Bardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu(...)Układamy plastry schabu, ponownie smarujemy sosem, wykładamy cebulę. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna znaleźć się warstwa sosu i cebula. 5. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę
Szefowa kuchniświetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej idealnie nada się jako dodatek do pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji : 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek(...)Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 min w 180 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro . Polecam! Surówka z czerwonej kapusty Składniki: pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki pęczek dymki 1 nieduża czerwona(...)najlepiej ponownie użyć do tego szatkownicy). Dymkę i cebulę dodać do kapusty. Warzywa zalać winegretem, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Surówkę podawać do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Smacznego
Codzienne Gotowaniecebulę i ananasa. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso wraz z marynatą około 1 godziny do zarumienienia
O kuchni z uczuciemrybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar Drób i dziczyzna: drób pieczony i duszony, potrawka, dania z dzikiego drobiu i dziczyzny Warzywa: papryka, por, ogórki, kapusta kiszona Inne potrawy: potrawy
Pomysłowa kuchniaDziś przedstawiam drobiowe udka w kolejnej prostej ale smacznej odsłonie. Lubię delikatne mięso kurczaka - oczywiście jeśli tylko zbyt mocno nie zastanawiam się jak owo mięso zostało wyhodowane :) W każdym razie ostatnio wymyśliłam bardzo prosty a zarazem smakowity sposób na przyrządzenie kurzych nóg. Mianowicie tym razem postanowiłam do jego przyprawienia wykorzystać smaki Francji, czyli musztardę francuską i zioła prowansalskie. Zapewniam(...)minut. Udka wychodzą aromatyczne, soczyste i pyszne. Doskonale smakują zarówno z surówką z kapusty pekińskiej jak i ziemniaczkami przypiekanymi ze szczypiorem na maśle oraz pieczonymi warzywami. Następnym razem dodam do pieczenia mięsa odrobinę białego wina. Polecam. Receptura jest prosta a obiad wychodzi smakowity i nie wymagający zbyt wiele pracy
Kuchnia po mojemuSałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje(...)ćwiartki. Usuń twardą skórkę i nasiona z miękkim miąższem. Pokrój dynię na grube plasterki. Polej oliwą, klonowym syropem i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piecz przez 40 minut. Dynia powinna być upieczona na al dente. Boczek zrumień na suchej patelni i ułóż na papierowym ręczniku. Opłucz rukolę i ułóż na półmisku. Na wierzchu poukładaj dynię
codojedzeniaprostu zakochałam się w tej sałatce :) Jest świetna jako danie solo lub z dodatkiem pieczonego mięsa, na zimno lub ciepło. Jak widzicie ma wiele zastosowań. Możecie ją także zabrać ze sobą do pracy jak ja to zrobiłam. Inspiracja: dooseet Ps. Zamiast kaszy bulgur możecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną. Sałatka z kaszą(...)oraz posiekać sporą ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką. Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany sos połączyć z sałatką. Pieczona pierś z kurczaka Składniki na 2 porcje: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka w proszku
Fabryka pomysłówułożyłem w nim wcześniej przygotowane piersi z kurczaka w ten sposób, aby miejsce, gdzie łączy się zawijane mięso znajdowało się u góry, co powinna zapobiec wylaniu się sera. Mięso umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Do małego garnka wlałem dwie łyżki oliwy. Do zimnej oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonej(...)przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła. Dodałem do niego pół łyżeczki suszonego estragonu, a następnie smażyłem na nim kluski ziemniaczane przez około 7 minut. Po trzydziestu minutach pieczenia mięsa, wyjąłem je z piekarnika i delikatnie polałem przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie ponownie umieściłem w piekarniku, zwiększając jego temperaturę do 180 stopniu. Po kolejnych 10 minutach mięso było gotowe
Wyprawy kulinarnesmak pęczaku, przełamany został świeżością szczypiorku oraz kwaskowatym i ostrym aromatem musztardy. Kto sam nie spróbuje, nie uwierzy, jakie to jest dobre! :) Tak doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem(...)odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Jeszcze gorący doprawić masłem, musztardą francuską, solą i pieprzem. Dorzucić pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, kotletów czy tak jak u mnie - Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Smacznego
Grunt to przepis!mnie na stół filet z kurczaka, w trochę innej odmianie, a mianowicie w formie gotowanych roladek. Lekkie, zdrowe, niskokaloryczne (jesli pominiemy ser pleśniowy) danie bardzo nam smakowało. Mięso ugotowane w ten sposób nie jest wysuszone, jest delikatne i soczyste. Podałam je z brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką 😊 Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g pieczarek(...)nich pasek sera pleśniowego. Posypujemy koperkiem i zwijamy ściśle formując roladkę. Każdą roladkę zawijamy w folię spożywczą, której końce zawiązujemy nitką lub spinamy klipsami załączonymi do woreczków do pieczenie mięsa, dość mocno, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Wkładamy na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. Po Ugotowaniu rozwijamy folię, a roladki wkładamy do naszego
Walijskie PichcenieJeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i warzywa to czemu nie pieczywo. Przyznam się szczerze, że niewiele osób wierzyło, że mi się uda, a tu proszę wyszły, i to jakie pyszne i pachnące...mniam. Koniecznie spróbujecie takie upiec, a nie pożałujecie(...)czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną nam podczas pieczenia. Placki otrzepujemy z nadmiaru mąki. 4. Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układamy na grillu i pieczemy, ( ja piekłam na grillu węglowym ). Chlebki często obracamy, żeby wyrosły i w środku
Izabelawkuchnipozostałe mięso. Zawinąć mięso w boczek, formując roladę. Pomóc sobie folią, zawinąć jak cukierek i wstawić do lodówki na dwie godziny. Po dwóch godzinach odwinąć z foli i włożyć roladę do keksówki. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 45 minut, następnie przykryć i piec następne 20 minut. Zostawić w keksówce do całkowitego ostudzenia pieczeni. Następnie wyjąć
Kuchnia Pokoleńpatelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30 % 5 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki
Ogrodnik w podróżyWielkanoc. W tym roku wszystko jest u mnie na ostatnią chwilę. W ostatniej chwili robię zakupy, w ostatniej chwili sprzątam, w ostatnim momencie piekę mięsa i ciasta. Nigdy aż tak nie narzekałam na brak czasu. Na szczęście przyjechała Gwiazdeczka, więc we dwie ze wszystkim uporamy się o wiele szybciej i będzie można świętować. A w tym roku naprawdę mamy(...)Przygotować spód: Ciastka i masło włożyć do kubka blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. 3. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
W mojej kuchni