rodzaju instant: wystarczy zamieszać kilka składników i gotowe. W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka. Kuskus z pomidorami i boczkiem Ważnym składnikiem dania są pomidory. Jeśli macie sposobność kupcie różne rodzaje pomidorów: koktajlowe, malinowe, truskawkowe, wszystkie jakie znajdziecie. Każda odmiana
Niedzielny kucharzpolską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze(...)krwawnika, na wierzchu rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem. W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić
SzczyptaSmaQsoli. Łatwy i pyszny przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem. Wielkanocna ćwikła z chrzanem. Ćwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką , wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie
Moja Książka Kucharskaopakowaniu. Ostudzić. Wymieszać go z pesto z pietruszki. Dodać pokrojone na połówki pomidorki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wymieszać. Podawać jako sałatkę, lub z dodatkiem pieczonego mięsa, smażonym tofu. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówPieczone mięsa to chyba moja ulubiona forma ich podawania . Nie jest szczególnie pracochłonna, nie trzeba przy tym stać godzinami i do tego jest łatwa w przygotowaniu. Dziś mam dla Was roladę ze schabu ze szpinakiem i pieczarkami. Smaczna, aromatyczna, a przy tym ładnie się prezentuje na stole
Z Hrabiną w kuchnitrochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też mogą wylądować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo ciekawa, zdrowa sałatka, domownicy mieli kłopot z rozpoznaniem wszystkich składników. Doskonale smakuje samodzielnie ale również można podawać np do pieczonych mięs,zwłaszcza drobiu. Składniki 150 g namoczonych rodzynek 5 średnich buraków,ugotowanych 1/2 puszki kukurydzy 20 g sera żółtego cebula jogurt naturalny duży+ 1 łyżka majonezu( można majonez pominąć) 1 łyżeczka curry sól , pieprz … Czytaj dalej Sałatka
gotuj ze mnąaromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru i imbiru. KACZKA PO CHIŃSKU Jaka jest tajemnica błyskawicznej kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. „PIJANE” KLUSKI
Niedzielny kucharzBardzo prosty, pyszny i niezastąpiony sos tatarski do jajek czy pieczonych mięs, z dodatkiem kaparów smakuje wyśmienicie. Idealny dodatek na Wielkanocny stół. Polecam jest smaczny J Składniki: 1 szklanka marynowanych grzybów ¼ szklanki kaparów z zalewy 4 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% Szczypta pieprzu do smaku Szczypta soli
Wanilia i KardamonSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej
Kulinarne S.O.S.Bardzo smaczna sałatka z buraczków, ogórków i groszku. Idealna do pieczonych mięs i dań obiadowych. polecam. SKŁADNIKI : 500 g ugotowanych buraczków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 1/2 puszki groszku 1 płaska, łyżeczka kremu chrzanowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz, cukier do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolicytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżymi lub pieczonymi warzywami, pieczonym mięsem lub jako dodatek do sałat lub kanapek
Qchnia po prostuPuree z kalafiora to świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaków, ryżu czy makaronu. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsem - pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekkim dodatkiem, który możemy jeść niemalże bez ograniczeń gdyż 100 g kalafiora to jedyne 24 kcal. Ciekawostką jest, że takie puree to idealny posiłek, który mogą spożywać osoby będące na diecie Whole 30 :) A więc
Przepis na Dzień DobrySzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki
Na moim talerzumasło z wodą, dodajemy keczup oraz przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i słodką papryką. Zalewę najlepiej smakować i doprawić pod swój ulubiony smak. Gorąca zalewą zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 50-60 minut
VioletoweKucharzenie