Jeżeli szukacie pomysłu na szybki, weekendowy obiad to zachęcam do przygotowania pieczonej karkówki z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie. Podczas pieczenia, z mięsa wytopi się bardzo duża ilość wody, więc upieczone warzywa nie będą suche 😋 Składniki na porcję dla 4-6 osób: około(...)gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Do foliowego rękawa przełożyć przyprawione mięso. Następnie na kawałki karkówki ułożyć cebulę. Obrócić rękaw do pieczenia i na karkówce ułożyć marchewkę, paprykę oraz ziemniaki. Rękaw ponownie obrócić (ziemniakami mają być na spodzie) i zawinąć/zawiązać boki. Przygotowany rękaw przełożyć
Ugotowaćszklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka curry Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, albo piórka.Obsypujemy nią mięso. Tak przygotowane(...)wkładamy do naczynia i zostawiamy na dobę w lodówce. (najlepiej żeby było przykryte) Mięso wraz z marynatą przekładamy w rękaw do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika - 180*C wkładamy mięso i pieczemy ok 1,5 godziny. 0,5 h przed końcem rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło
Kuchnia Pełna PasjiZdjąć skórę i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe(...)jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury
Kulinarny karnet Christopheranaczynia żaroodpornego - wysmarowanego odrobioną oleju. (Uprzednio można go obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.) Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową i przelać na schab. (Mięso nie musi być całe pokryte mlekiem.) Piec około 1 godziny (w zależności od wielkości mięsa) w 180 stopniach. Co jakiś czas polać po wierzchu mlekiem (tym, w którym się piecze schab). Upieczony schab
Di gotujePieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie. Składniki: * około 1 kg żeberek * 3 łyżki miodu * 80 ml sosu teriyaki * 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1/2 łyżeczki soli morskiej Wykonanie(...)wierzch żeberek posmarować połową pozostałej marynaty i piec kolejne 30 minut. Żeberka ponownie posmarować resztą marynaty i ponownie wstawić do piekarnika na 30-40 minut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie
kolorowotorcikowomięsa, że pozwalamy sobie na nią tylko raz na jakiś dość długi czas. Tym razem dzięki mamie dostałam piękny kawałek ligawy i postanowiłam zrobić z niej pieczeń, dość krwistą jak przyznacie Takie mięso lubi moja córa i mąż. Jeśli wy nie przepadacie za takim stopniem wysmażenia wystarczy wydłużyć czas pieczenia lub jak ja swój krwisty plaster wrzucam jeszcze na mocno
Bernika - moj kulinarny pamietnikprosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie. Ilość składników marynaty ograniczyłam do minimum i zapewniam, że majeranek z papryką świetnie komponują się z boczkiem. Do tego czooosnek... Polecam! 1,3-1,5 kg boczku wieprzowego 3-4 ząbki czosnku(...)Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki majeranku (płaskie) 2 łyżki soli 1 łyżka papryki słodkiej Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać małe kawałki czosnku). Całość umieścić w rękawie
Di gotujeliście – te klopsy naprawdę robią się prawie same a składniki nie są wyszukane. Nie ma przy nich wiele pracy, nie smażymy mięsa – klopsy są tak duże, że zamiast obsmażać je najpierw na patelni po prostu pieczemy je w piekarniku – to bardzo wygodne. Nie gotujemy ich w sosie na kuchence, a również w piekarniku – który już jest mocno rozgrzany po pieczeniu(...)blasze i wkładamy na środkowy poziom do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut – mięso powinno się z wierzchu zamknąć i mocno zezłocić. W czasie kiedy mięso się piecze zabieramy się za bulion, w którym będziemy piec klopsy – marchewkę obieramy i kroimy na małe kawałki. Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na kawałki tej samej wielkości jak marchew. Cebulę
Karo in the Kitchenkaczkę marynujemy 2 dni) w zimne miejsce. DODATKOWO: sól 60 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z marynaty i je solimy. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C oraz patelnię, na której kolejno smażymy uda zaczynając od strony ze skórą. Rumiane kawałki mięsa układamy(...)naczyniu żaroodpornym obkładamy kawałkami masła i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 60-80 minut, polewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia. Miękkie, dostatecznie upieczone mięso układamy na deseczce i pozwalamy mu chwilę odpocząć. Z sosu zbieramy ostrożnie 2-3 łyżki tłuszczu, dodajemy skąpą łyżeczkę cukru i mieszając smażymy tak długo, aż cukier będzie miał
Rozpustne gotowaniekurczaka to jasne mięso bez kości, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej – szybko jest gotowe do jedzenia, ale też nieodpowiednio upieczone czy usmażone – staje się suche. To chude mięso i do pieczenia trzeba je odpowiednio naszykować, żeby przy wysokiej temperaturze która zamknie i przypiecze panierkę, mięso pozostało kruche i soczyste. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon. Odcinamy polędwiczki i zostawiamy(...)każdej strony – bez tego panierka się nie przypiecze. Wkładamy kurczaka na środkowa półkę piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, odwracamy kawałki mięsa na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 7 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, od razu, prosto po wyjęciu z piekarnika. UWAGA Kawałki kurczaka potrafią przywrzeć do papieru – warunkiem tego, żeby dobrze
Karo in the Kitchenminut - w temperaturze pokojowej. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach. Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru. (Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek
Di gotujetwierdziłam, że to co proste jest najlepsze. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz, z w punkt upieczonym, delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło(...)spalą się, będą miękkie i chrupiące zarazem. Warzywa pieczemy do miękkości i do momentu kiedy zobaczymy, że częściowo się skarmelizowały. U mnie ten czas trwał niecałe 40 minut, temperatura pieczenia to 170 stopni C z termoobiegiem. GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego
SMYKWKUCHNIcebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki(...)żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa. 4. Keczup wymieszać w kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć
Kto ugości moich gości?mięso. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na około 5-6 godzin (ja swoje trzymałam w lodówce całą noc). Piekarnik nagrzać do 160'C. Na formę do pieczenia wyłożyć mięso, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny (po upływie pół godziny mięso najlepiej odwrócić, by upiekło się z drugiej strony
Zrób to smacznieważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę(...)czasie mięso wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską. Krok 3. Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony. Krok 4. Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut. Schab kroimy po wystudzeniu. Smacznego
Moja Książka Kucharska