mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:66/1172)

Pasztet "rosołowy" z żurawiną i makaronem spaghetti 157

Składniki: 1/2 piersi kurczaka z rosołu ugotowany makaron spaghetti żurawina 2 marchewki 1/2 szkl. bulionu/rosołu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso ugotowane w rosole rozdrabniamy, dodajemy pokrojone marchewki, bulion i przyprawy, i przy pomocy blendera kielichowego lub ręcznego blendujemy na gładką masę. Ugotowane nitki makaronu spaghetti docinamy na odpowiednią długość(...)mnie wymiary 15,5x6x5,5 cm). Zmiksowaną masę mięsną rozprowadzamy na makaronowym spodzie, dociskamy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy i lekko wciskamy żurawinę - robimy całą warstwę żurawinową. Pasztet pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach

Kolorowy Przepisownik
Drobiowa fajita 125

pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana , guacamole , salsa , pico de gallo , ser i pomidory . źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita Zapraszam dziś(...)czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, potnij z małe kawałki, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i powtórz mieszanie, przyprawy i mąka powinny dokładnie otoczyć kawałki mięsa z każdej strony rozgrzej olej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
WIELKANOCNA PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM + FILMIK 146

Dzisiaj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. Udekorowałam ją świątecznie. Jest ona bardzo smaczna, idealna do pieczywa, polecam. Polecam aplikację na telefon z gazetkami - Moja gazetka - link -  mojagazetka SKŁADNIKI :  1 kg karczku 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 surowe jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżka soli(...)mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 - 190 % C, temperaturę po 30 minutach należy zmniejszyć

Kulinarne Fantazje Marioli
Kebab z baraniny 252

Jeżeli będziecie robić szaszłyki na drewnianych patyczkach szaszłykowych, wyjdzie ich znacznie więcej.  Płaskie szpadki metalowe mają tę przewagę, że podczas grillowania  mocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso piecze się również w środku.  Kebaby podałam z  sałatką z grillowanych warzyw  i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne! Składniki(...)płatkach 2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu) Do podania: 1 czerwona cebula z sumakiem chlebki  pita liście natki pietruszki sałatka z grillowanych warzyw przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zmielić . Przełożyć do misy robota ( z mieszadłem do ciast drożdżowych), dodać sól, 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżkę sumaku i 1 łyżeczkę  płatków paprykowych

Stare Gary
Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta 147

pomysłu na zdrowy obiad? Wypróbujcie przepis na kotleciki mięsne z awokado i serem feta, podawane na puszystych plackach owsianych. Czego można chcieć więcej? Zdrowy obiad zapewni nie tylko pieczone mięso mielone, ale przede wszystkim awokado, owoc bogaty w źródło białka i witamin. Dodajmy do tego pyszną fetę i mamy niesamowite połączenie smaków! Wszystko zaś zwieńczone jest podaniem

A to pestka
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 124

pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone(...)kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw oraz do oliwy i octu. Zamiast tradycyjnych patyczków do grillowania wykorzystajmy właśnie łodyżki rozmarynu, podana potrawa nie tylko pięknie wygląda, ale i aromat jest wspaniały. Pietruszka  Zielone

Moja smaczna kuchnia
Kruchy schab cebulowy 1368

własnego uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach i 1/3 kostki smalcu. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką. Smalec wkładamy na spód naczynia. Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem 60 min. / 200 st.C  Potem bez pokrywki dopiekamy 15 min. Serwujemy na gorąco z czym kto lubi... Smacznego

chleba naszego
FILET Z KURCZAKA PIECZONY Z CEBULKĄ I SMAŻONY MAKARONEM 139

pieczonyw prażonej cebulce ze smażonym Makaronem Chow Mein i warzywami , to idealna propozycja na obiad i nie tylko.Lubicie? My bardzo :) Polecam każdemu.  SMACZNEGO :)  SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Mięso 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli lubimy) 5 łyżek suszonej lub prażonej cebulki Makaron(...)Dodajemy przyprawy,sos sojowy oraz prażona cebulkę (można dodać suszoną).  Zamykamy rękaw a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Kiedy upłynie ok 60 min pieczenia mięsa, zaczynamy przygotowywać makaron.   Makaron Chow Mein przekładamy do metalowej miski a następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy, pozostawiamy pod przykryciem ok 7 min. Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewam

Gotowanie Patki
Piyaz - turecka sałatka z fasolki i pomidorów... 150

Pojechała z nami na londyński kemping (jak widać na załaczonych tam obrazkach) i okazała się być znakomitym akompaniamentem do mięs z grilla. Przy okazji wiezienia sałatki gdziekolwiek i braku jakichkolwiek kuchennych udogodnień, pominęłam punkt  wcześniejszego zalewania cebuli sosem/dressingiem. I powiem szczerze specjalnie wielkiej różnicy w smaku nie wyczułam. Tyle tylko, że doszłam do wniosku, że pływajace w occie pomidorki(...)torbie znalazł słoiczek przygotowanego sosu, dodany do reszty w ostatniej chwili.  Przepis z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków na przykład) 400g puszka białej fasolki (u mnie - 'butter beans', czyli swojski 'Jasio') 1/2 średniej, czerwonej cebuli 2 łyżki posiekane natki pietruszki garść (jakieś 8 sztuk) pomidorków

Lejdi of the house
Domowe sposoby na ketchup 185

Ketchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu pomidorowego z domieszką ziół naszprycowanych samą chemią. W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Escalivada z anchois 132

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie warzywa kilkukrotnie przewracamy, aby równomiernie się przypiekły. 2. 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupince. 3. Upieczone do miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona

Bez Cebuli
Idealny bigos 230

białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną

Poezja smaku
Sos tatarski 162

tatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany(...)też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat

Eat me! Fit me!
Pikantny chutney morelowy 142

smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego

Kuchnia Prezydentowej