Powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c. Sos: W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości
Wanilia i KardamonUdka pieczone na warzywach to kolejny patent na obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso, pokroić warzywa, potem to wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego i buch do piekarnika! A po około godzinie obiad mamy gotowy, tak lubię :D Składniki: Mięso: 8 podudzi kurczaka 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy kilka łyżek oliwy z oliwek(...)naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć zamarynowane udka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C na ok. godzinę. Pod koniec pieczenia, gdy mięso zbyt mocno zacznie się przyrumieniać przykryć je folią aluminiową. Podawać na ciepło
Simply Foodmiejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć do zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie. Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt(...)podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody i pieczemy 2 godziny. Na 15 minut pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się ładnie przyrumieniło. Studzimy
Smakołyki Asiaromat mięsa. Następnie wlewamy całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem(...)kaszę z burakami. Na talerz wykładamy kaszę gryczaną z burakami i posypujemy posiekany serem feta. Obok wykładamy upieczone jabłka a na nich piersi z gęsi pokrojone w plastry. Polewamy mięso sosem żurawinowym. SMACZNEGO
Kuchnia MagdaLenyKażdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami.Składniki:2 x pierś z indyka4 pomidory suszone6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano(...)czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą i pokrojone w kostkę pomidory oraz ser. Mieszamy. Gdy czas pieczenia dobiegnie końca, układamy salsę na mięso i pieczemy kolejne 5 minut w temp. 170'C.Pyszny, soczysty, aromatyczny i przede wszystkim zdrowy obiad do bateria do działania na resztę dnia! Podałam z brązowym ryżem i sałatką z sosem vinaigre
Kitchens Alphabetjadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje(...)mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into a bowl
Martyna Cooksjadłam pieczeni, a już schabu ze śliwką mniej więcej wieki… Ale schab ze śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje(...)mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into a bowl
Martyna Cooksaromatyczny. Sam szpik to również nie lada przysmak. Pieczeń możecie też przyrządzić z pręgi, łopatki lub karkówki wołowej. To nie jest obiad w kwadrans. Mięso będzie rozpływać się w ustach, ale potrzebuje czasu. Ta pieczeń jest jednak tego warta. Przepis na pieczeń wołową starym sposobem Składniki: kilogram goleni wołowej z kością lub mięsa z innej części, o których mowa powyżej(...)bardzo miękkie, należy je wyjąć, a sos przetrzeć przez sito, jak każą dawne przepisy, lub po prostu zmiksować blenderem. Pamiętajcie, żeby wcześniej usunąć ziele i listki. Mięso ponownie wkładamy do sosu, zagotowujemy, gotowe. Pieczeń podaliśmy z kaszą jęczmienną i pysznymi buraczkami na ciepło, na które przepis znajdziecie tutaj: Buraczki na ciepło do obiadu. Takie lubimy najbardziej [PRZEPIS] Artykuł Pieczeń wołowa
Kulinarna Polskaziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę. Jeśli jesteś w stanie się zorganizować, to polecam zamarynowanie mięsa w pomarańczowej marynacie dzień przed pieczeniem. Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można(...)połączenia dodaj mleczko kokosowe. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie możesz zmniejszyć temp. do 180°C i zdjąć plasterki pomarańczy z indyka. Od czasu do czasu polej indyka aromatycznym sosem. Upieczony udziec pokrój w plastry
Eat me! Fit me!się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;) Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może być również pierś) 1/2 mango 1 mała marchewka 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2
Moja Galeria Smakułatwa do zrobienia, nie wymaga wiele pracy, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego(...)Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem i jabłkiem
O kuchni z uczuciemwzględu na dodatek namoczonej bułki. Zawsze wydawało mi się że bez jej dodatku mięso nie będzie "trzymać się kupy". Postanowiłam spróbować i tak oto powstała przepyszna pieczeń z mielonego mięsa, bez dodatku jakiekolwiek bułki, czy to tartej czy namoczonej. Pieczeń z mielonego mięsa LCHF Dodaj napis Składniki (na długą foremkę, keksówkę): 1 kg mięsa mielonego - ja mielę samodzielnie(...)smaku Wykonanie: ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach mięso i cebulę zmielić razem w maszynce do zmielonego mięsa dodać jajka, starty ser i przyprawy wszystko razem wymieszać - ważne by mieszać dość długo, żeby masa dobrze się napowietrzyła, wtedy pieczeń będzie pulchna, nie zbita przełożyć masę mięsną do foremki wysmarowanej tłuszczem piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę Gotowe
Marta próbujewystygnięcia. Posypuję je ziołami, solą i skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie. Sposób przygotowania: Na patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej małej formy. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego(...)piekę do 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa. Na ja początku piekę 10 minut w 180 stopni, a potem podkręcam na 200 stopni i piekę do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia ziemniaków. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePrzygotowałam przepyszną pieczeń z udźca zaledwie 19-kg dzika. Mięso marynowałam z przyprawami i warzywami w czerwonym winie, następnie upiekłam je w piekarniku. Choć to mój debiut z mięsem dzika, pieczeń smakowała nadzwyczajnie i dzielę się przepisem. Mięso było jedwabiście delikatne i soczyste. Wyśmienite mięsko na wyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować, że tak późno odważyłam się na przygodę kulinarną(...)całą marynatę, szklankę bulionu i dołożyć wszystkie warzywa. Dzika ułożyć na plasterkach pociętej w plasterki słoniny, resztę słoniny ułożyć na górze piec dzika w 180`C przez 1 godz 20 minut, na ostatnie 10 minut zdjąć pokrywę, by mięso zrumienić. w międzyczasie przynajmniej dwukrotnie podlać mięso sosem gotowe mięso wyjąć i odłożyć, by odpoczęło, a w międzyczasie przygotować sos. Można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!