mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:68/1172)

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 109

SKŁADNIKI :  5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów(...)stron aż się zarumienią. Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz

Kulinarne Fantazje Marioli
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 185

mleka, tłuszczu i jajek. Podawane na słodko – jak u mnie na śniadanie, z powidłami, lub wytrawnie – jako dodatek do sosu, mięsa, pieczeni. Zapisz W Anglii znajdziecie je pod nazwą Yorkshire pudding – podawane są do sosu i świątecznej pieczeni, na Bożonarodzeniową kolację. Mają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem(...)zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego naleśnika, najczęściej (i najwygodniej) w żeliwnej patelni. A czemu Dutch? Bo powstały w Pensylwanii, stanie w którym znakomita część imigrantów mówiła po niemiecku – a Dutch

Karo in the Kitchen
Lula kebab. 331

Lula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo mało znane, ale w całej Azji to jest jedno z samych popularnych dań.  Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych) Przygotowanie:  Karkówkę i boczek siekamy bardzo drobno nożem lub mielimy w maszynce do mielenia z bardzo dużymi oczkami.  Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i ziarna kolendry. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez ok. 5 min. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. (ważne, aby farsz był dobrze schłodzony

Kuchnia Łukasza
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 258

przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała(...)ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry.Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych

Magiczne Życie Marty
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 256

ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI(...)rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy brzegi ciasta i bardzo dokładnie sklejamy. Pakunek powinien być całkowicie szczelny tak by mięso mogło piec się we własnym sosie. Kurczaki w soli umieszczamy na żarze i pieczemy 3 godziny. Kula którą wyjmiemy z żaru będzie czarna i twarda. Uwaga. Otwierając pakunek należy użyć rękawic żaroodpornych

OstryKęs
Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką 149

Rewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji(...)cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 10 minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Przykryć i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki uzyskają pożądaną miękkość. Posypać ziemniaki natką pietruszki. Smacznego! Inspiracja: http://ohmyveggies.com/smoky-braised-potatoes-with-spicy-romesco-sauce/

Moja Galeria Smaku
Bułeczki kukurydziane 102

było okazji wstawić posta. Dzisiaj to nadrabiam. Bułeczki te nie są puszyste i mięciutkie, ale raczej zbite. Dlatego najlepiej smakują z czymś "mokrym" np.: przesmarowane majonezem i przełożone pieczonym mięsem i pomidorem, choć dla niektórych to już rozpusta :) U mnie w domu bardzo szybko zniknęły. Składniki na 8 porcji: 500 g mąki kukurydzianej 7 g drożdży suszonych 2 łyżki(...)może być bardziej ziemniaczana,niż bułkowa. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej do piekarnika nastawionego na ok. 45 ° C na 1 -1,5 godziny. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy olejem. Dłonie też lekko smarujemy olejem. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek. Układamy je na blasze smarujemy letnią wodą i nacinamy na krzyż. Bułeczki odstawiamy

Pełny talerz
Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 225

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem). Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 486

Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością(...)niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego

Kuchnia z widokiem na ogród
BAKALIOWE NADZIENIE DO BABECZEK -MINCEMEAT 141

recipe in English, please scroll down. „Mince” po angielsku znaczy – zmielone mięso. Czy więc jednym ze składników tego nadzienia jest mięso? W obecnych czasach już nie, ale kiedyś... Historia Mince Pies sięga już XIII wieku. Wtedy był to duży angielski pie wypełniony różnorakimi mięsiwami z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw, które w tamtym okresie Wielka Brytania zaczęła sprowadzać(...)najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii. Specjalizował się w nim kucharz królowej Elme Francatelli. W XIX wieku stopniowo odchodzono od łączenia mięsa z cukrem

Przepisy Aleksandry
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 167

może najpiękniejszą, gdyż najbardziej nietrwałą i efemeryczną. Można zrobić kopię obrazu, można zagrać w teatrze dwa razy prawie tak samo, można nawet robić dwa razy podobną pieczeń. Nigdy jednak nie spotkają się ci sami i tacy sami ludzie w tym samym miejscu, przy tych samych daniach i nigdy już żyłki światła nie będą tak samo biegać po kielichach.  Nigdy(...)ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Surówka kopenhaska 139

Idealna, lekka, do dań obiadowych, wszelakich mięs, pieczonych, smażonych i dań z grilla. Niezwykle lekka, zdrowa, jedna z ulubionych nowości! Główne składniki to sałata lodowa, marchew, ogórki kiszone (zamiennie konserwowe), jogurt naturalny, dla przełamania smaku i ostrości musztarda. Z dodatkiem szczypioru i natki – polecam do obiadu i lunchboxu! SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 ogórki kiszone 3 marchwie(...)kiszonymi. Cebulę obieram i drobno siekam. W misce mieszam posiekaną sałatę lodową z resztą składników, dodaję musztardę i jogurt, mieszam, doprawiam do smaku. Podaję do obiadu z ziemniakami i mięsem oraz dań z grilla. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 187

kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie(...)tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać.  Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi drożdżowe 179

płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz(...)nieco większą od wielkości odcisku szklanki. Nakładać farsz i zlepiać palcami dodatkowo lekko przycisnąć widelcem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem odczekać 10minut do lekkiego napuszenia.   Posmarować mlekiem, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni-około 10 minut na rumiano. Podawać z ulubionym sosem u nas sos z cukinii . Porcja na około 22szt

W garach u Gosi
KURCZAK W POMIDORACH 124

tylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór w śród naj bliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje  przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień(...)Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy  roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet

Moja Książka Kucharska