mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:68/1172)

Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką 164

Rewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji(...)cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 10 minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Przykryć i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki uzyskają pożądaną miękkość. Posypać ziemniaki natką pietruszki. Smacznego! Inspiracja: http://ohmyveggies.com/smoky-braised-potatoes-with-spicy-romesco-sauce/

Moja Galeria Smaku
Bułeczki kukurydziane 118

było okazji wstawić posta. Dzisiaj to nadrabiam. Bułeczki te nie są puszyste i mięciutkie, ale raczej zbite. Dlatego najlepiej smakują z czymś "mokrym" np.: przesmarowane majonezem i przełożone pieczonym mięsem i pomidorem, choć dla niektórych to już rozpusta :) U mnie w domu bardzo szybko zniknęły. Składniki na 8 porcji: 500 g mąki kukurydzianej 7 g drożdży suszonych 2 łyżki(...)może być bardziej ziemniaczana,niż bułkowa. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej do piekarnika nastawionego na ok. 45 ° C na 1 -1,5 godziny. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy olejem. Dłonie też lekko smarujemy olejem. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek. Układamy je na blasze smarujemy letnią wodą i nacinamy na krzyż. Bułeczki odstawiamy

Pełny talerz
Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym 235

Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem). Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 503

Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością(...)niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego

Kuchnia z widokiem na ogród
BAKALIOWE NADZIENIE DO BABECZEK -MINCEMEAT 158

recipe in English, please scroll down. „Mince” po angielsku znaczy – zmielone mięso. Czy więc jednym ze składników tego nadzienia jest mięso? W obecnych czasach już nie, ale kiedyś... Historia Mince Pies sięga już XIII wieku. Wtedy był to duży angielski pie wypełniony różnorakimi mięsiwami z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw, które w tamtym okresie Wielka Brytania zaczęła sprowadzać(...)najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym. Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii. Specjalizował się w nim kucharz królowej Elme Francatelli. W XIX wieku stopniowo odchodzono od łączenia mięsa z cukrem

Przepisy Aleksandry
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 179

może najpiękniejszą, gdyż najbardziej nietrwałą i efemeryczną. Można zrobić kopię obrazu, można zagrać w teatrze dwa razy prawie tak samo, można nawet robić dwa razy podobną pieczeń. Nigdy jednak nie spotkają się ci sami i tacy sami ludzie w tym samym miejscu, przy tych samych daniach i nigdy już żyłki światła nie będą tak samo biegać po kielichach.  Nigdy(...)ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Surówka kopenhaska 151

Idealna, lekka, do dań obiadowych, wszelakich mięs, pieczonych, smażonych i dań z grilla. Niezwykle lekka, zdrowa, jedna z ulubionych nowości! Główne składniki to sałata lodowa, marchew, ogórki kiszone (zamiennie konserwowe), jogurt naturalny, dla przełamania smaku i ostrości musztarda. Z dodatkiem szczypioru i natki – polecam do obiadu i lunchboxu! SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 ogórki kiszone 3 marchwie(...)kiszonymi. Cebulę obieram i drobno siekam. W misce mieszam posiekaną sałatę lodową z resztą składników, dodaję musztardę i jogurt, mieszam, doprawiam do smaku. Podaję do obiadu z ziemniakami i mięsem oraz dań z grilla. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 194

kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie(...)tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać.  Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi drożdżowe 193

płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa.  Gdyby okazało się, że farsz(...)nieco większą od wielkości odcisku szklanki. Nakładać farsz i zlepiać palcami dodatkowo lekko przycisnąć widelcem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem odczekać 10minut do lekkiego napuszenia.   Posmarować mlekiem, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni-około 10 minut na rumiano. Podawać z ulubionym sosem u nas sos z cukinii . Porcja na około 22szt

W garach u Gosi
KURCZAK W POMIDORACH 137

tylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór w śród naj bliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje  przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień(...)Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy  roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet

Moja Książka Kucharska
Filet z grilla z bakłażanem 152

plastry i solimy, również odstawiamy na godzinę. Bakłażan płuczemy i osuszamy . skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy bakłażan a obu stron. Następnie pieczemy mięso na grillu lub patelni grillowej i obok pieczarki przyrumieniamy z kazdej strony . Bakłażan układamy na przemian z plastrami pomidora i posypujemy serem pokrojonym w kosteczkę, Skrapiamy całość oliwą i posypujemy

Gotowanie jest łatwe
Pikantna konfitura pomidorowa. 140

sobie pozwolę: nieoczywistości. ;) Cała ta impreza nie miałaby jednak sensu, gdyby tej konfitury nie można było rozsądnie spożytkować. Ale spokojnie - można. Należy nawet. Sprawdzi się dobrze jako dodatek do mięs lub serów. Sprawdzi się również jako ciekawy kulinarny prezent. Polecam. Składniki: 1200 g żółtych lub pomarańczowych pomidorów lima 200 ml cukru 1 cytryna sok z 1/2 cytryny (lub pomarańczy(...)najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas. Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut. Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu. Podawać do pieczonych mięs lub serów

zadanie-gotowanie
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 180

wiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne(...)Brukselki nie trzeba rozmrażać. 2. Serek mascarpone zmiksować z jajkami, serem lazur, jogurtem naturalnym i czosnkiem. Sos doprawić solą i piep rzem. 3. Tak przygotowanym sosem zalać brukselkę. 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak faszerowany kuskusem, śliwakmi i rodzynkmi 231

Kurczak faszerowany kuskusem z śliwkami kalifornijskimi  i rodzynkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonego mięsa. Ja proponuję kurczaka w wersji lekko słodkiej za sprawą rodzynek i śliwek z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej oraz czerwonego wina. W tej postaci doskonale nadaje się na obiad, pięknie się prezentuje i z pewnością wszystkim posmakuje. Kurczak faszerowany kuskusem ze śliwkami(...)wypłynął podczas pieczenia.  Wierzch kurczaka solimy i oprószamy słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy  w 180 C przez ok 1,5 h. 20 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem aby kurczak się przyrumienił. Kurczaka podałam z pokrojoną w słupki marchewką i skorzynerą, skropioną oliwą, solą i tymiankiem, pieczoną przez

W kuchennej krainie
Bigos 217

jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat(...)łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych

Kulinarna Pokusa
Nominacja 169

wakacyjnego? - bezludzie z dala od cywilizacji 5. Twoja ulubiona potrawa? - jest ich wiele 6. Ryż czy makaron? - makaron 7. Film w telewizorze czy kino? -film w telewizorze 8. Mięso pieczone czy gotowane? - pieczone 9. Kuchnia otwarta czy zamknięta? - zamknięta 10. Ulubiony owoc? - banan 11. Morze czy góry? - góry http://evita0007.blogspot.com/ 1. Ulubione mięsko? - kurczak 2. Gotujesz(...)Wolisz potrawy słodkie czy pikantne? - słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola? - sok owocowy 11. Twoja ulubiona zupa? - krupnik Pytania, które zadaję nominowanym: 1. Kot czy pies? 2. Zupa czy drugie danie

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania