uroczystości rodzinnych. Surówka z marchewki i ananasa stała na naszym weselnym stole, na większych i mniejszych imprezach. Bardzo często robię ją w środku tygodnia, po czym podaję do pieczonego mięsa. Jest wilgotna, jest słodka i co najważniejsze - lubią ją moje dzieci. Cieszę się, że mogę im podać marchew w tak surowej postaci. Ważne by marchew nie była zwiędła
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzepisem Wkn, ale zmieniłam go, by smaki nam odpowiadały. Danie wyszło bardzo smaczne. Sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ale będzie również świetny, by podkreślić smak mięsa, pieczeni czy ziemniaków. Składniki: • 50 dag białych pieczarek • 1 cebula • 1 łyżka oliwy • 250 ml śmietanki 18% • 1 żółtko • szczypta świeżo zmielonego pieprzu • sól, pieprz • opcjonalnie kilka kropli soku
W mojej kuchniJestem przekonany, że wiele osób, gdy przeczyta co dziś przygotowuję, od razu pomyśli – ohyda. Nic bardziej mylnego! Surówka z cebuli jest doskonałym dodatkiem do wędliny, pieczonego mięsa czy kanapek! Do przygotowania tego prostego przepisu będziemy potrzebowali: Cebula biała Cebula czerwona Papryka Kapary Sok z cytryny 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 Łyżki octu Suszona bazylia Obie cebule kroimy
MarcinChefpołączy. Miksujemy i gotowe! Jeżeli chcemy, by nasz dip był rzadszy – dodajmy więcej oliwy. Można podawać na zimno lub na ciepło. Tak przygotowany dip jest doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Ma dość ostry smak. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, dodajmy jeden ząbek czosnku i musztardę o mniej intensywnym smaku. Smacznego
MarcinChefWykonanie Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Jeśli cos zostanie to można przechowywać w lodówce kilka dni :)) ps. jest pyszny , używam go jako dodatek do jajek i do pieczonego mięsa
w mojej kuchniproponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się nie tylko z jajkiem, ale również pasuje idealnie z wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam :) Składniki - 4 jajka - 4-5 łyżek majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark ) - 1 kopiasta łyżka keczupu - 2 papryki marynowane - sól, pieprz biały Wykonanie Jedną z papryk kroję
Kuchnia z widokiem na ogróddanie mięsne :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto
Tradycyjna Kuchniadelikatną nutą chrzanową doskonale pasuje na zbliżające się Święta Wielkanocne, u mnie na pewno będzie powtórka i to z podwójnej porcji. Sałatka doskonale pasuje do wędlin, kiełbasek i pieczonego mięsa. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 czerwona cebula - puszka groszku konserwowego - 1 małe kwaskowe jabłko - 4-5 rzodkiewek - 2-3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego od Folwark
Kuchnia z widokiem na ogródumyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki a koperek posiekać. Sałatkę doprawić solą i tuż przed podaniem wymieszać z jogurtem. Podawać z ziemniaczkami i pieczonym mięsem
Smakołyki AsiPieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno. Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy
Maminek kulinarnypomidorowego 3 szklanki wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Obrać cebulę i pokroić cebulę i paprykę w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i dodać je. Wymieszać i zrumienić. Dodać mięso i piec, aż mięso będzie brązowe. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Zamieszać i dodać poszatkowaną kapustę. Dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Wlać najpierw 2 szklanki wrzącej wody i dalej
Tureckie Przepisymięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło
e-PrzepisyKulinarneZalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć ją w sosie. Po upieczeniu posypać natką pietruszki
O kuchni z uczuciemogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso
Piekielna Kuchnia PatiPięć rzek Pendżabu to rzeki dorzecza Indusu: Bjas, Ćenab, Dżhelam, Ravi i Satledź. Aloo gohbi to typowe, pożywne danie z tego regionu. Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz c hlebkami naan , chapati lub roti. Można przygotowywać je z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący! Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający
Ostra na Słodko