkówka W Miodzie Zdrowe Batoniki Marchewkowe Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie Biała Kiełbasa Na Grilla Artykuł Ogórki w miodzie – do słoików na zimę pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 210

opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle w orientalnym stylu robi się naprawdę szybko(...)grubiej i zostawiamy do podania. Stek kroimy w poprzek włókien na cieniuśkie plasterki – powinny mieć 2-3mm. Jeśli macie z tym problem, stek można wcześniej zamrozić. Krojenie zamrożonego mięsa wołowego jest dużo łatwiejsze. Jeśli chcecie kroić surowy, zaopatrzcie się w ostry nóż. Pokrojoną wołowinę mieszamy dokładnie w marynacie i zostawiamy na blacie na minimum 30minut. Najlepsze byłyby dwie godziny

Karo in the Kitchen
Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą 193

Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą to taka sałatka, która nigdy się nie znudzi i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju wędlin czy pieczonych mięs. W wielu domach od lat króluje na świątecznym stole czy podczas innych ważnych uroczystości i doczekała się dziesiątek swoich wersji w zależności od upodobań członków rodziny. Podaję przepis, który mi osobiście najbardziej smakuje. Sałatka może(...)przepisy na sałatki z ziemniakami i majonezem: Sałatka Ziemniaczana Z Tuńczykiem Sałatka Ziemniaczana Z Groszkiem I Koperkiem Sałatka Śledziowa Z Ziemniakami Szybka Sałatka Ziemniaczana Z Parówką Sałatka Jarzynowa Z Pieczonymi Warzywami I Domowym Majonezem Sałatka Ziemniaczana Ze Śledziem Sałatka Ziemniaczana Artykuł Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Wołowe hambsongi z grilla. 100% mięsa w mięsie. Pyszny fast food domowy w plenerze - po Mężowsku 227

gumowe i nijakie). Podajemy z podpieczonymi bułeczkami i ulubionymi dodatkami warzywnymi. Oczywiście bez "big - macowego" sosiku się nie obejdzie. Cudownie podkreśla on smak wołowiny. Esencja smaku. Mięso grillowane - bez dodatkowego tłuszczu, pieczone krótko, więc zachowuje pełnię wartości odżywczych. Od samego pisania o hambsongach w wykonaniu mego Męża łapie na nie smaka. Gorąco polecam

Kuchnia po mojemu
Tzatziki 142

składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta. Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie. Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy na naturalnym jogurcie greckim, jednak istnieją także przepisy, w których do przygotowania greckiego sosu używa się majonezu bądź kwaśnej, gęstej śmietany(...)tzatziki. Oto kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem domowego sosu tzatziki: Szaszłyki na ostro na grilla z sosem tzatziki surówka z sałaty, pomidorami koktajlowymi i fetą z sosem tzatziki pieczone ziemniaki z sosem tzatziki żeberka z grilla z sosem tzatziki sałata rzymska z sosem tzatziki sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki Smacznego :) Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania